Na konci minulé sezony pětatřicetiletému obránci či záložníkovi vypršela s ševci smlouva. Kariéru pak uzavřel. Definitivně. Posilovna, tréninky, zápasy, tahle dřina je za ním. Nic už ho nepřesvědčí, aby se vrátil zpátky.

„Ze strany Zlína už nebyl zájem a já jsem navíc cítil, že musím skončit. Tělo je opotřebované," ví Kubica, který na Letné odkopal ve druhé lize osmapadesát zápasů.

V roce 2002 měl vážnou autonehodu. A navíc ho hned dvakrát postihla rakovina varlat. Naposledy v roce 2012. Pokaždé ji porazil, ale zase se může vrátit. To je úděl, se kterým musí žít.

„Hlavně ta druhá rakovina mě pořádně vyčerpala. Dnes je všechno v pohodě, ale na profesionální fotbal to už není. Mám navíc konečně klid," pochvaluje si Kubica, který žije v Kelči. „Stavím tam barák a užívám si dvojčátka," dodává.

Z fotbalového světa ale úplně nevypadl. Kope pro radost v I. B třídě v nedalekém Tatranu Všechovice. „Jsem tam jako hrající trenér, je to zábava. Navíc to mám jen pár kilometrů od domu," líčí Kubica, který vlastní trenérskou licenci B.

Když se ohlédne zpět, může být spokojený. Zahrál si v Kazachstánu za Pavlodar, s nímž získal dva tituly. Další přidal se slovinským Mariborem a ázerbájdžánským Interem Baku. Vyzkoušel si fotbal i v Trenčíně, izraelském Ashodu a běloruském Brestu.

„Bylo to fajn. Co by někteří kluci za to, kde jsem hrál, dali. Ale jedna věc mě mrzí. Že jsem nejel na mistrovství Evropy jednadvacítek v roce 2002. Kariéru jsem mohl mít možná daleko zajímavější," míní.

Tehdy pomohl Čechovi a spol. k postupu na šampionát do Švýcarska, který Češi nakonec ovládli. „Nastupoval jsem v kvalifikaci, jenže pak jsem ztratil v Baníku místo v základu a nikam nejel. Dodnes toto lituju," poznamenává Kubica.

Podle představ nedopadlo ani jeho angažmá ve Zlíně, kam přišel v roce 2010. V dalším roce si sice odskočil krátce do Brestu, ale jinak byl věrný barvám ševců. „Chtěl jsem Zlínu pomoct do první ligy. S tím jsem i přišel. Ale bohužel se to nepovedlo. Vinu na tom má i vedení, které nepracuje tak profesionálně, jak by mohlo. I menší kluby ve východní Evropě pracují na úplně jiné úrovni. Vím, o čem mluvím," dodává Kubica.

Přesto ševcům stále fandí a věří, že je čeká dobrá sezona. „Kluci mají solidní start. Myslím, že když se jim podzim povede a zachytí začátek jara, tak by klidně mohli postoupit. Ale na druhou stranu, druhá liga je těžká soutěž. Je to vidět na Olomouci, která spadla. Zjišťuje, že samo to prostě nepůjde," uzavírá. ⋌(mar)