Muž loupil na celém území České republiky, jen na Uherskohradišťsku způsobil škodu ve výši 108 tisíc korun. Včera o tom informoval velitel služby kriminální policie a vyšetřování Miroslav Bartys. Pachatel je nyní ve vazební věznici v Českých Budějovicích. Policisté se případem stále zabývají, podle nich by muž mohl mít na svědomí i další případy v Česku i na Slovensku. Podle Bartyse ještě nejméně dva. Doposud mu kriminalisté prokázali mimo jiné i loupežná přepadení na Hodonínsku, kde loupeží získal 23 tisíc korun. Na Pelhřimovsku napáchal škodu za 237 tisíc.

Muž, jehož žena vůbec netušila, jak si její manžel vydělává, čerpací stanice a kanceláře přepadal se zbraní v ruce. Při loupežích používal funkční plynové revolvery. Při některých přepadeních mluvil slovensky. Získané peníze použil pro vlastní potřebu. Od listopadu roku 2006 do letošního února zaznamenali policisté na Uherskohradišťsku 11 loupežných přepadení se zbraní.

Přepadeny byly nejen čerpací stanice, ale také sázkové kanceláře, herny nebo směnárny. Šest z nich již policisté prokázaly. Zadrženého muže usvědčily pachové stopy, výpis z jeho mobilního telefonu a v několika případech ho identifikovaly i poškozené osoby. „V letošním roce je to největší případ, který jsme objasnili. Vzhledem k charakteru trestné činnosti je to zároveň i jeden z největších případů na Uherskohradišťsku vůbec. Už množství 11 loupežných přepadení se zbraní čerpacích stanic a sázkových kanceláří je svým způsobem ojedinělý,“ upřesnil Bartys. Zadržený muž není policii neznámý. Již v minulosti se dopustil podvodu nebo neplatil výživné na své dítě. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let vězení.

Muže, kterému nyní hrozí, až desetiletý pobyt ve vězení pomohly odhalit mimo jiné i záznamy z kamer u přepadení sázkové kanceláře 27. února v Kunovicích. „Jsme rádi, že kamerový systém pomohl. Kvalitní kamery jsme zvolili po poradě s právníky, tak aby záznam mohl sloužit právě jako důkazní materiál,“ doplnil Jiří Vařecha, starosta Kunovic.