Devadesátiletá obyvatelka domova důchodců zemřela po bodnutí do krku

Mrtvou ženu nalezli zaměstnanci domova v neděli dopoledne. Původně vše nasvědčovalo tomu, že zemřela přirozenou smrtí. Až přivolaný lékař zjistil, že ji zřejmě někdo zabil. Proto nařídil zdravotní pitvu. Během ní odborníci našli na jejím krku bodnou ránu. „Žena utrpěla bodno-řezná zranění, kterým podlehla. Kriminalisté z vraždy podezřívají její o pět let mladší spolubydlící,“ potvrdila mluvčí policejní Správy Jihomoravského kraje v Brně Soňa Svobodová.

Vražda všechny šokovala

Šok z celé události mají obyvatelé i personál domova pro seniory. „Je to pro nás hodně těžké. Nálada je tu dost špatná,“ svěřil se ředitel domova David Libiger.

Podle něj se žena nechovala nikdy k nikomu agresivně. „Vždy to byla příjemná paní. Se svou spolubydlící měla normální přátelský vztah. Samozřejmě že občas došlo k diskusím mezi nimi, ale většinou se jednalo o maličkosti, jakou je například otevřené okno. Takže to pro nás bylo opravdu velice nepříjemné překvapení,“ konstatoval ředitel.

Podobně reagovala i jedna z obyvatelek města Hana Odstrčilíková. „Už jsem to zaslechla. Trochu mě to vyděsilo, protože bydlím kousek od toho domova, takže to nebylo nic příjemného. Každopádně je to šok, když něco takového udělá starý člověk,“ podotkla.

Rozčarovaní jsou i radní

Tragická událost zasáhla i představitele napajedelské radnice. „Je to dost velká rána. Bohužel taková věc se nedá nikdy předvídat. Chápeme, že lidé i personál v domově mají strach,“ konstatoval místostarosta města Milan Vybíral. Je proto podle něj potřeba celou situaci uklidnit. „Jsme přesvědčeni, že pan ředitel to zvládne, i když víme, že to pro něj bude těžká a dlouhá cesta. Ale pevně za ním stojíme,“ ujistil místostarosta.

K činu mohly vést bludy

Kriminalisté v současné době zjišťují, jaký motiv měla stará paní ke spáchání tak závažného trestného činu. Podezřelá žena je v současnosti umístěna ve zdravotnickém zařízení, kde budou specialisté zkoumat její duševní stav.

Podle psychiatra Josefa Zvoníčka z Otrokovic mohly k takovému činu vést ženu dvě věci. „Je to opravdu hodně neobvyklé. Buď měla vůči své spolubydlící dlouhodobou zášť, nebo možná měla bludné představy. Každopádně jsem se ještě s ničím podobným nikdy nesetkal,“ řekl Zvoníček.