„Je to pro mě zúčtování trenérské kariéry,“ připustil 60letý rodák z Přílep. „Ale myslím, že ještě nekončí a půjde dál. Včetně mého realizačního týmu, který mě hodně obohacuje a pomáhá mi,“ dodal.

Evropské poháry táhnou každého příznivce fotbalu. Pošmákl jste si také na přenosech během trenérského života?
My trenéři jsme trošku zdeformovaní, to zaujetí je pracovní. Nedíváme se na krásu jako fanoušek, ale pořád ve hře hledáme, co je dobře, co špatně. U vynikajících týmů najdeme nejnovější prvky, z nichž některé můžeme použít a některé ne, protože máme jinak složené mužstvo a jinak technicky vybavené hráče. Vedle toho zaznamenávám trend, který určuje, jak jde fotbal. Dnes tuto úlohu nemají národní mužstva, ale týmy na klubové úrovni, protože si vyberou nejlepší hráče z národních celků a dají je dohromady. Myslím, že kdyby se střetly nejlepší národní týmy s nejlepšími světovými týmy, tak by konfrontace vyzněla jednoznačně pro světové kluby.

Co vám imponuje na elitní evropské scéně?
Pokaždé je co obdivovat. Barcelona drží vysoko laťku technické dokonalosti krátkých přihrávek postavených na individualitách. Uvidíme, jestli se jí funkčnost nabourá odchodem jednoho výjimečného hráče (Neymara). Jiný způsob hry má Real Madrid… Ale dnes vystrkují růžky už i jiné týmy, které žily ve stínu. Sledovali jsme poslední zápasy Neapole, která nám imponuje svým stylem hry, to znamená tahem do ofenzivy a rychlostí. Orientujeme se na to, co je blízké našemu mužstvu.

Trénink FC Fastav Zlín před zápasem Evropské ligy na Andrově stadionu v Olomouci
Fastav v Olomouci marně čekal na Tiraspol. Zůstal doma na letišti

Co se týče vlastní zkušenosti s pohárem, bojoval jste v roce 2002 s Olomoucí proti FK Sarajevo…
Jo, to jsem vedl mužstvo sám, ale v tu dobu nebyl Pohár UEFA ani zdaleka na vysoké úrovni, jako je dnes Evropská liga. Soutěž se povýšila až v posledních letech, kdy do ní přišly obrovské finanční prostředky a západní mužstva ji začala brát vážně. Pamatuji si, že v Poháru UEFA špičkové anglické nebo francouzské kluby posílaly do zápasu klidně béčko. Vůbec se nerozpakovaly s tím, jestli uspějí, nebo ne. Teď je to jinak, západní mužstva cítí daleko větší finanční prostředky a soutěž je pro ně zajímavá. Pro nás je pak extra zajímavá.

Navštívil jste novodobou Evropskou ligu, nebo zažijete premiéru?
Byl jsem v Rakousku na Austrii Vídeň. Můžu říct, že atmosféra soutěže je krásně načančaná. Všechno je do detailu nachystané, aby byl divák vtáhnutý do děje. Je to gigantická záležitost, přijíždějí celé kamiony a dopředu chystají hřiště. Je to tak promyšlená soutěž a pro týmy natolik zajímavá, že v jiných sportech není konkurence. Když třeba čtu, jak si hokejové kluby musí dotovat pohárovou účast… Takový byl právě Pohár UEFA v minulosti. Pokud jste nepostoupili do závěrečných kol, byli jste v minusu.

FC  FASTAV Zlín. Ilustrační foto.
Unikátní zápas si fanoušci ševců nenechají ujít, vyrazí na Evropu

Berete osobní působnost v soutěži prestižně?
Samozřejmě. A je to nejen fotbalová událost, ale i společenská. Budeme na ní také patřičně oblečení. Je to pro nás svátek, účasti v Evropské lize si nesmírně vážíme. Celý klub pracuje od počátku na tom, aby divák viděl krásu, kterou si zaplatí. A my se budeme snažit, aby tomu odpovídaly i výkony.

Co musíte vštípit mužstvu, aby neznervóznělo?
Máme výhodu, že jsme dvakrát byli na soustředění v Turecku. Když jsme polemizovali o tom, jestli jet, tak jsem říkal, že pokud se máme někam posouvat, musíme do světa vyrazit a hrát tam s výbornými mužstvy. Byť jsou to týmy z Východu. Každý si myslí, že nás teď čeká nějaký Šeriff Tiraspol, ale to je v našem měřítku gigant! V Turecku jsme hráli s Ludogorcem Razgrad a to je mužstvo, které účinkovalo v Lize mistrů. V ten moment teprve cítíte, co za hráče proti vám stojí. Jsou z celého světa a jsou tak vyspělí, že jste jejich sparingpartnerem. Musíte utkání odjezdit na krev, aby vám nedali pětku. Přitom ti hráči soupeře hrají s rezervou a pořád jsou přesvědčení, že vás porazí. Jejich sebedůvěra je tak velká, až je to zarážející. Po zápase však ocení, že museli máknout a jet na doraz, aby výsledek převrátili. Řeknou, že jste hráli výborný fotbal.

Obránce Zlína Ondřej Bačo.
Možná mi stále nedochází, co se děje, líčí Bačo

Má Zlín momentálně sílu na to, aby vzdoroval?
Já myslím, že tým má svou sílu a že Tiraspol občas poškádlíme i u jeho branky. (úsměv) A pokud se nám podaří dát gól, tak to může být zajímavé utkání. (úsměv)

Jdete si Evropskou ligu užít, nebo postoupit ze skupiny?
(culí se) Já vždycky říkám, že fotbalista si nemůže jít zápas užít. K tomu má možnost na dovolené na pláži, kde se pobaví s dětmi a s kamarády, to jo. Tady se jde tvrdě pracovat, protože utkání jsou dnes tvrdá dřina. Lidi, kteří si myslí, že hráč na hřišti nic neodvedl, bych vzal na trénink, ať si fotbal s námi vyzkouší. Délka běhu, souboje, sprinty v nejvyšší rychlosti, to jsou v dnešní době měřitelné údaje a my vidíme, kolik toho hráč zvládl. Nezdá se, jaká je to porce. Nehledě pak na to, že všichni pracujeme pod určitým psychickým a mentálním tlakem.

David Hubáček uzavřel ve 40 letech úspěšnou kariéru. Foto: Dalibor Michalčík
Tiraspol? Vzpomínka je hořká, přiznal David Hubáček

Trochu jsme odběhli, tak zpět ještě k otázce postupu: sníte o něm v koutku duše?
(zasměje se) Myslím, že první tři zápasy nám dost napoví. Soupeře budeme mít „načuchané“ a budeme vědět, jestli jim dokážeme konkurovat. Pokud bude poznatek kladný, bude to vynikající. A favorité skupiny? Vidím je v Lokomotivu Moskva a v Kodani. Jsou to vyspělá mužstva a myslím si, že jsou v současnosti ještě dál než Tiraspol.