Myšlenky mužstva se upínají ve velké míře k 17. květnu. To se na Andrově stadionu v Olomouci střetne s Opavou ve finále domácího poháru.
V rámci samostatného Česka neměl Zlín nikdy tak blízko k trofeji, za Československa pamatuje jediný triumf v roce 1970.

„Ten zápas bude vrcholem mé kariéry a myslím si, že stejně to bude mít řada dalších hráčů,“ přiznává 24letý stoper.

Ve hře je navíc mimořádný bonus – postup do Evropské ligy. Vrchol všech možných nynějších úspěchů.

O této druhé nejvyšší mezinárodní evropské soutěži si Zlín donedávna mohl nechat jen zdát, na druhou stranu ví, jaký náboj může přinést. V paměti jsou stále zápasy dnes již neexistujícího Intertoto Cupu.

V létě 2004 se například ševci konfrontovali se španělským gigantem Atléticem Madrid.

„Měl jsem tu čest, že jsem zrovna na tomto utkání podával balony,“ vyskočila také Jugasovi vzpomínka.

Radost hráčů Zlína, zleva Diego Živulič a Zoran Gajič. Ilustrační foto
Finále Mol Cupu Zlín - Opava se odehraje v Olomouci!

DO EVROPY Z LIGY? NAPOVÍ ZÍTŘEJŠÍ BITVA

Mimochodem, bylo mu tehdy 12 let. Teď má dvakrát tolik a za historickým úspěchem táhne Zlín jako velká osobnost. Nicméně MOL Cup není pro něj a jeho spolubojovníky jedinou možností, jak otevřít evropské brány.

Pět kol před koncem na ně ševci poklepávají také v lize. Na Mladou Boleslav, která zaujímá stěžejní čtvrté místo, ztrácejí čtyři body. A právě s ní se utkají zítra na Letné.

„Buď se vrátíme tam, kde chceme být, nebo už se bohužel ohledně kvalifikace do Evropy budeme muset soustředit jen na finále poháru,“ uvědomuje si zlínský odchovanec, že případná porážka by tým v lize dost odřízla. Každopádně ujistil, že mužstvo udělá pro úspěch vše.

„Mnoho lidí teď bude říkat, že se na ligu vykašleme a budeme se zaměřovat jen na pohár. Ale proč? Fotbal hrajeme pro výhry. Pokud Boleslav zvládneme, přiblížíme se na bod a děj se vůle boží.“

Na snímku je za Zlín ve žlutém dresu Miloš Kopečný.
Fotbalisté Zlína jsou v pohárovém finále! Vyhráli na Slavii

Evropská liga je nejskloňovanějším pojmem na cílové rovince, ale v banku jsou i další klubové rekordy.

Tým, který nejdřív ohromil celou republiku, pak vypadal, že se mu to podařilo jen dílem štěstí a teď v pravý čas zase ukázal sílu, může překonat maximální bodový zisk a nejlepší umístění v české lize. V sezoně 2002/2003 Zlín skončil na sedmé příčce s 42 body a pozici zopakoval ještě o rok později. To měl 41 bodů.

Aktuálně jsou svěřenci trenéra Bohumila Páníka na šestém místě a na kontě mají 38 bodů.

„Ani si to neuvědomujeme, že můžeme přepsat zlínské dějiny. Ještě před dvěma týdny se na nás snášela kritika, nikdo nám nevěřil. Vyhrabali jsme se zpět nahoru a výsledky nechceme zahodit. Ale udělejme nejdřív deset bodů, tím překonáme bodové maximum a budeme do šestého místa, vyhrajme pohár a pak se o sezoně bavme jako o historické,“ nabádá Jugas.

Na snímku zprava Lukáš Holík a Jan Mikula.
Zlínský pohárový hrdina potká kamaráda Čelůstku. Na finále se těšíme, říká Holík

ODSOUDÍ K SESTUPU JIHLAVU, ČI PŘÍBRAM?

Významnost posledního měsíce ve zlínském podání tím nekončí. Ač ne na vlastní účet, tak mužstvo promluví také do bojů o záchranu. Čekají jej totiž dva soupeři, kteří aktuálně okupují sestupové příčky – ve 28. kole přivítají Jihlavu a v posledním 30. kole pojedou do Příbrami.

Optimálním vyústěním by byla dvě vítězství, aby to s nadsázkou řečeno bylo k oběma týmům spravedlivé. Co na to světlovlasý dříč, který za týden oslaví 25. narozeniny? Jen se pousmál.

„To se řekne jednoduše, abychom vyhráli. Hráli jsme s Hradcem a prohráli a pak jsme vyhráli na Slavii. Liga je vyrovnaná, nic nejde říct dopředu.“
Nic to nemění na tom, že nadcházející čtyři týdny slibují grády. Souhlasíte?