Tématem aktuálního období je návrat útočníka Martina Ančince na hřiště. Obávaný kanonýr se na balon musel rok jen dívat kvůli artróze kyčle, nyní si ale se svým pracovním nástrojem znovu tyká.

„Připojil se k týmu a má do fotbalu velkou chuť. Umění ho neopustilo, ovšem hlavně mu musí vydržet zdraví. S jeho morálkou věřím, že nám na jaře pomůže," uvedl kouč Baťova Josef Pospíšil.

Další změny jsou u nováčka krajského přeboru napsány takřka neviditelným perem. I proto, že prioritou bývalého trenéra mužů Hulína a Spytihněvi je stabilizace kádru.

„Chtěl bych udržet stávající mužstvo. Kromě brankáře nepotřebuji posilovat. Jen kdyby odešel někdo z obrany, tak bychom místo museli zalepit," poznamenal rodák z Prostějova. Ten má otazníky u nejmenovaných hráčů, kteří jsou na Baťově na hostování, a u Skyby s Janovským.

„Někteří hráči na hostování se nezapojili do tréninku. Nevím, co s nimi bude dál. Skyba s Janovským se připravují v Napajedlích. Jednání nás teprve čekají," přiblížil Pospíšil.

Dlouhá zimní přestávka se netěší oblibě u fotbalistů. Nicméně svěřenci sedminásobného aktéra prvoligových utkání v dresu Hradce Králové v ní pracují svědomitě. Lodivod Baťova se tak potýká s jinými překážkami.

„V mužstvu figurují vysokoškoláci, kteří studují v Brně, Olomouci nebo Ostravě. Mají zkoušky, někteří píšou i bakalářky. Pak jsou tu i kluci, kteří chodí do zaměstnání na směny. Na tréninku chybějí a práce je složitější," přiznal Pospíšil. „Nicméně nemám problém je omluvit. Škola je přednější," dodal.

Tým se tak na odvetné mistrovské boje ladí pomaleji. V první krajské sezoně si zatím stojí na sedmé příčce. Blíže má k vyšším pozicím než spodním, i tak je ale stratég, který v rámci aktivní kariéry okusil fotbal i v Německu a Rakousku, opatrný.

„Ambice pro jaro se budou odrážet od podoby kádru. První náš cíl však spočívá v záchraně soutěže. Zaměříme se na to, abychom dobře odstartovali, pojistili si střed a neměli problém s udržením," upřesnil.

JAN ŠMÍD