Věřte, že vzájemné sympatie půjdou v pátek večer stranou. Nejenom navrátilec v dresu Fastavu touží po třech bodech a skalpu Ostravy.

„Baník má velký tým. Nečekám nic jednoduchého,“ tuší zkušený fotbalista, který 28. září oslaví jubilejní třicáté narozeniny. Na podzim si připsal tři přesné zásahy a další gólový zářez by rád přidal v očekávaném střetu s Ostravou.

Blíží se třeskutá bitva s Baníkem. Cítíte po těle příjemné chvění, mrazení?

Všichni se moc těšíme. Pro mě je to velký zápas. V Baníku jsem působil. Kulisa v těchto zápasech je vždycky mimořádná. Fanoušci Ostravy jsou prostě skvělí. Zápas bude mít správné parametry.

Už se hecujete s bývalými spoluhráči, kamarády?

Zrovna v úterý jsme si psali, ale nehecujeme se nějak moc. Každý máme nějakou pokoru k soupeři, zápasu. Podle toho to vypadá. Ale těšíme se, že si to proti sobě rozdáme.

Co říkáte na výsledky Ostravy? Překvapila vás, jak je na tom dobře?

Baník má hodně silný tým. V létě se dobře posílil. Přišli Jánoš, Stronati a Holzer. Všichni nastupují v základní sestavě a podávají dobré výkony. Mužstvo se rozhodně zkvalitnilo. Už jaro mělo slušné parametry. Teď v tom jenom pokračují. Možná jsou i lepší.

Na jaře oba týmy ve vzájemném duelu bojovaly spíše o záchranu, nyní je to spíš střetnutí o poháry. Čím si to procitnutí vysvětlujete?

Abych byl upřímný, tak jsem čekal, že se Baník bude pohybovat ve vyšších patrech tabulky, což se potvrdilo. U nás jsem to až tolik nečekal, o to víc si toho ale vážíme, že jsme nasbírali tolik bodů a předvádíme slušnou hru. Je to pořád ale začátek soutěže, všechno je otevřené. Každopádně diváci mohou vidět dobrý fotbal.

Co vám ukázal pondělní duel Ostravy se Spartou?

Chtěl jsem se jet do Vítkovic podívat osobně, protože zápas se Spartou jsem si náramně užil jako hráč Baníku. Chtěl jsem si atmosféru vychutnat i jako divák. Ale měli jsme trénink, nestíhal jsem, takže jsem se díval v televizi. Byl to oboustranně hodně bojovný zápas se spoustou soubojů. To očekávám i tady ve Zlíně. Baník je hodně důrazné mužstvo i dobře silově připravené. Bude záležet jenom na nás, jak se s tím popereme.

Právě. I vás čeká hodně drsných střetů…

Jasně. Kluci vzadu jsou silní a my s Bogym (Beauguel – pozn. red.) si to musíme nastavit tak, že fotbal bolí. Musíme do toho jít s tím, že je přetlačíme a že budeme mít zápas lepší než oni.

Co říkáte na to, že ve Zlíně má být po dlouhé době vyprodáno?

Tady jsem to zažil snad jednou, když taky přijel Baník. Asi je to tím, že přijede polovina lidí z Ostravy, kteří Letnou zaplní.

Ale souhlasíte, že i fanoušci Fastavu procitli a zase chodí na fotbal s radostí?

Je to lepší. Možná Zlíňáci ožili, ale podle mě je to i tím, že fanoušci Zlína mají rádi tu kulisu a přijdou na zápas právě kvůli Baníku.

Už se po výborném rozjezdu skloňují v kabině Fastavu evropské poháry?

V žádném případě. To vůbec. Je teprve začátek soutěže, všechno se ještě může změnit. Až se bude blížit konec sezony a budeme tak vysoko jako teď, tak se o tom můžeme bavit. My si vážíme toho, že se držíme celků, jako jsou Slavia, Plzeň, Sparta, Baník. Je to pro nás dobrá vizitka.

K reprezentaci přišel nový kouč Šilhavý, který má za asistenta bývalého trenéra Zlína Jiřího Chytrého. Cítíte šanci dostat se do národního týmu?

Na reprezentaci vůbec nemyslím, tomu se směju. Jsou tady ale někteří mladší kluci šikovní, kteří mají perspektivu. Třeba dostanou někdy šanci. Ale teď to bude mít trenér reprezentace složité. Musí dát mužstvo do kupy. Uvidíme, jak s tím naloží.

Souhlasíte s názorem, že český národní tým není v optimální kondici?

Já si myslím, že nemáme úplně špatné hráče. Podle mě český fotbal na tom není tak špatně, ale něco tomu chybí a nikdo neví co. Doufám, že se to brzy zase otočí a že český nároďák zase bude tou chloubou jako dřív.