Martin Fišer, který byl v lednu zproštěn obvinění z vraždy své matky, by tak opět mohl stanout před soudem

Podle Nejvyššího státního zastupitelství, které podalo dovolání, je rozsudek špatný. „Nejvyšší státní zastupitelství žádá, aby byl tento případ vrácen k novému projednání, protože se domnívá, že by měl být Martin Fišer odsouzen,“ potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu v Praze Petr Knötig. Olomoucký Vrchní soud už v lednu tohoto roku odmítl odvolání státní zástupkyně, která nesouhlasila s výrokem Krajského soudu v Brně. Obě instituce totiž pro nedostatek důkazů zprostily Fišera obžaloby. Mluvčí olomouckého soudu Petr Angyalossy ale odhaduje, že dovolání bude zamítnuto. „Každýmáprávo využít mimořádných opravných prostředků. Většina dovolání však končí neúspěšně,“řekl mluvčí.

Zvědavá na rozhodnutí Nejvyššího soudu je i samotná předsedkyně senátu brněnského soudu Hana Zoubková, která Fišerův případ měla dvakrát na stole. A pokaždé rozhodla v neprospěch obžaloby. „Opravd umě zajímá, jak to celé dopadne. Jsem zvědavá, jestli najdou něco, co jsme spolu s Vrchním soudem nenašli,“ zamyslela se Zoubková.

Podle ní už v době projednávání případu neexistovaly proti Fišerovi žádné přímé důkazy, které by ho z vraždy usvědčily. „A těch nepřímých bylo tak málo, že nebylo možné určit, zda čin spáchal,“ podotkla soudkyně. Mluvčí Nejvyššího soudu Martin Knötig se domnívá, že by senát mohl rozhodnout do konce září. „Buď dovolání vyhoví a případ se opět otevře k dalšímu projednávání, nebo ho zamítne, a tím definitivně proces skončí,“ dodal. Deníku se nepodařilo získat vyjádření advokáta Pavla Skřipce, který Fišera zastupoval. Ve své brněnské kanceláři nebyl celý den k zastižení.

Zavražděnou Stanislavu Fišerovou našel doma manžel 3. května 2005 zastlanou v posteli s podřezaným hrdlem. Policie z činu obvinila jejího syna Martina. Ten se v té době potýkal s velkými dluhy, s jejichž placením mupomáhalamatka. V osudný den si měl dojet pro další peníze, ale když mu je odmítla vydat, tak ji podle obžaloby podřezal a tělo ukryl. Pak uprchl a nějaký čas se schovával v Bělorusku, kde byl na základě mezinárodního zatykače zadržen. Fišer po celou dobu soudního procesu trvalnatom, že matku doma našel už mrtvou, a pak zpanikařila utekl.