„Zranění Davida Kostky mě mrzí nejvíc. Byl to pilíř zadních řad. Jeho zranění nám zanechalo v hlavách nějakou stopu. Připravovali jsme se poctivě celé dva měsíce. Měli jsme i nějaké přípravné kempy. A hned v prvním přípravném zápase se nám to rozbouralo," litoval kouč Zdeněk Horňák, který během podzimu nahradil Petra Zapletala.

Jisté však je, že Kostka je zřejmě na celé jaro mimo hru a Fatra shání náhradu. Nikoliv jen záplatu. Ohlíží se především v druholigovém Zlíně.

„Je to otázka, koho nám vůbec Zlín může nabídnout. Máme nějaké hráče vytipované, ale záleží i na finančních požadavcích. V kontaktu jsme se Zlínem, se Slováckem nejednáme," přiznal Horňák.

Je tak téměř jisté, že před startem soutěže ještě do Napajedel některý z „nepotřebných" hráčů druholigového Zlína zamíří.

„Pokud vedení klubu trvá na tom, aby se soutěž zachránila, budu po nich chtít nějaké náhrady. Se stávajícím mančaftem příliš mnoho zázraků neuděláme. Byla by škoda ztratit to, co jsme dohnali na konci podzimu. Naopak chceme potvrdit, že to nebyla náhoda a forma šla nahoru," plánuje Horňák.

Vyrovnat se bude muset i s obměněným kádrem. Na zkoušce v Kroměříži je Beránek, hostování skončilo i duu Borusík – Habanec. Místo nic přišli na půlroční hostování z Baťova krajní záložník Janovský a defenzivní středopolař Skyba.

„Jednání s Baťovem byla složitá. Jsme konkurenční kluby, ačkoliv nehrajeme stejnou soutěž. Ale v okolí si kluky společně s Viktorkou přebíráme, hlídáme si je a kontrolujeme. Navíc samotný Baťov hráčů rovněž příliš nemá a kluků se určitě zbavovat nechtěli. Byli by pro něj přínosem. Nicméně rozhodli se přijít k nám. Oslovil jsem je, jsou to kluci, které jsem již dřív trénoval a vím, co v nich je a je potřeba jim dát šanci," ví Horňák.

Přitom otrokovický klub požadoval hráčskou výměnu, což by ale ve Fatře vzhledem k úzkému kádru nic neřešilo. „My jsme neměli koho nabídnout. Museli jsme se proto dohodnout na financích," přiznal kouč Napajedel.

Naopak musí řešit přetlak v brance, jelikož ke gólmanské dvojici Krajča – Zavadil má na zkoušce odchovance Slovácka Ondřeje Stříteckého z Huštěnovic. Jednička Jaroslav Krajča se totiž podrobil na začátku ledna artroskopické operaci kolena.

„Cítí se dobře a asi před čtrnácti dny po dohodě s lékaři začal trénovat. Jsem rád, že se mi jeden z důležitých hráčů mančaftu vrátil. A doufám, že bude připravený. Přesto jsme nešli do rizika a oslovili třetího gólmana. Kdyby se dal zdravotně dohromady, nějak bychom to museli vyřešit, abychom tři gólmany nemuseli držet. Ondra ale vypadá solidně. Do budoucna může být přínosem," tvrdí Horňák.

Během zimy se klubu podařil i jiný kauf. Fatra udržela zkušeného záložníka či útočníka Michala Huťku, o kterého stál Provodov.

„Michal v tomto prokázal charakter, protože si nedupnul, že chce za každou cenu odejít. Nepřemlouvali jsme ho, ale na základě dobrých vztahů ještě u nás zůstal," pochvaluje si Horňák, jehož kabině se v minulých týdnech nevyhnula chřipková epidemie a Napajedla dokonce musela zrušit přípravu s Baťovem.

„Přes týden jsme trénovali v osmi lidech, z toho se dvěma gólmany. Zápas bych chtěl odehrát, ale ne za každou cenu," tvrdí trenér aktuálně čtrnáctého týmu divize D.