Odchovanec klubu se těší na spolupráci s koučem Bokrošem a centrem Leškou. Návrat do NHL nevzdal.

Údajně se o vás intenzivně zajímaly také Pardubice, které dokonce nabízely lepší podmínky než Zlín. Je to pravda?

Opravdu to tak bylo, ale momentálně nechci v české extralize hrát za jiný klub než za Zlín. Nikdy neříkej nikdy, ale nedokážu si představit, že bych působil v Česku jinde než tady.

Kdy začaly námluvy s mateřským klubem?

Všechno se rozjelo ještě před mistrovstvím světa. Nakonec jsme našli společnou řeč a konečnou podobu smlouvy jsme doladili v pátek. Jsem rád, že to tak dopadlo. Zlín je pro mě srdeční záležitostí. Cítil jsem touhu, aby mě získal.

Hrál ve vašem příchodu roli trenér Bokroš?

Vůbec jsem s ním nemluvil. Ale uznávám ho jako jednoho z největších odborníkůu nás. Vím, že je schopný udělat s mužstvem velké věci.

Není tým slabší, než když jste odcházel?

To si nemyslím. Ve všech klubech se hráči mění. Při troše štěstí a při našem odhodlání budeme schopní konkurovat nejlepším.

Nelákalo vás angažmá v Rusku?

Ne. Co bych tam dělal? Jsou tam sice peníze, ale ty promě momentálně nebyly prioritou.

Jak byste zhodnotil své působení v NHL?

První rok jsem ustál docela slušně. Bylo to tak, jak jsem si představoval. Když jsem vloni podepsal novou smlouvu, všechno nasvědčovalo tomu, že by to mohlo být dobré.

Proč to tedy nevyšlo?

Bohužel na začátku kempu přišel Fredrick Modin, pak Columbus získal Ansona Cartera a tři dny před začátkem ligy podepsali znovu Žerděva, všechno to jsou vynikající křídla. Byli to hráči s vysokými smlouvami a namě zbyla čtvrtá lajna. Chtěl jsem se prosadit, bojoval jsem do poslední chvíle, ale blížily se Vánoce a pořádně jsem nehrál. Proto jsem se rozhodl pro odchod do Švédska. Na návrat do NHL však nadále pomýšlím, proto jsem podepsal se Zlínem jen roční kontrakt. I letos bych ještě teoreticky mohl odejít. Kdyby za mě klub zaplatil odstupné, pak bych se podle smlouvy mezi IIHF a NHL vrátil za moře. Ale nedávám tomu žádnou šanci.

Co vám dalo angažmá v Columbusu?

Mohl jsem si zahrát se špičkovými hokejisty. Poznal jsem, jak trénují a vystupují. Je to pro mě velká zkušenost. VNHLse hraje úplně jiný hokej, kvůli malému hřišti nemáte moc času, musíte se rozhodovat ve vteřině. Hrát tam je fajn, zázemí nemá chybu, jak se starají o hráče, to nemá ve světě obdoby.

Teď jste ve Zlíně, který bude spoléhat na vaši obnovenou spolupráci s centrem Leškou. Chyběl vám v zahraničí?

Určitě, protože s Lešounem mám podobný náhled na hru. Jsme na stejné hokejové vlně. Hrával jsem s Davidem Výborným nebo Honzou Hrdinou, to jsou hráči světového formátu. Ale jen Petr přesně ví, kde mě hledat. Já zase vím, kde on bude. Takový hráč je opravdu jen jeden. Proto jsem rád, že budeme zase v jednom útoku.

Kdy se zapojíte do přípravy?

Dneska už jsem byl s klukama v posilovně, v pátek půjdu zase a od pondělí začnu trénovat naplno.

Řekli o Balaštíkovi

„Popravdě řečeno, nevěřil jsem tomu, že se Jarda do Zlína vrátí. Ale teď jsem spokojený a doufám, že se k nám vrací ten samý hráč, jaký od nás před dvěma lety odcházel. Je to hokejista i člověk, s kterým se mi vždycky dobře spolupracovalo. Teď, když ho tady vidím, tak mi připadá, že si jen někam odskočil a už je zase zpátky. Přeji mu hodně zdraví a dobrou formu.“
Ernest Bokroš, trenér RI Okna Zlín

„Jsem rád, že je Jarda zpátky, i když jsem mu přál, aby v NHL vydržel co nejdéle. Jen doufám, že nezapomněl dávat góly. Styl, jakým hraje, skoro nikdo jiný neprodukuje, protože hodně bolí. Nikdo nechce jezdit za nastřelenými puky a cpát se před bránu. K návratu jsem ho nepřemlouval, ale byli jsme v kontaktu. Má vlastní hlavu, nakonec se rozhodl sám.“
Petr Leška, útočník RI Okna Zlín