„Bogy může ukázat, jak je kvalitním hráčem, pokud se mu tedy utkání podaří,“ upozorňuje třiapadesátiletý Bílek.

Bývalému reprezentačnímu kormidelníkovi situaci komplikuje zranění trojice útočníků. Dlouhodobě mimo hru jsou Železník s Poznarem, problémy s achilovkou vyřadily Jakubova, jenž s týmem nebyl už v Jablonci a jeho nasazení do utkání s Plzní je velmi nepravděpodobné.

„V útoku teď máme trošku problémy, zbyli nám pouze dva hráči, takže moc na výběr není,“ říká Bílek, který se definitivně rozhodne až po rozhovoru se samotným hráčem. „Nebude to pro něj úplně jednoduché. Budu s ním ještě mluvit, ale počítám, že bude hrát,“ pronesl Bílek.

Jak prekérní záležitost dopadne, se fanoušci dozvědí v pátek večer, kdy ševci na Letné v přímém přenosu České televize vyzvou úřadujícího šampiona a účastníka základní skupiny Ligy mistrů.

„Doma jsme v posledních zápasech s Karvinou, Spartou a Opavou předvedli dobré výkony. Věřím tomu, že na ně navážeme i s Plzní, kterou chceme potrápit,“ uvedl Bílek.

Pablo Podio (ve žlutém)
Přeji River Plate. U nás jsou fanoušci blázni, tvrdí Argentinec Podio

Viktoriáni sice na podzim herně nijak nezáří, ale body sbírají a po důležitém vítězství na hřišti CSKA Moskva v Lize mistrů se přiblížili postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy. Triumfem v Rusku se naladili na domácí soutěž, když v posledním kole v pohodě zdolali Olomouc 2:0.

„Vypadá to, že se soupeř herně zvedá. O to to pro nás bude složitější,“ ví zkušený kouč.

Zatímco Západočeši podruhé v sezoně porazili Sigmu a v tabulce dál prohánějí vedoucí Slavii, ševci nezvládli duel o třetí místo v Jablonci, kde vysoko prohráli 0:4 a v tabulce klesli na šesté místo. Zlínské fotbalisty víc než nepříjemný debakl štval výkon.

„Byl to první zápas, co jsme takhle vybouchli. Dostali jsme čtyři góly a zaslouženě prohráli. Sehráli jsme pravděpodobně nejméně zdařilé utkání v podzimní části,“ přiznává Bílek.

Ten si nemyslí, že by se Fastav na soupeřových stadionech prezentoval jinak než před vlastním publikem.

„Je logické, že doma je silnější jakýkoliv tým. Podle mě ale ani naše účinkování na soupeřových hřištích není úplně špatné,“ míní kouč Zlína.

„Pokud hrajeme na Slavii nebo v Jablonci, je logické, že se tam dostaneme pod tlak. Pro některé hráče to po psychické stránce není úplně jednoduché a někdy nezvládnou utkání tak, jak by bylo potřeba,“ přidává.

Zlínský tým na severu Čech rozhodilo i brzké zranění obránce Hnaníčka.

„Vždycky je nepříjemné, když musíte střídat v obraně na začátku zápasu. Takové věci ale fotbal přináší,“ dodává.

FORTUNA:LIGA, 18. kolo -

FC Fastav Zlín (6.) – FC Viktoria Plzeň (2.)

Výkop: v pátek 7. prosince v 18.00, stadion Letná
Rozhodčí: Lerch – Kříž, Myška (Matějček)
Ligová bilance: 7-5-11, poslední zápas: 0:1, 11. srpna 2018
Pravděpodobné sestavy: Zlín: Dostál – Bačo, Buchta, Gajić – Matejov, Podio, Jiráček, Libor Holík, Bartošák – Beauguel, Vyhnal.
Plzeň: Hruška – Řezník, Pernica, Hubník, Limberský – Hrošovský, Procházka – Petržela, Čermák, Kopic – Chorý.
Tip Deníku: 1:1.