Letos pak Tescomu posunul na osmé místo, druhé nejlepší po rozpadu federace. Od nové sezony však bude jídat klokaní chlebíček v Bohemians 1905.

„Odcházím v pravý čas. Cítil jsem, že je načase, abych změnil prostředí a získal novou motivaci a šťávu,“ vysvětloval včera ve Velkých Karlovicích Hoftych, proč po devíti letech Zlín opouští.

Pamatujete si ještě na svoje začátky?
Moji trenérskou kariéru nastartoval Vlasta Mareček a z jeho myšlenek vycházím dodnes. Věřím, že můj odchod by jej potěšil, a že mi bude tam nahoře s klokany fandit.

Bohemians 1905 letos sestoupili do druhé ligy. Není to krok zpátky?
Na první pohled to tak vypadá, ale já to tak nevnímám. Bohemka je tradičním pražským klubem s obrovskou tradicí, charismatem a skvělými fanoušky. Jejich příběh jsem sledoval jako každý jiný. Zachránili klub a ještě si ho zaplatili, aby přežil. Mají moji hlubokou úctu. Ve Zlíně jsem bohužel neměl nikdy pocit, že táhneme fanoušky na stadion. V ďolíčku můžu udělat radost tisícům lidí. To je obrovská zodpovědnost.

Tescoma v této sezoně obrala Bohemians o pět bodů, které jí scházely k záchraně. Nevadí vám to teď?
Kdyby se to nestalo, trénoval by mužstvo třeba pořád pan Busta. Všechno má svůj vývoj.

Je cílem klokanů okamžitý návrat do první ligy?
Vždycky chci vyhrát, takže se budu snažit, abychom postoupili už příští rok.

Ve 28. kole hrál Zlín doma proti Bohemians. Kontaktovali vás jeho představitelé už před tímto zápasem?
Ne. A nebylo by to ani profesionální. Ozvali se mi až po předposledním kole. Už tehdy vše nasvědčovalo tomu, že sestoupí. Řekl jsem jim ale, že je mi jedno, jestli jsou v první nebo ve druhé lize, a že si jejich zájmu vážím. Nejdu do bohemky kvůli prachům, ale abychom spolu něco dokázali. Kdyby se mi třeba ozvaly České Budějovice a nabízely mi tři sta tisíc korun za měsíc, tak bych tam kvůli tamnímu prostředí nešel.