„Pod totálním tlakem je Olomouc. Když u nás prohraje, je polomrtvá. My jsme pod tlakem, že potřebujeme vyhrát. Pokud se nám to podaří, budeme v komfortnější pozici," nabídl svůj pohled trenér Fastavu Bohumil Páník.

Proč tato slova? Jde do tuhého – po 21. kole jsou Hanáci přišpendlení s 16 body na sestupovém 15. místě. Prohráli poslední čtyři duely a na záchranu ztrácejí již pět bodů. Ševci v tak kritické situaci nejsou, ale pískat si nemůžou. Po pěti prohrách v řadě ustrnuli na 24 bodech a nesmí připustit to, aby fotbalisté Sigmy osmibodové manko snížili. Na hřišti se tedy bude vzhledem k důležitosti zápasu pravděpodobně svádět velký boj.

„Bude to extrémně vyhecované utkání. Kdo couvne, prohraje," přikývl 59letý kouč.

Zlínu by přitom mohl nahrát fakt, že Sigmě bude pro čtyři žluté karty chybět hlavní opora – ofenzivní záložník Michal Ordoš. Bohumil Páník ale upozorňuje na to, že soupeř disponuje řadou kvalitních náhradníků.

„Ordoš je typ flegmatického hráče, který v momentě, kdy není vidět, vstřelí gól. V tom je jeho nebezpečí. My budeme bránit o jednoho vysokého hráče méně, ale naopak může naskočit kdokoliv jiný silný. V týdnu v poháru náhradníci Olomouce těžce konkurovali Plzni. Ta měla sice také střídající fotbalisty, ale byl to důkaz, že má Sigma dalších osm výborných hráčů," poznamenal rodák z Přílep, který před duelem čelil také otázkám směřujícím na jeho pozici. Cítí se pod tlakem?

„Nedostal jsem žádné ultimátum, ale uvědomuji si vážnost situace. Nicméně prožil jsem toho dost v životě a nepodělám se z toho," zdůraznil Páník.

Drží si tak svůj tradiční nadhled a na hráče se snaží působit pozitivně. Tréninky jim v týdnu zpestřoval i vtípky. A když už si chtěl odpočinout, udělal to jak jinak než u fotbalu. Silně na něj zapůsobil středeční obrat Bayernu Mnichov v Lize mistrů s Juventusem, kdy německý velkoklub prohrával už 0:2, v 90. minutě vstřelil vyrovnávací gól a následně rozhodl v prodloužení.

„Nejsem člověk, který kolem sebe kope, když nastane horší období. Mám víru v mužstvo. Srandičku člověk udělá, aby kluky uvolnil a nechal je nadechnout čerstvého vzduchu. Potřebují to. Bayern, to bylo krásné. U takového fotbalu se mi potvrzuje, že i mrtvé mužstvo může být vítězem. Je neskutečné, jak duel nakonec zvládl. U nás když se pět minut před koncem prohrává, tak málokterý tým dokáže nadále hrát svůj fotbal. Sklouzne k nakopávání, faulům, simulování, potyčkám," uvedl zlínský stratég, který plánoval, že dá Bayern za vzor i svým svěřencům před bitvou s Olomoucí.

„Ukážu jim nějaký spot, jak se bojuje. Je to o motivačních videích a tak dále. Na kluky se toho dost sesypalo a spíš to chce odlehčení, aby nedostávali jen pantoflí po hlavě," podotkl Bohumil Páník.