„Když přijde takové období, tak vám to víc a víc leze do hlavy a neustále o věcech přemýšlíte. Musím si vždycky najít ventil, abych na fotbal zapomněl,“ svěřil se 60letý kouč v rozhovoru pro Deník.

Jak vypnete?
Vyjedu na kole do lesa. Avšak v momentě, kdy se vracím, tak všechno v sobě zase nosím. Všichni se nad situací zamýšlíme, nikomu to není jedno. Pátráme po tom, proč výsledky nejsou lepší. Ale takové je naše povolání. Vybrali jsme si jej a nezříkáme se zodpovědnosti.

Spekulovalo se o vaší pozici. Zůstáváte, nicméně neubral vám rozruch chuť do práce?
Jsem člověk, který bojuje až do konce a nebrečí. Je to jak v tom krásném filmu Rocky Balboa, který když byl na kolenou, zase vstal a bojoval. Ve fotbale jsme takto školení celý život.

Zlínský David Nosek.
Hotovo. Vedení PSG Zlín potvrdilo návrat beka Noska

Fanoušky výsledky také trápí. Neukazuje se však, že podzim byl v podání Zlína výjimečný, skoro až zázračný?
Je to možné. Klub vždy jde nějakým směrem a dosahuje vrcholu. A teď záleží, jak dlouho se na tom vrcholu udrží. Je spousta faktorů a věcí, které nám ovlivňují výkon. My si ale na nic nestěžujeme a hledáme příčiny v sobě. Budeme pracovat a bojovat až do konce.

Jste zklamaný, že se vám rozplynul náskok na týmy od šestého místa?
Vždycky mě mrzí, když prohrajeme. Porážky se nám nakupily, ale pořád se držíme v boji o čtvrté a páté místo. Bude to válka až do konce. S námi nebodovala ani Mladá Boleslav, soupeři to ucítili a teď jsme pro ně kořist. Oni nás loví a my se musíme bránit, aby nás neulovili.

Nyní si to rozdáte s Teplicemi o pátou příčku v přímé bitvě…
Když jsme na podzim jeli do Teplic, měli jsme úspěšnou sérii a spoustu bodů na kontě. Teplice nás ale posadily na zadek, ukázaly nám, že můžeme i prohrávat. Teď je to úplně naopak. Soupeř je rozjetý a je na nás, abychom jej přibrzdili v rozletu.

Budete se muset obejít bez Diopa. Hlavní je zdraví, každopádně v sestavě vám bude chybět, že?
Vždycky je to komplikace, když vypadne hráč ze základní sestavy. Máme trochu problém s útočníky. Jsou tu tři, ale střídavě jsou pořád na hromadě, takže příliš výběru se nám nenabízí. Musíme to potom řešit hráči ze středu zálohy, což nějak funguje, jenže nejsou to útočníci. Nemají na dané pozici schopnost dávat góly. Je potřeba, aby nám teď k brance pomohli i středoví fotbalisté, popřípadě stopeři. Vždycky jde o dílo celého mužstva, ať se daří, nebo ne.

Baťův kanál. Ilustrační foto
Baťův kanál láká na nové lodě, sezona skončí dřív

Beauguel zůstává rovněž mimo hru?
Pracujeme s ním a uvidíme.

Měl se útok v zimě víc doplnit? I vzhledem k tomu, že mužstvo na jaře vstřelilo jen dva góly…
Bylo to ve stavu, že budeme mít čtyři útočníky. Nakonec tady Marko Jordan nechtěl zůstat a tím se nám formace oslabila. Nicméně podpůrných hráčů jsme měli dostatek. Ono někdy tři útočníci vydrží zdraví a potom si „šlapou“ po hlavě… My tím, že se snažíme hrát na dva útočníky, tak každý výpadek je nepříjemný. A když nám nezbyde žádný forvard, je to průšvih. Teď ty problémy trochu máme a je to pro nás ponaučení do další sezony.

Na opačné straně hřiště poslední dva zápasy odchytal Milan Švenger. Jste s ním spokojený?
Udělal jsem tah, který je logický. Vedl si dobře v pohárovém duelu v Liberci, takže jsem jej nechal v bráně i v Jablonci. Tam opět podal dobrý výkon, góly nešly na jeho vrub. Stejně jako domácí brankář Hrubý měl výborné zákroky a myslím si, že na gólové situace bylo utkání vyrovnané. Jen my jsme bohužel šance neproměnili.

MSDŽ Holešovské holky - Nové Sady 7:1
Fotbalový zápisník Lubomíra Hotaře

ZLÍN - TEPLICE

Výkop: dnes v 17.00 na stadionu Letná ve Zlíně.
Rozhodčí: Ardeleanu – Dobrovolný, Myška.
Poslední zápas: 0:2.
Předpokládaná sestava Zlína: Švenger – Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov – Vukadinovič, Hnaníček, Traoré, Holík – Beauguel, Fantiš.