„Je pro nás darem z nebes," pějí chválu na českého habána oficiální stránky klubu.

A kde to vlastně je? Ve Švýcarsku. Na předměstí Bernu. S týmem z malebného městečka ze západu Švýcarska podepsal roční kontrakt před pár týdny.

Někdejší opora Zlína je v zemi helvétského kříže už jako doma. Že hraje až třetí nejvyšší soutěž, to Koubský neřeší. „Rozdíl mezi druhou a třetí švýcarskou ligou zase tak velký není," svěřil se švýcarskému tisku dvaatřicetiletý stoper, který v minulosti hrál za obě pražská „S" nebo slovenskou Trnavu.

Ještě v minulé sezoně oblékal dres druholigového FC Wil, kam ho zapůjčilo na hostování prvoligové Aarau. Po skončení smlouvy se rozmýšlel, co dál. A nakonec kývl na nabídku provinčního Könizu.

O návratu do Česka moc neuvažoval. „Konkurence v Čechách je veliká, neviděl jsem tady pro sebe uplatnění," přiznal bez obalu Koubský. Ke spokojenosti mu chybí důležitá věc – rodina. „Zatím bydlím v malém bytě sám, čekám, až se za mnou nastěhuje manželka s dětmi."

V klubu je za hvězdu. Jeho jméno má ve Švýcarsku pořád zvuk. Vždyť v nejvyšší soutěži odehrál přes sto utkání. Hlavně v barvách St. Gallenu, kde působil v letech 2005–2010.

„Bylo to krásných pět let, na to angažmá nikdy nezapomenu," líčil téměř dvoumetrový obránce. Zpětně lituje, že před čtyřmi lety kývl na nabídku Slavie. V sešívaném dresu se neprosadil. „Ta nabídka byla prostě moc lákavá, stalo se," bere to s nadhledem.

Odešel na hostování do Trnavy. Loni se pak vrátil do Švýcarska, jenže v Aarau odehrál jen šestnáct zápasů a kouč s ním přestal počítat. Přes Wil se tak dostal až ke svému současnému zaměstnavateli.

Dnes se dívá jen dopředu. Minulost neřeší. „Teď jsem v Könizu, kde mám vůdčí roli. Myslím, že s tímto týmem můžeme postoupit," věří rodák z Kyjova.

Kouč Bernard Pulver to vidí podobně. O postupu ale nahlas nehovoří.

„S Koubským jsme silnější, je to skvělá posila. Věřím, že se budeme pohybovat nahoře," předpovídá trenér Könizu. Že klub s černo-bílými barvami míří vysoko, leccos naznačuje i aktivita na přestupovém trhu. Kromě Koubského přišlo do kabiny dalších devět nových tváří. Většina z nich má zkušenosti s nejvyšší švýcarskou ligou.

V úvodních třech kolech odehrál Koubský plný počet minut. O dobrém startu Könizu ale nemůže být řeč. Ambiciózní klub, který ještě předloni působil ve čtvrté lize, má na kontě jen čtyři body. V šestnáctičlenné tabulce, kde postupuje pouze vítěz, se drží přesně v polovině.

MARTIN VRBAS