Byla jednání složitá?

Oficiální nabídku jsme od Plzně obdrželi 23. prosince. Během Vánoc jsem komunikoval s Adolfem Šádkem (generální ředitel Viktorie – pozn. red.), ale chtěli jsme znát také názor hráče, proto jsme jako Zlín řekli, že se k záležitosti vrátíme po Novém roce. Tomáš vyslovil názor, že má šanci na posun v kariéře, tak ve čtvrtek proběhlo s Plzní jednání v Praze, kde jsme se na transferu dohodli. Bylo to velmi seriózní. Nabídka pro nás byla lukrativní, akceptovali jsme ji.

Má tímto odchodem „smůlu" druhý stoper Jugas, na kterého také cílí konkurence?

Na rovinu řeknu, že v podstatě ano. Samozřejmě se ale vždycky může stát něco, co rozhodnutí změní.

Mezeru po Hájkovi prý brzy zacelí jiný obránce. Je to tak?

Pracujeme na posile do zadní řady. Pokud vše dobře dopadne, bude u nás v pondělí. Jde o zahraničního hráče, který už hrál v Česku.

Na zkoušku se k vám připojil Dán Nicklas Marloth. Jak jste jej objevili?

Přes majitele Zdeňka Červenku a Antona Ondruše (kapitán Československa na zlatém ME 1976 – pozn. red.), který žije ve Švýcarsku a spolupracuje s agenturou, která zastupuje i Nicklase. Dal nám na něj dobré reference a my jsme si řekli, že to zkusíme. Přiletěl k nám, uvidíme, jak se bude jevit a případně se s ním domluvíme na angažmá.

Další novinkou je odchod brankáře Holého. Sdělil vám, že už ve Zlíně nechce být?

Tomáš nás před Vánoci požádal, jestli může odletět na stáž do Anglie. Do konce ledna nad ním držíme práva a rádi jsme mu vyhověli. Vrátil se, nastoupil s nám do přípravy, čekali jsme, jak se situace kolem něj vyvine, protože slovo měla i Sparta a v úterý znovu přišel se žádostí o odlet. V anglickém týmu, myslím z třetí ligy, se prý změnilo vedení nebo trenéři, kteří věděli, že už tam byl a projevili o něj zájem. Tímto beru působení Tomáše ve Zlíně na 99 procent jako uzavřené. Ví, že nemůžeme čekat na jeho rozhodnutí, kde bude chytat. Podnikli jsme kroky a přijel za námi brankář Matúš Hruška z Myjavy.

Znovu se hodně díváte na zahraniční fotbalisty. České hráče je těžké přivést kvůli jejich vysokým požadavkům?

To ne, spíš je to dáno trhem. Navíc nám se cizinci osvědčili. Samozřejmě už se snažíme jejich počet držet v určité míře, aby jich nebylo moc, ale odešel Haris Harba, tak pokud by přišel avizovaný stoper, je to jeden za jednoho. Umí taky česky, zná naši ligu, české poměry a to je důležité. Případy Harby, Vukadinoviče i Diopa či Traorého budiž příkladem. Podle toho vybíráme, aby hráči znali české poměry. U Nicklase je to výjimečně jiné.

Je pro vás jednodušší lákat posily do Zlína, když jste čtvrtí?

Je to diametrální rozdíl v porovnání s tím, jak jsme v lize před rokem a půl začínali. Kluci si mezi sebou říkají, jak to tady funguje a hráči vidí, jak hrajeme.

Probírali jsme novinky, ale příznivce ještě zajímá stav kolem Vukadina Vukadinoviče, který pořád figuruje v kádru. Jak to vypadá s ním?

Byl jsem osloven panem Krobem (gen. ředitel Slavie – pozn. red.), že Slavia o něj má zájem, ale my chceme, aby Vuky u nás zůstal. V jeho případě nejsme tak tlačení k prodeji jako u Hájka, který měl smlouvu už jen na rok. Vuky je náš rozdílový hráč a nyní nemáme v úmyslu jednat o jeho přestupu. Chci s ním ještě mluvit a celou situaci mu vysvětlit.