„Naším cílem je postup," hlásí odhodlaně hlavní kouč amatérské reprezentace Petr Zapletal, jehož výběr již dnes od 14 hodin v Brumově vyzve Maďarsko.

Zároveň však odmítá, že by jiný výsledek než vítězství ve skupině byl považován za neúspěch.

„Takhle to postavené samozřejmě nemáme. Soupeři mají svou kvalitu a podle plánu přípravy a požadavků na ubytování neberou turnaj vůbec na lehkou váhu. Jsou tady čtyři výkonnostně srovnatelné týmy a bude záležet na sportovním štěstí, ke komu se nakonec přikloní. Co si budeme nalhávat, při poslední kvalifikaci jsme si štěstí vybírali," přiznává Zapletal, jehož tým se k reprezentaci země propracoval až po sérii vyřazovacích duelů mezi výběry krajů.

Zkušený kouč měl na svém pracovním stole připravený záznam posledního zápasu s Maďarskem z loňské kvalifikace, nakonec jej ale prý nechal ležet na svém místě.

„Naší filozofií je orientace se na vlastní výkon. Některé základní věci o soupeřích vím, hráče s nimi seznámím, ale jsou jen okrajové. My se budeme chtít prezentovat tak, aby se soupeř zajímal o nás, nikoliv my o něj," tvrdí sebevědomě reprezentační trenér.

Konkrétně pak ofenzivním a přímočarým stylem.

„Podle něj jsme vybírali samotné fotbalisty do týmu. Chceme hrát přes křídelní prostory, na kterých máme rychlé hráče. Budeme se snažit a dělat maximum pro to, abychom se cpali do koncovky. A ze šancí, do kterých se dostaneme, byli maximálně produktivní," popsal taktiku Zapletal, který už má o základní sestavě jasno. „Hráči se ji ale dozvědí až v den utkání na taktické poradě," poznamenal šéftrenér KFS Zlín.

Na poslední chvíli však musel neplánovaně v konečné nominaci udělat změnu, jelikož morkovický Michal Huška se ve víkendovém divizním zápase v Havířově zranil. Místo něj povolal boršického Manfréda Konráda.

„To je jediná změna. Jinak jsou všichni v pořádku a na turnaj se těší. Výběru hráčů jsme vůbec věnovali hodně času a vybrali opravdu jen ty nejlepší," dušuje se Zapletal.

Ten si při tvorbě nominace ale přece jenom stanovil jednu podmínku – po zápase se nesmí kádr rozprchnout domů, ale přesune se na hotel.

„Hráči tady s námi budou celý týden. Neexistuje, aby někdo odjel do zaměstnání nebo do školy. To byla jedna mých podmínek nominace. Kluci s tím ale počítali, vzali si dovolenou, případně studijní volno a celý týden budou k dispozici," těší Zapletala.

Ten zároveň pracuje jako psycholog, 
jelikož ne každý po oblečení národního dresu hodí trému a nervozitu za hlavu.


„To je moje role. Aby se tady kluci cítili stejně jako v mateřských klubech, což znamená dobře. Doporučil jsem pozitivní myšlení tak, aby si týden, který spolu strávíme, maximálně užili. Kluci, kteří jsou tady poprvé, si pak nesmí stres a nervozitu připouštět," vysvětlil Zapletal.

NOMINACE: Brankáři: Krajča (Napajedla), Juřík (V. Otrokovice). Obránci: Dekleva (Brumov), Vrága, Bejtkovský (oba Napajedla), Matějka (Bystřice p. H.), Michálek (Valašské Meziříčí), Horňák (Morkovice). Záložníci: Zábojník, Foltýn (oba V. Otrokovice), Školník (Brumov), Huťka (Napajedla), Konrád (Boršice), Liška (Slavičín). Útočníci: Válek (Brumov), Valášek (Morkovice), Dufka (Napajedla), Hladký (Morkovice).

Realizační tým: Trenér: Zapletal Petr, asistent trenéra: Neradil Pavel, ved. mužstva: Münster Bronislav, masér: Svoboda Jaroslav, tech. vedoucí: Blažek Ladislav, lékař: Škrabal Arnošt.

REGIONS´ CUP 2012: Středa: ČR – Maďarsko (14, Brumov), Německo – Skotsko (14, Baťov). Pátek: ČR – Německo (14, Morkovice), Skotsko – Maďarsko (14, Baťov), Neděle: Skotsko – ČR (13.30, Baťov), Maďarsko – Německo (13.30, Brumov).