„Bereme to jako nutnou věc, kterou nechceme podcenit. Jakékoli podcenění může vést k problémům, jak se ukázalo v ligové soutěži na podzim,“ shodli se ředitelé moravských klubů hrajících nejvyšší fotbalovou soutěž.

Už čtrnáct dní proto proudí pod trávníkem na stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti směs vyhřátá až na 25 stupňů Celsia. To vše proto, aby v sobotu 18. února v 15.30 hodin mohli fotbalisté 1. FC Slovácko v úvodním jarním ligovém kole přivítat Jablonec.

„Začali jsme poměrně brzy, už 2. února, protože jsme nechtěli stahovat sníh pomocí techniky, ale chtěli jsme ho nechat roztát a odtéct. Je to šetrnější způsob, trávník by měl být díky tomu v lepší kondici,“ říká ředitel hradišťského klubu Petr Pojezný.

Zatím jde všechno podle plánu, svěřenci trenéra Stanislava Levého si už hřiště dokonce vyzkoušeli, když na něm absolvovali pondělní trénink.

„Teď ho už ale budeme šetřit na zápas a mužstvo bude trénovat jinde,“ prozradil Pojezný.

Čtěte také: Šance ano, góly ne. Hlavu ale neztrácím, podotýká Fantiš

DRAHÉ SPUŠTĚNÍ

Zatímco před rokem kluby díky teplé zimě takřka topit nemusely, letos jede vyhřívání naplno. Nejdražší bývá jeho spouštění.

„Obvykle se začíná topit zhruba dva týdny před startem ligy. Záleží na klimatických podmínkách,“ upozornil karvinský technický ředitel Marian Górniok.

Cena za vyhřívání podle šéfa Slováckého klubu překročí částku 300 tisíc korun. To je výrazně méně, než klub platil ještě před dvěma lety. Před Mistrovstvím Evropy hráčů do 21 let v roce 2015 totiž hřiště prošlo kompletní rekonstrukcí za 15 milionů korun, jejíž součástí byla i výměna vyhřívání.

„Tehdy to bylo o třicet až čtyřicet procent dražší. Dřív totiž v hadicích nemohla být nemrznoucí směs, takže jsme v případě nízkých teplot museli temperovat celou zimu. Teď navíc topení není tak hluboko pod povrchem,“ vysvětlil ředitel Slovácka.

ČTĚTE TAKÉ Liga se blíží, Slovácko zve do Síně slávy a na předprodej

Aktuálně je teplota vyhřívacího systému šestnáct stupňů Celsia.

„To je v hloubce asi dvacet centimetrů. Maximálně můžeme jít až na pětadvacet. U kořínků trávy se momentálně teplota pohybuje kolem jedenácti stupňů,“ upřesnil technický manažer 1. FC Slovácko Martin Knot.

Přestože Fastav odehraje první zápas až 20. února v Jablonci, ve Zlíně začali s vyhříváním trávníku už minulé pondělí.

„V plánu je, aby náš prvoligový tým již v závěru týdne absolvovali pár tréninků na přírodní trávě,“ potvrdil ředitel zlínského klubu Leoš Gojš.

Protože realizace vyhřívání hřiště na zlínské Letné proběhla nedávno, přičemž cena byla okolo dvaceti milionů, zdejší systém patří mezi modernější.

„I tak je náš odhad, že vyhřívání, které bude dle předpovědi v provozu do prvního jarního domácího zápasu s Plzní (25. února – pozn. red.), nás vyjde v řádu statisíců korun. Kolik přesně to bude je odvislé na počasí. V zemi máme dvě sondy – v hloubce tří a deseti centimetrů, které řídí intenzitu vyhřívání a s tím spojenou spotřebu energií,“ dodal Gojš.

SOUVISEJÍCÍ Filip Hlúpik má nové angažmá. Na jaře bude hrát v Bulharsku