Toto místo bylo svědkem nejednoho výtržníka a vandala, ale dokonce i lupiče

I policisté připouštějí, že kolem autobusového i vlakového nádraží jsou problémy. „Víme o tom. Proto tam taky několikrát nejen ve dne, ale i v noci, jezdí naše hlídky na kontroly. Snažíme se pro to udělat maximum,“ řekla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Dodala, že mimo krádeže a výtržnictví řešili policisté v dubnu i jedno loupežné přepadení. „Dvojice mladíků přepadla muže. Jeden z nich do něj kopal a pak mu vzali mobilní telefon,“ připomněla mluvčí.

Denně řeší problémy u nádraží i městští strážníci. „Nejedná se ani tak přímo o nádraží. Tam je už od doby, co se v tomto místě stará o bezpečnost lidí soukromá agentura, klid. Daleko horší situace je však v jeho okolí a kolem vlakového nádraží. Je tam několik nonstop provozoven, kde se sdružují sociálně nepřizpůsobiví lidé,“ potvrdila mluvčí strážníků Šárka Škubalová.

Dodala, že právě v okolí těchto zařízení často dochází k potyčkám mezi nimi i k obtěžování ostatních lidí a cestujících. „Hodně nám však pomáhají i kamery. Ty jsou ale jen u autobusového nádraží, bohužel už ne u vlakového,“ konstatovala mluvčí.

Větší klid přímo na autobusovém nádraží potvrzuje i ČSAD Vsetín. „Víme, že tam bývaly často problémy. Hlavně v čekárně, kde se shromaďovali problémoví lidé. Proto jsme požádali Zlínskou dopravní společnost, aby najala bezpečnostní agenturu. Od té doby je tam skutečně klid,“ sdělil vedoucí osobní dopravy společnosti, která je uživatelem nádraží, Oldřich Holubář.

I někteří obyvatelé Zlína a cestující mají z tohoto místa strach. Nejeden z nich už má za sebou špatnou zkušenost. „Jednou v létě večer jsem seděla a čekala na autobus poblíž jedné z těch hospod. Najednou za mnou přišel nějaký opilec a začal mě obtěžovat. Dokonce se mě pokoušel hladit po vlasech a dotíral na mě. Bylo to hrozné, dost mě to vyděsilo, protože jsem tam seděla sama a poblíž nikdo nebyl,“ svěřila se se svým nepříjemným zážitkem třiadvacetiletá studentka Hana Zichová ze Zlína. Od té doby se prý raději, pokud někam jede autobusem, snaží čekat na autobus tam, kde je více lidí najednou.

I šestasedmdesátiletá Margareta Slováčková ze Zlína se zvlášť večer nádraží vyhýbá. „Nikde není bezpečno. Když nemusím, tak večer raději ani nikam nechodím,“ řekla.