„Je to moc důležité, pořád cítíme, že situaci máme ve svých rukou. Z tohoto pohledu jsme spokojení, že jsme i přes červenou kartu urvali bod," potvrdil 27letý útočník a kapitán Fastavu.

Utkání nebylo líbivé, objevovala se v něm řada nepřesností. Projevila se nervozita pramenící z jeho důležitosti?

Ze začátku jsme byli dost pasivní, bylo to od nás slabé. Ale poté jsme zahrozili několika brejky a Sigma pocítila naši nebezpečnost. Nicméně máme trochu problémy s terénem, balony hodně uskakují, takže to se dost podepsalo na kvalitě hry. A ano, to, že Olomouc je v opravdu kritické situaci a my že jsme si byli vědomí, že nesmíme ztratit všechny body, se promítlo. Fotbal podle toho tak vypadal.

Někteří diváci doprovázeli místy váš výkon pískotem a negativními pokřiky. Máte pro to pochopení?

Něco se objevilo, ale slyšel jsem i pozitivní věci. Takže se najdou fanoušci, kteří se do naší role vcítí, že to máme složité po všech stránkách a vidí, že opravdu bojujeme. Ti, kterým se naše představení nelíbilo, mají svůj názor a nedá se nic dělat.

Vy jste je mohl rozveselit krátce po vyloučení Davida Hubáčka, ale velkou šanci jste neproměnil. Co tomu scházelo?

Gólmanovi jsem chtěl udělat kličku, avšak to bylo špatné řešení, měl jsem hned střílet levačkou. Brankář tak byl u míče rychleji. Pak jej mohl dokopnout do brány ještě Lukáš Holík, ale také nezakončil úspěšně. Provází to celé mužstvo. I Štěpán Koreš měl výbornou příležitost, ale střelu namířil kousek vedle. Je to stále stejná písnička, musíme pracovat dál, abychom nelichotivou bilanci co nejdříve zlomili.

A vaše hlavička v první půli šla zakončit lépe?

To byla také výborná šance. Po skvělé akci kluků jsem chtěl uklidit balon na přední tyč, ale trefil jsem jej víc doprostřed, kde stál gólman. Dát to více k tyči, asi by z toho byl gól.

Do zápasu hodně promluvil i sudí Ardeleánu. Mimo jiné jste obdrželi šest žlutých karet, přičemž po dvou musel jít David Hubáček pod sprchy…

Bylo to jak na mariáši. Hodně zákroků nemuselo být ohodnocených kartou včetně prvního zákroku Huba. A ten druhý jeho faul byl nešťastný. Jak může sto šedesát centimetrů vysoký hráč udělat vysokou nohu? Asi to bylo tím, že proti němu stál stotřiceticen­timetrový fotbalista.

V úplném závěru pak rozhodčí odpískal konec, když jste mohl jít sám na brankáře, že?

Bylo to necitlivé. I Šindelář (obránce Olomouce – pozn. red.) říkal, že byl rád, že utkání ukončil, že už by mě nestíhal. Navíc se na druhé straně ještě někdo vylodil, takže to mohlo být de facto dva na nikoho. Sudí zápas natahoval a najednou, když jsme měli pokus k šanci, tak zapískal konec. Na druhou stranu jestli už nastavovaný čas vypršel, tak učinil dobře.

Rozhodčí na vás mají na jaře hodně přísný metr. Cítíte křivdu z toho, jak k vám přistupují?

Cítíme. Ale fotbal je u nás v republice nastavený tak, že nemůžeme nic říct, takže je zbytečné se vyjadřovat. Ať si každý rozhodčí sáhne do svědomí, jestli odvedl dobrou práci. Když spolu s dalšími lidmi vyhodnotí, že ano, nemáme se o čem bavit. My to vidíme trochu jinak. V našem duelu s Olomoucí jsme shledali výkon rozhodčího jako podprůměrný.

Po sportovní stránce se perete stím, že jste sedm utkání v řadě nezvítězili a popáté po sobě nedali gól. Zaobíráte se jako nový kapitán týmu a útočník situací více?

Jsem pořád pozitivní, ale upřímně branky chybí mně i mužstvu. Jde to cítit, jak by nám gól a výhra pomohly. Nicméně už se nesvazuji jako na začátku, kdy jsem si fakta do hlavy dával. Hodně mi v tom pomohl trenér Páník, který se mnou mluvil. Všichni jsme si hlavy srovnali, vyčistili si je a jsme připravení na závěr sezony.

V kuloárech se neslo, že proti Olomouci budete hrát i právě za kouče Páníka. Vnímali jste to?

Neslyšel jsem to, ale z mého pohledu by jeho odvolání bylo obrovskou chybou. Je strůjcem našeho postupu do ligy a i na podzim jsme body uhráli díky tomu, co do nás vštípil. Je potřeba se podívat i do minulosti a nejednat v afektu, když se najednou nedaří. Navíc v zápase, který byl veden v rovině, jsme předváděli dobrý výkon, třeba na Slavii či s Boleslaví. Chybí nám zkrátka góly. Lidé, kteří ve Zlíně chodí na ligový fotbal, můžou být rádi, že máme takového trenéra.