Univerzál, který se svými výkony zapsal do srdcí zlínských fanoušků, odehrál pod vedením ambiciózního kouče dvě sezony. V 58 utkáních vstřelil 11 branek. Poté si musel zvykat na práci bez Vlastislava Marečka, který odešel do Teplic. V dalších dvou ročnících přidal ještě 24 startů a dva góly.

Od roku 2006 se ve zlínském okrese objevuje sporadicky. Předminulou sobotu ovšem dorazil na Slušovické Clásico, kde se rozpovídal o svém životě po ukončení vrcholové kariéry.

„Dva roky jsem zkoušel působit v profesionálním fotbale jako funkcionář a trenér. Těžce jsem však narazil na přístup měst a kvůli různé špíně jsem s tím praštil. Teď se už sedmým rokem pohybuji v okresním fotbale (v Radslavicích v OP Přerov – pozn. red.) a stejnou dobu se živím jako dlaždič. Dělám to na živnost," prozradil 45letý rodák z Třince.

Nebývá zvykem, aby se fotbalista po kariéře věnoval manuální činnosti. Pro Edvarda Lasotu to ovšem nebyl žádný problém. Obecně ani přechod ze sportu k civilnímu zaměstnání.

„Jsem syn valcíře a vyučil jsem se v železárnách, takže práce mi nikdy nesmrděla," zdůraznil.

Proti srsti mu nebylo ani zastávat jakýkoliv post na hřišti. A v posledních letech svou pouť ke své radosti dokončil – objevuje se v bráně.

„Byl to můj sen. V lize jsem v systému 3–5–2 či 4–4–2 nastupoval v útoku, na stoperovi, na krajích i jako střední záložník. Jedinou pozici, kterou jsem nezkusil, byl gólman. Teď už čtvrtým rokem chytám v Radslavicích malou kopanou a prozatím s úspěchem," vypráví Lasota.

Fotbalem se baví. Ostatně jako celý život. Oproti hráčské kariéře ale nesleduje nejvyšší úroveň v Česku. Proto i těžko tipoval, jak Zlín dopadne v nové sezoně.

„Nevím, nemám přehled. Nicméně Zlín byl vždycky postavený na dobré partě a vynikajícím zázemí. Parta je všechno. Jestli ji Zlín má i teď, tak se úplně v klidu zachrání," nabídl svůj pohled fotbalista, o kterém se říkalo, že měl větší talent než Pavel Nedvěd.

Edvard Lasota ve Zlíně

  • Sezona 2002/2003: 29 duelů, 2595 minut, 4 góly.
  • Sezona 2003/2004: 29 duelů, 2556 minut, 7 gólů.
  • Sezona 2004/2005: 19 duelů, 1375 minut, 2 góly.
  • Sezona 2006/2006: 5 duelů, 156 minut, bez gólu. 
  • Celkem: 4 sezony, 82 duelů, 6682 minut, 13 gólů.