„Jedná se o sklad pneumatik určených k recyklaci. V objektu s výrobními halami a sklady bylo uskladněno tisíce pneumatik na ploše zhruba 150 krát 150 metrů do výše asi šesti metrů. Troufám si říct, že rozsahem se jedná o požár desetiletí, jaký tady v regionu ještě nebyl. Situaci komplikuje vítr, který nese dým do obytných částí města,“ popsal situaci mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Hasiči s vypětím všech sil zabránili rozšíření ohně na okolní provozní budovy. Uhasit požár se jim však nedaří. „Nemáme moc dobré vyhlídky. Bude hořet dlouho,“ řekl odpoledne mluvčí.

Hasiči proto vyhlásili třetí nejvyšší stupeň pohotovosti. Veškeré použité prostředky fungovaly pouze krátkodobě. „Mimořádně vysoké teploty, které jsou pod horní vrstvou, totiž záhy vysuší veškerá hasiva,“ dodal Mitáček.

K likvidaci požáru bylo podle něj potřeba zahrnout místo zeminou, pískem či jiným sypkým nehořlavým materiálem. S tím začala záchranářům pomáhat těžká technika záchranného praporu armády, který byl povolán z Bučovic. Na likvidaci požáru se podíleleo asi 15 jednotek profesionálů i dobrovolníků. Příčinu požáru zatím nebylo možné stanovit ani předběžně, ohledání místa činu bude možné až v dalších dnech.

Požár ve firmě na recyklaci pneumatik způsobil ve městě i dopravní komplikace. Místo neštěstí leží na okraji města ve směru na obec Vlčnov a je uzavřeno pro automobily i pěší. Dopravu na výpadovkách řídí policie, aby mohly přednostně projíždět cisterny s vodou a nákladní auta se zeminou.
Podle Mitáčkových informací škoda činí asi 35 milionů korun.

Na místo události dorazil i starosta města Ladislav Kryštof. „Situace je nepřehledná, náš odbor životního prostředí ve spolupráci s hygieniky vyhlásil rozhlasem, aby lidé zavřeli okna a zbytečně nevycházeli ven a nenadýchali se spalin. Já osobně jsem nikdy tak obrovský požár neviděl,“ uvedl přímo na místě události Kryštof.

Hygienici v době požáru přiznali, že nemají příliš možností, jak nebezpečí ohrožení spalinami eliminovat. „V této fázi můžeme jen upozorňovat na omezení pohybu venku a uzavření domácností. Na místo zamířil krizový manažer, který vývoj situace sleduje ve spolupráci s pracovníky odboru životního prostředí,“ popsala postup svých kolegů po vypuknutí požáru Marie Hamplová z hradišťského pracovistě krajské hygienické stanice.

Provozovatele skladiště se nám v době události nepodařilo zastihnout. Ředitel uhersbrodského závodu Kovosteel Jan Valenta ani nebral telefon. Hustý mrak dýmu a plameny šlehající nad obzor viděli lidé z míst desítky kilometrů vzdálených. Požár registrovali lidé až v Luhačovicích. „Bydlím ve Lhotce u Hradčovic, což je několik kilometrů od Uherského Brodu, a přesto jsem viděl plameny šlehající desítky metrů vysoko. Tak mohutný požár mě ohromil,“ konstatoval čtyřicetiletý Josef Světinský.