Tetování proběhne až po dovolené

Hodně náročné oslavy postupu byly pro trenéra Jaroslavic Jaroslava Novotného.

„Nic podobného jsem nezažil, však jsem klukům říkal, že je už nechci vidět," směje se úspěšný kouč, pro kterého to byla postupová premiéra v roli trenéra.

„Coby hráč jsem soutěž vyhrál několikrát, ale co se dělo poté se nedá srovnat ani s postupem Opavy do první ligy, kdy to bylo také velké, ale trvalo to jen dva dny. Tady se to táhne snad tři týdny," nedaří se spočítat Novotnému, který na uplynulou sezonu má jen slova chvály.

„Přestože tréninková morálka nebyla ideální, kluci po dvou neúspěšných pokusech zabrali a bylo znát, jak moc chtějí uspět. Že to zvládneme tak jasně, jsem nečekal ani já. Jsem totiž pesimista," přiznal.

Jaroslavice během sezony poznaly pouze jednou hořkost porážky, přičemž na jaře ztratily pouze 4 body za dvě remízy.

„Hodně nám pomohla zvládnutá tři úvodní jarní kola s těžkými soupeři. Tým získal náskok a sebevědomí. Že ale budeme jistými vítězi již dvě kola před koncem, bylo i pro mě překvapením," dušuje se trenér, který týmu za postup slíbil ostříhání dohola a tetování. „Dohola už jsem, dokonce jsem se stihl spálit. Tetování ale přijde na řadu až po dovolené u moře," slíbil.

Přestože v minulých dnech již dostal několik nabídek k trénování i z celků I. B třídy, minimálně na půl roku slíbil věrnost Jaroslavicím.

„Bude to asi sezona. Věřím, že se kluci v krajské soutěži neztratí, třebaže kádr bude potřeba posílit především o druhého gólmana a po jednom hráči do ofenzivy i obrany. Každopádně i díky nováčkovskému elánu máme na to, abychom hráli minimálně střed tabulky, což z minulosti dokazují výsledky Březnice či Tečovic," dodal Jaroslav Novotný, který se s týmem potká při společné přípravě opět 13. července.

Trenér Polák si chce odpočinout

Přestože skončili druzí, nevadí jim to. Naopak, se stříbrem ve Veselé panuje spokojenost.

„Neměli jsme ambice postoupit, na druhou stranu jsme chtěli lídra potrápit a soutěž zdramatizovat. Jaroslavice skončily první zaslouženě, byly suverénní, měly zkušené a vyzrálé mužstvo," potvrdil trenér Veselé Roman Polák. „K úplné spokojenosti mi chybí tři body," dodal jedním dechem.

Současně týmu dvě kola před koncem soutěže oznámil, že po sezoně po devíti letech v klubu končí. „Dozrálo to ve mně asi v polovině jarní části. Cítil jsem na sobě, že si potřebuji odpočinout, minimálně na rok," vysvětlil kouč, který se na rozloučenou v posledním kole sám zapojil do hry.

„Rozhodně během pauzy nebudu sedět u televize. Nějaké nabídky k trénování jsem už dokonce dostal, ale volný čas strávím učením a sledováním výkonnostní kopané," má jasno Polák.

Kdo jej na jeho místě nahradí, ještě není jisté.

„Máme vytipovaného jednoho kandidáta, kterému jsme již dali nabídku. Do konce týdne budeme moudřejší. Pokud by nedošlo k dohodě, vrátil bych se k týmu já," konstatoval předseda Tomáš Gajdošík, který v minulosti dovedl tým do okresního přeboru.

Skokanem jara je třetí Bylnice

Za největší překvapení jarní části je bezpochyby považován výkon a výsledky Bylnice, která po průměrné podzimní části (7. místo) v odvetné části sbírala body jako pilná včelka, což jí vyneslo konečné třetí místo.

„Vzhledem k vzornému přístupu hráčů během zimní přestávky jsem zlepšení očekával. Když jsem přišel k týmu na podzim prakticky se startem úvodního kola, bylo znát, jak je zanedbaný. Kluci však šli do sebe a výsledek nenechal na sebe dlouho čekat. Týmová hra v čele s výborným brankářem Šuráněm slavila úspěch," spokojeně konstatoval trenér Josef Miklas, který i přes nabídky z okolí bude u týmu pokračovat v příští sezoně.

„Současný kádr s věkovým průměrem 26 let je vyvážený, má určitě perspektivu. Abychom se ale dál mohli zlepšit, je potřeba posílit na postu středního záložníka," zadal úkol vedení bylnické kopané. „Pokud nám vyjde vstup do sezony, můžeme pomýšlet na příčky nejvyšší," dodal optimisticky Miklas.

V Tlumačově také mění kouče

Snaha Tlumačova nakouknout do I. B třídy trvá dále. S uplynulým ročníkem panuje v klubu spokojenost, ale stín opět nepřekročili.

„Naším přáním bylo potrápit celky z čela. Po domácí porážce ve druhém jarním kole s lídrem ale naše ztráta již narostla na devět bodů a o postupujícím bylo rozhodnuto. Jaroslavice byly fotbalovější, zaslouženě slavily úspěch," sportovně uznal trenér Tlumačova Jiří Tyl, který tak v závěru soutěže dával více prostoru mladým odchovancům.

„To je směr, kterým se vydáme. Ne že bychom měli přestárlý kádr, ale je třeba zapracovávat do týmu naše hráče," potvrdil předseda klubu Petr Horka, který i přesto oslovil tři kvalitní fotbalisty. „Netlačíme na pilu. Pokud to vyjde, budeme rádi, když ne, i se stávajícím kádrem máme na to, abychom v nové sezoně hráli v horní polovině tabulky," je přesvědčen předseda.

U týmu na místě lodivoda ale po pěti letech již nebude Tyl. „Rozhodl jsem si dát minimálně půl roku přestávku. dokonce mě už několik týmů kontaktovalo, ale opravdu si potřebuji odpočinout. Co bude v zimě, nyní neřeším," dušuje se Tyl. Na jeho místo byl vedením jmenován bývalý druholigový fotbalista Dan Máčala.

„Bude hrajícím koučem. Jak vše bude zvládat, vyhodnotíme po polovině sezony a pak se uvidí," dodal Horka.

Sehradice měly problém s gólmany

Sehradičtí po povedeném podzimu tajně pošilhávali po první příčce, ovšem nakonec z toho bylo páté místo. Na jaře totiž získali pouhých osm bodů, z toho čtyři v posledních dvou kolech.

„Do puntíku jsme splnili předsezonní cíl. Samozřejmě po povedené první polovině to mohlo být lepší, ale odchod tří hráčů a hlavně problémy na postu gólmana nás připravily o lepší výsledek," je přesvědčen předseda sehradické kopané Petr Žáček.

„Jestliže v Jaroslavicích jsme i kvůli zraněním a pracovním povinnostem nastoupili prakticky s naším béčkem, v kompletním složení se nám podařilo sejít až v posledních dvou kolech," dodal na upřesněnou.

Zda budou mít v Sehradicích v nové sezoně postupové ambice, ukážou příští týdny. Vedení totiž intenzivně pracuje na posílení kádru. „Něco rozjednáno máme. V jakém složení se ale tým pod dohledem trenéra Milana Majzlíka sejde 13. července k letní přípravě, není zcela jasné. Až poté oznámíme naše ambice," odmítá předčasně spekulovat předseda, který by se nebránil premiérovému postupu do krajské soutěže. „Okresní přebor hrajeme již 14 let," upřes