„Věřím, že vítězství hráčům pomůže v přesvědčení, že dokážou hrát s kýmkoliv. I když je nám jasné, že jsme vzhledem k programu Sparty měli situaci výhodnější," uvedl trenér Fastavu Bohumil Páník.

ZLÍN – SPARTA PRAHA 3:1 PO PRODL. (0:1)

Zlín nastoupil oproti poslednímu ligovému duelu s Bohemians s pěti změnami v sestavě. Do hry se dostali levý bek Hubáček, záložníci Holík, Traore, Štípek a útočník Jordan. Sparta vsadila mimo jiné i na osmnáctiletého stopera Köstla a sedmnáctiletého záložníka Dudla.

Úvodní čtvrthodina zápasu byla jednoznačná. Kdyby ševci vedli 3:0, nikdo by se nedivil. Jenže zakončení osamocených Vukadinoviče, Holíka a Jugase skončila těsně vedle Millerovy brány.

A tak přišel trest. Po centru Costy vyplul před Dostálem Matěj Pulkrab, který míč pohodlně hlavičkoval do sítě – 0:1.

Ani po úvodní brance utkání se obraz utkání nezměnil. Pokračoval den otevřených dveří v obraně Sparty. Jenže ševci byli v zakončení nemohoucí. Diop ve 22. minutě také minul tyč a Jordan ji o chvíli později ve své šanci orazítkoval.

„Vycházeli jsme z hráčů, které jsme měli k dispozici a přeskládali jsme trochu systém. V sestavě jsme měli víc běžců, bylo to v poměru pět ku pěti. Z toho pramenily naše šance," poznamenal Páník.

Ve druhé polovině úvodního dějství byli pořád aktivnější Zlínští, ale vyznamenat se musel také Dostál. Střelu Karavaeva vytěsnil do boční sítě.

Po změně stran zahrozil Juliš, naštěstí pro domácí projektil z hranice velkého vápna skončil nad bránou. Jinak úvodní minuty patřily znovu ševcům a tentokrát se už radovali z vyrovnání. Obrovský závar v 51. minutě sice Sparta ještě přežila, avšak po následném rohu napálil balon do sítě Marko Jordan – 1:1.

„Když z šancí nepadají góly, člověk si říká, že brána je zakletá. Víra ale pořád zůstává. Hráče jsem nabádal, že ve druhém poločase hrajeme na bránu u kuželny, kde umíme využít tlak, a že to otočíme i teď. Oni to cítili stejně," líčil devětapadesáti­letý kouč.

Po inkasované brance hosté zvýšili obrátky a v 65. minutě mohli jít znovu do vedení, hlavičku Costy však skvěle vyrazil Dostál.

Hrál se fotbal nahoru a dolů a diváci se stejně jako před pěti týdny při ligovém utkání bavili. V 73. minutě se snažil Vukadinovič z úhlu prostřelit Millera, mezírku ale nenašel. O pět minut později pro změnu těsně vedle zamířil hlavou Holík.

V 85. minutě se mohl hrdinou stát střídající Robert Matejov, jenže odkrytou bránu ze dvou metrů přestřelil, a tak zápas dospěl do prodloužení.

V něm byli ševci opět aktivní, nicméně rozhodnutí měl na kopačce v 98. minutě Václav Kadlec. Z pěti metrů dorážel míč do odkryté brány, ale neuvěřitelně trefil jen tyč.

„Sevřelo se mi srdce. Kdyby z toho padl gól, těžko bychom už přelamovali výsledek na naši stranu," uznal Páník.

Fotbal ve velké zimě zahříval. Ke konci první části nastavení nejprve Holík nastřelil tyč, ovšem ve 105. minutě už to přišlo! Po centru Pazdery nedal Millerovi hlavičkou šanci střídající Haris Harba – 2:1.

Ve druhé patnáctiminutovce se Pražané vrhli do útoku, veškeré jejich snahy o vyrovnání ale ukončila 111. minuta. Vukadinovič si ve vápně obhazoval Marečka, ten zahrál rukou, po druhé žluté kartě dostal červenou a navíc ševci kopali penaltu. Aktér situace nezaváhal – 3:1.

A to ještě nebyl konec vzrušujících okamžiků. Ve 120. minutě zahrála Sparta ve vápně znovu rukou, míč si na puntík postavil Matejov, troufl si na známý lob Antonína Panenky, jenže Miller jej vyčíhal a míč pohodlně lapil do rukou.

„Jak si Robo bral penaltu, věděli jsme, že to bude jeho klasika. Gólman ji měl přečtenou. Ještěže to bylo za rozhodnutého stavu. Ono hráči by ho jinak na ten kousek nepustili," usmál se Bohumil Páník.

Ševce už to nemrzelo. I tak se v poháru těší na čtvrtfinálový zá­pas.

Branky: 52. Jordan, 105. Harba, 112. Vukadinovič z penalty – 18. Pulkrab. ŽK: Jordan – Köstl, Mareček. ČK: 111. Mareček. Rozhodčí: Berka – Pospíšil, Dobrovolný. Diváci: 4485. Zlín: Dostál – Pazdera, Jugas, Hájek, Hubáček – Vukadinovič, Traore, Holík, Štípek (72. Matejov) – Diop (82. Harba), Jordan (88. Kopečný). Trenér: Páník. Sparta: Miller – Karavaev, Köstl, Holek, Costa – Dočkal, Mareček, Dudl (80. Holzer) – Juliš (112. Musteda­nagič), Pulkrab (79. Lafata), V. Kadlec. Trenér: Holoubek.