Vraťme se ještě jednou otázkou k prvnímu vzájemnému duelu v sezoně. I přesto, že jste jej jen sledoval, máte na něj pěknou vzpomínku, je to tak?
Určitě. Už předtím se v Plzni podařilo málokomu vyhrát a po nás to nikdo nedokázal, takže máme velmi cenný skalp. Soupeř nám nyní bude chtít vrátit porážku, ale my jsme doma a budeme se snažit vyhrát i podruhé.

To pro vás musí být obrovské motivace, že?
Ano. Nicméně my pohlížíme hlavně sami na sebe. Pokud zvítězíme, udržíme se na špici a budeme se moct dál dívat před sebe.

Přijede však úplně jiná Plzeň než na začátku sezony, souhlasíte?
Určitě. To je jak se Slavií, kterou jsme v úvodu také chytili, když ještě nebyla ve své kůži, a pak se nám v plné parádě ukázala na Letné na konci podzimu. Věřím ovšem, že z toho zápasu jsme poučení (Zlín prohrál 0:4 – pozn. red.) a výsledek se nebude opakovat. Plzeň nehraje evropské poháry, takže je nyní koncentrovaná jen na ligu. Pro nás duel představuje výzvu a tím, že na jaře hrajeme poprvé doma, chceme se jej důstojně zhostit.

Soupeře vždycky zdobila ofenzivní smršť, ale aktuálně má hlavně precizní defenzivu. Obdržel nejméně branek v lize. Je to jeho největší přednost?
Když se dívám na kádr Plzně, ve kterém má na každém postu velkou kvalitu… Ten tým hraje každý rok poháry, tak defenzivu musí mít vypilovanou. Já ale věřím, že nejlepší obranu pokoříme. (úsměv)

Mužstvo Viktorky disponuje vašimi předchozími kapitány – Tomášem Poznarem a Tomášem Hájkem. Je to pro ni velká výhoda?
My zase máme Davida Štípka. (smích) Výhoda to je, ale v dnešní době, kdy se dá najít všechno na internetu a týmy jsou v televizi, mají trenéři dostatek informací. Hráčů už se na soupeře pořádně ani nemusí ptát.

Hecujete se s bývalými spoluhráči?
Zatím ne a myslím si, že už to ani neproběhne. S Poznym jsem naposledy mluvil, když jsme byli na soustředění v Turecku Od té doby se jen sledujeme.

Jak je Zlín naladěný po úvodním jarním kole v Liberci?
Chceme v domácím prostředí zhodnotit bod z venku. Jsme si však vědomí toho, že přijede jeden z TOP mančaftů ligy a že to nebude jednoduché. Musíme být ve střehu a k zápasu přistoupit s pokorou.

V Liberci jste dostal přednost na pravé straně obrany před Milošem Kopečným. Očekával jste to?
Neměl jsem vůbec tušení. V týdnu před zápasem jsme nedostali žádné náznaky. A když jsem nad tím sám přemýšlel, tak jsem to viděl pade na pade. V generálce jsme já i Miloš odehráli jeden poločas. Rozhodnutí trenérů jsme se dozvěděli až na předzápasové přípravě v den utkání. Byl jsem rád, že jsem hrál a že jsme bodovali.

Je těžké po zimní přestávce chytit tempo?
Liga je něco jiného než klasická příprava, tempo je vyšší. V tom prvním utkání nikdo hlavně nechtěl udělat chybu, hodně se bojovalo a hrálo zodpovědně. Na poctivost postupně bude navazovat fotbalovost.

V minulé sezoně jste jednou skóroval. Máte cíl i letos se alespoň čestně prosadit?
Hráč má vždycky za cíl vylepšit předchozí ročník. (úsměv) V tuto chvíli na loňskou bilanci ztrácím, tak doufám, že to na jaře změním a alespoň na jedničku se v brankách dostanu. (úsměv) Už jsem to mohl mít za sebou, ale na podzim jsem šance neproměnil.