Samozřejmě za předpokladu, že se bavíme o křesťanských svátcích, neboť v Africe řada obyvatel vyznává také muslimskou víru. Ta se řídí jinými pravidly.

„Asi největší rozdíl je v tom, že zatímco v České republice slavíte Vánoce za chladnějšího počasí, v Nigérii je pořád teplo. Venku se dokonce můžete i koupat ve vodě," popisuje Igwe, starší z dvojice zlínských fotbalistů.

„Početnější jsou také skupinky, které slaví pohromadě, protože na Štědrý den se sejdou všechny děti i se svými rodinami v domě svých rodičů," prozradil 21letý středopolař ze západní Afriky.

„Vánoční stromeček a nadělování dárků však máme v Nigérii stejné," navazuje Ruben. Poněkud jiná je ovšem štědrovečerní tabule.

„Hlavním pokrmem je rýže, z níž se sestavují různá jídla. Maso pak bývá převážně kuřecí nebo hovězí," říká 19letý fotbalista, jenž zároveň upozorňuje na velké sociální rozdíly mezi jednotlivými obyvateli. „Někdo má Vánoce bohatší a pestřejší, jiný skromnější. Každý dle svých možností," potvrzuje Ruben.

Milým zvykem naopak zůstávají sousedské návštěvy v jednotlivých osadách.

„Vezmeme na ochutnávku naše jídlo a vyrazíme na obchůzku po sousedních domech. Na oplátku zase dostaneme něco od nich. Naši lidé jsou všeobecně velmi pohostinní. Chodů se tak sejde po všech návštěvách hned několik. Nejdůležitější však je, že celá rodina tráví tento silný křesťanský svátek pohromadě," dodává Igwe.