Proběhnou v této souvislosti nějaké změny?
Ano. Domluvili jsme se, že víc zapojím asistenty do práce s mužstvem, budou mít větší pravomoci. Když se jim něco nebude líbit, mohou s hráči komunikovat i tvrdším způsobem. Většinou tohle dělá hlavní kouč. Také chceme něco změnit v tréninku a větší prostor budou mít asistenti i při hodnocení. Chci vidět, jak oni budou nahlížet na výkony, jak bude probíhat příprava na zápas a tak dále.

Jak jste prožíval další dny nejistoty?
Záležitost nebyla ničím novým, už se to táhlo delší dobu. Klub nyní jednal uvážlivě. Končí mi v létě smlouva, a pokud má přijít nový trenér, ať si klub v klidu přivede takového, který bude systematicky pracovat na jeho vizi.

Ilustrační foto.
Fotbaloví fanoušci zlomili strážníkovi po zápase dvě žebra

Z vašeho vyjádření jde cítit, že už nepočítáte s další sezonou ve Zlíně…
Je to možná i kvůli opotřebení materiálu. V Česku když vydrží trenér delší dobu, je to s podivem. Většinou přesuny probíhají v krátkých intervalech. Já už tady budu třetí rok a říká se, že to je u nás maximální délka. Nejsme v Anglii, v Arsenalu, kde úřaduje pan Wenger. Tak to funguje, když se mění hodně hráči, nedochází totiž k mentálnímu a psychickému opotřebení mezi fotbalistou a koučem. Je to tak třeba i u mládeže, po roce, maximálně po dvou vám přichází noví svěřenci, pro které jste impulzem. Možná je ve Zlíně potřeba, aby přišel nový trenér se svými metodami. Nicméně to je budoucnost, my jsme teď řešili aktuální situaci.

Na druhou stranu jak se vám bude pracovat s vědomím, že po sezoně ve Zlíně asi skončíte?
Já mám motivaci na každý zápas. Chci teď vidět i hráče, jak budou reagovat. Nyní se ukazuje jejich charakter. U těch, co se nedokážou vyrovnat s nepříjemným obdobím a sklouzávají k individualismu, mi to dává signál, že nejsou do nepohody. Někteří zase na sebe berou zodpovědnost a přitom chybují. Sešlo se nám pár takových věcí dohromady.

Konáte nějaké změny ve skladbě kádru?
Připojili se k nám někteří hráči z juniorky a možná si ještě někoho talentovaného přivedeme i z dorostu. Tak, abychom tady vytvořili konkurenční prostředí a pro mladé kluky to byl signál, že si můžou vytvořit pozici na léto.

Bohumil Pánik
Trenér Fastavu Páník má dál důvěru

Nabízí se jméno Patrika Hellebranda. Vyzkoušíte jej?
Může se to stát, protože je to zajímavý hráč. Mnohdy fotbalista, který není zatížený žádným tlakem, přijde a odehraje dobrý zápas. Ale jak říkám, chceme zejména vytvořit konkurenční prostředí.

Znamená zároveň zapojení mladších hráčů, že už se tolik nezatěžujete postupem do Evropské ligy?
O tom to není. Hráčům musíme dát signál, že jejich pozice nejsou neotřesitelné, pokud nepodávají adekvátní výkony.