„Troufnu si říci, že jsme na šance Zlín předčili. Srazily nás dvě hrubky, z toho Zlín těžil. Závěr už byl hektický a hráli jsme na riziko. Bohužel jsme góly nedali. Jsem dnes trochu smutný, remíza 2:2 by byla spravedlivější," řekl po utkání trenér Brna Svatopluk Habanec.

Brňané téměř půlhodinu soupeře přehrávali ve středu pole jednoduchou kombinační hrou na jeden dotek. Jejich snaha o přímočaré útoky ale končila většinou na pozorných domácích zadácích. Pokud se už dostali k zakončení, tak brankáře Dostála vážněji neohrozili. Střely Lacka a Řezníčka netrefily branku a jedinou práci měl Dostál při zneškodnění přetažených centrovaných míčů Šurala a Hyčky.

Zlín měl dlouho ve své hře pouze náznaky útočných akcí. „Vstupy do zápasů máme špatné, dostáváme se pomalu do tempa. Bylo to vydřené vítězství. Brno na nás bylo takticky dobře připraveno," poznamenal zlínský záložník Vukadin Vukadinovič.

Ten ve 29. minutě nacentroval před soupeřovu branku a nejlepší střelec Ševců Harba míč šikovně poslal pravačkou do sítě.

Škoda: V první půli jsme byli lepší

Po inkasovaném gólu dostala hra větší spád. Brněnský kanonýr Škoda se ve 36. minutě protáhl mezi soupeřovými zadáky, šanci zneškodnil včasným vyběhnutím až Dostál. Vzápětí mířili Lutonský i Škoda vedle.

„Aspoň jedna moje šance měla skončit gólem. V prvním poločase jsme byli lepší," tvrdil Michal Škoda.

Po změně stran Zlín převzal režii zápasu do svých rukou. „Přeskládali jsme naše rozložení hráčů a utěsnili střed pole. Měli jsme v něm málo hráčů a propadali zde. Zvolili jsme hru na brejky, prosazoval se v nich Vukadinovič, bohužel jsme je nedotáhli," uvedl kouč Zlína Bohumil Páník.

Brňané vsadili ve snaze o vyrovnání na ofenzivní hru. Jejich úsilí ale naráželo na zformované zadní řady domácích fotbalistů, kteří hned po získání míče vyráželi do rychlých protiútoků. Většinu z nich zakládal aktivní Vukadinovič. Po jeho průniku mezi zadáky Brna přidal v 64. minutě Štípek druhou branku Zlína.

Zbytečné drama v závěru

„Zápas byl hodně těžký. Za stavu 2:0 jsmě měli šanci přidat třetí gól. Bylo by rozhodnuto. Jenže jsme si ze závěru utkání udělali zbytečné drama," povzdech si stoper Zlína Jakub Jugas.

Zbrojovka ještě zesílila své útočné snažení. V 67. minutě Polákovu dělovku k tyči na poslední chvíli vytáhl brankář Dostál. O tři minuty později už korunoval aktivitu Zbrojovky Škoda kontaktním gólem. Nejlepší brněnský střelec zaznamenal osmou ligovou trefu v sezoně a v tabulce kanonýrů dotáhl prvního sparťana Lafatu. V nervózním závěru už Fastav těsné vítězství udržel.

„Škoda prvního poločasu, v němž jsme neproměnili šance. Po změně stran jsme si řekli, že budeme snažit hrát více dopředu. Nátlakovou hrou jsme riskovali. Snažili jsme se, nepodařilo se nám dát druhý gól," posteskl si kapitán Brna Polák.