„Mám s Pavlem výborný vztah, rádi se uvidíme. Ale jak se pískne do píšťalky, bude to nesmiřitelný sportovní boj,“ uvedl zlínský stratég.

Oba odborníci patří mezi nejlepší trenéry v Česku. Třiapadesátiletý Pavel Vrba sestrojil v letech 2008 až 2013 plzeňský zázrak, poté pracoval u české reprezentace a v minulém roce okusil štaci v ruské Machačkale.

Šedesátiletého Bohumila Páníka poznal český fotbalový národ de facto až v posledních třech letech. I takto krátká doba mu stačila k tomu, aby získal vysoké renomé. Zlín přivedl do I. ligy, vyhrál MOL Cup a čerstvě se představil v Evropské lize.

Zdaleka nejcennější je pak to, že týmy pod vedením trenérských person produkují fotbal, který má hlavu a patu. Přitom by kdekdo řekl, že každý vlastní jinou herní filozofii.

Ilustrační foto
Mistrovská kopaná ve Zlínském kraji

Pavel Vrba naučil Plzeň rychlý kombinační fotbal. Bohumil Páník zase slavil se Zlínem úspěchy díky bleskovému přechodu do útoku. Poupravil ovšem formulaci, že by se jejich styly výrazně lišily.

„Vždycky záleží na tom, jak máte složené mužstvo. Hráči, kteří jsou v Plzni od nás, mi vyprávějí, jak jim Pavel říká, že je to u nich dobré, že mají ode mě stejnou školu,“ nastínil.

Oba trenéři totiž pracovali ke konci 90. let v Baníku Ostrava a rozvíjeli se na totožných základech.

„Vyrůstali jsme tam ve ´škole´, kterou založil Verner Lička. Pod ním začal francouzský způsob přípravy včetně fyziologie a taktiky. Všichni, co jsme u toho byli, jsme na tom obrovsky vydělali. Dotáhli jsme to přinejmenším do první ligy a mnozí i do reprezentace,“ vypíchl Páník a vrátil se k podstatě tématu.

Ilustrační foto
Mládežnický fotbal ve Zlínském kraji

„Měli jsme společné věci, přes které nejel vlak. Například zónovou obranu se zajištěním. Vedle toho jsme ale měli volné ruce, mohli jsme zkoušet rozestavení a podobně. Myšlenky, poznatky, taktické prvky jsme si potom předávali. Že je teď Pavlův způsob jiný než můj, je dané tím, že má odlišné hráče. Na typologii hráčů jsme se učili a podle ní stále pracujeme,“ vysvětlil zlínský trenér.
Mimochodem, díky dřívější spolupráci Pavla Vrby a Bohumila Páníka nehrozí, že by se dnes překvapili. „Kdyby jeden něco v taktice upravil, druhý na to hned zareaguje.“

Vrba po návratu do Česka opět prožívá s Plzní vítězné časy. Alespoň co se domácí ligy týče, kde mužstvo vyhrálo všech šest zápasů a suverénně vládne tabulce.

„Pavel vzal nazpět některé hráče, které klub předtím poslal jinam, a navázal na to, co v Plzni fungovalo. Mezi hráči a trenérem je symbióza a i přes několik nových fotbalistů tam panuje vítězný duch jako dřív,“ vypozoroval Páník.

Díky tomu Západočeši zvládli i duely, ve kterých se jim herně stoprocentně nedařilo.

Petr Jiráček
Petr Jiráček: Zatlačit můžeme, jen když nám to soupeř dovolí

„Hráči jsou tak sebevědomí a natolik věří sobě, trenérovi a způsobu hry, že nakonec dojdou do cíle,“ dodal zkušený kouč.
Na jeho svěřence tak čeká těžký oříšek. Navíc to bude poprvé, co Zlín absolvuje ligový zápas po duelu v Evropské lize. Dobrá zpráva ovšem je, že tým zůstal zdravotně v pořádku.

„Mezi hráči, kteří nastoupili ve čtvrtek proti Šeriffu, nic neřešíme. Spíše nám dobíhají předchozí absence. Věřím, že zanedlouho budeme kompletní,“ řekl Páník.

Utkání 7. kola HET ligy mezi Viktorií Plzeň a Fastavem Zlín začíná v Doosan Areně dnes v 18 hodin.

FC FASTAV Zlín - FC Sheriff Tiraspol. Vukadin Vukadinovič
Bod se musí počítat, uznal zlínský záložník Vukadinovič