„Byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsem tady. Jsou tam neskutečné zážitky," přiznal upřímně po prvním tréninku 26letý Bartošák, který podepsal v Baťově městě tříletou smlouvu.

Jaké jsou vaše první dojmy po prvním tréninku?
Určitě kladné. Už jsem potřeboval změnu. Ta přišla, takže jsem za to rád. Byl jsem na prvním tréninku, který byl kvalitní a celkem náročný. Měl jsem sice o dva dny delší dovolenou, ale pracoval jsem. Zároveň jsem hodně cestoval, protože jsem pendloval mezi Zlínem a Libercem.

Už máte jistotu a můžete se soustředit pouze na fotbal. Ulevilo se vám?
Určitě ano. Je to lepší, když víte už na začátku přípravy, kde začne a kde se bude připravovat.

Berete to tak, že se vracíte domů, přestože jste v Zlíně nikdy nehrál?
To ani ne. Zlín projevil zájem a jsem za to rád. Na jaře jsem příliš nehrával. Tady nás čeká hodně zápasů, takže doufám, že trenér bude i hodně točit se sestavou.

Jan Kameník
Nový asistent Zlína Kameník: Měl bych komunikovat se zahraničními hráči

Kamarádi a rodina asi už musí být ráda, že nebudou dojíždět, co?
To určitě. Do Liberce se moc nedostali.

Jak dlouho jste nabídku Zlína zvažoval?
Čekal jsem na nabídky ze zahraničí, ale ty nepřišly. Takže poté Zlín byl jasnou volbou. Nějaké nabídky z Česka byly, ale z nich jsem si vybral Zlín. I zůstat v Liberci byla jedna z variant, ale to už jsem nechtěl.

Především kvůli menšímu vytížení?
Ano, za poslední půl rok jsem toho moc nenahrál. Byla to lehká volba. Ale víc bych se k tomu vracet nechtěl. Chci to hodit za hlavu a nyní mám před sebou novou výzvu. Jsem na nové startovní čáře.

Je právě účast v pohárech hlavním důvodem, proč do Zlína přicházíte?
Byl to jeden z hlavních důvodů. Jsou tam neskutečné zážitky. A podobné zápasy člověk nehraje každou sezonu.

Přitom během působení na Žižkově i v Liberci jste se na Moravu vracet nechtěl. Říkal jste, že budete víc na očích v Čechách. Změnil jste názor?
A právě díky pohárům budete víc na očích i nyní tady…Snad v Evropě něco odehraji a třeba se zadaří. Pak uvidíme, jak to bude dál.

Příprava  fotbalistů  FC FASTAV Zlín.
Fastav vyzve v přípravě Fulham. Máme už dobrý zvuk, těší trenéra Páníka

Co se týká zkušenosti v pohárech, budete ve Zlíně jedním z nejzkušenějších hráčů. Nepřijde vám to trochu paradoxní?
To ano. (směje se) Ale já se nepovažuji za zkušeného hráče. Díky tomu, že jsem si tím prošel v Liberci, tak nějaké zkušenosti mám. Ale není to jen o nich, ale o tom si zápas užit a jít do toho s čistou hlavou. Doufejme, že se nám tam podaří postoupit i příští rok a zůstaneme v pohárech i nadále.

Zápasy v evropských pohárech jsou jiné než v lize. Poradíte spoluhráčům, na co se připravit?
Těžko říct. Záleží na soupeři. Ale je potřeba mít větší pozornost, být rychlejší. I diváci jsou hlučnější. Každopádně je to super zážitek.

Máte vysněného soupeře?

Chtěl bych zase zažít pořádnou atmosféru, takže klidně do Turecka na Fenerbachce třeba. I Arsenal je lákavý, ale chci hlavně pořádnou kulisu, ať to na tribuně hučí, jsou vidět světlice a podobně. (úsměv)

Chcete si oživit peklo s Hajdukem Split?
Ano, jasně. Tam to bylo opravdu neskutečné. Měl jsem husí kůži, když jsme nastupovali. Už jen na rozcvičce bylo spousta lidí. A to bylo hodinu před zápasem.

Je pak po těchto zážitcích těžké přepnout do ligového módu?
Není to jednoduché, ale musíte. Jste profesionál, takže si s tím musíte poradit. Především v hlavě si to musíte uspořádat.

Máte zároveň i ambice se ve Zlíně vrátit i do reprezentační formy a vrátit se zpět do národního týmu?
To bych asi nechal otevřené. To byla jedna vlaštovka. Ale proč ne. Uvidíme, co bude.

POHLEDEM VEDENÍ KLUBU„Jde k nám hráč z dobrého klubu, který zažil i evropské poháry a odehrál tam nějaké zápasy. Slibujeme si od něj kvalitu a zkušenost. Je to levonohý fotbalista, což se nám do týmu velmi hodí. Jeho příchodu nahrála i skutečnost, že je z nedalekého Brumova. Ve Zlíně sice nikdy nehrál, ale vidíme v něm kvalitního hráče, jenž by měl jít znovu nahoru. Navíc má i jeden reprezentační start, takže je to dobrá posila."
Zdeněk Grygera, sportovní manažer A-týmu

REAKCE LIBERCE„Lukáš po raketovém nástupu v našem klubu trochu zamrzl a loni byl převážně na lavičce. Po sezóně přišel s tím, že pokud bude zajímavá nabídka tak by rád změnil dres. A ta nabídka přišla. Lukáš pro nás v té první sezóně hodně udělal. Přeju mu, aby se mu restart kariéry vydařil."
Sportovní ředitel Jan Nezmar.

VIZITKA LUKÁŠE BARTOŠÁKALukáš Bartošák je šestadvacetiletý obránce, jenž svou fotbalovou kariéru začínal v Brumově. Zde si zahrál divizi a ve 20 letech zamířil do Hlučína, s kterým v sezoně 2010/11 postoupil do ČFL. Poté podepsal smlouvu s druholigovou Karvinou, kde vydržel jen rok a přešel do Žižkova. V roce 2015 podepsal tříletou smlouvu s Libercem, kde působil až do teď. S Libercem dosáhl svých největších úspěchů. Zahrál si základní skupinu Evropské ligy a svými výkony si řekl i o pozvánku do reprezentace, kde nastoupil k přátelskému zápasu proti Polsku.