„Pro Česko a především celou fotbalovou veřejnost není patová situace porážkou. Naopak. Výhra je to především pro naši moravskou část, které se podařilo zablokovat tažení české komory v čele s panem Berbrem," je i s odstupem času přesvědčen šéf krajské kopané v regionu a v okrese Zlín Pavel Brímus.

Jak moc patová situace poškodí český fotbal?

To je dvousečné. Třebaže nás do zvolení nového vedení tlačila a i trochu motivovala UEFA, český fotbal za každou cenu nového předsedu v současné situaci nepotřebuje. Kvůli květnovým událostem okolo zadrženého předsedy Pelty bylo totiž vše šité horkou jehlou, všechny strany měly na přípravu strašně málo času. A patová situace je toho důsledkem.

A po ekonomické stránce?

To si netroufám odhadnout. Každopádně malým klubům nejen v okresech už samotný průběh a dosažení bodu 18 v programu valné hromady moc pomohl.

Jak?

V jednom z bodů valné hromady totiž došlo k revokaci přerozdělování prostředků ze svazu k samotným klubům. V praxi to znamená, že nyní již budou všechny prostředky jako příspěvky na mládežníky či konkrétní dotace chodit přímo na účty klubů. Ty pak z nich následně budou hradit svůj provoz, stejně jako odměny sudím. Ty doteď ze srážek právě od klubů platil svaz.

Zpět k valné hromadě. Berbrem řízená česká komora byla výrazně pro Malíka, zatímco moravská zase pro Fouska. Proč tento kandidát?

Z daných návrhů to byl nejvěrohodnější člověk. Není spojen s negativní představou v českém fotbale, navíc jej z fungování v české kopané známe.
Pan Berbr nachystal léčku s členstvím ve FAČR a zaplacenými příspěvky, ve které uvázlo osmnáct prvo a druholigových klubů. Jak jste to vnímali?
Chyba od těchto klubů to byla, stejně jako to byla těžká rána pod pás hlavně moravské straně, která se poté semkla ještě více než po týden starém setkání v Olomouci. Jsem přesvědčen, že se celá situace dala řešit jinak a tento cílený útok z Čech jim přinesl úplně jiný účinek, než si mysleli. Nezaplacené členské příspěvky stále beru jako formální pochybení než záměr.

Morava při jednání emisarů za zavřenými dveřmi před třetím kolem navrhla podporu Malíka za odstoupení všemocného místopředsedy Romana Berbra. Proč?

Hledali jsme řešení, jak z patové situace. A tato varianta byla pro Moravu nejpřijatelnější. K naplnění ale nedošlo, takže vracet se k tomu je již bezpředmětné.

Hovoří se, že na předsedu bude kandidovat Berbr. Očekáváte to?

Nevěřím, že bude kandidovat. Teď si ověřil, že na Moravě je neprůchodný.
Hovoří se také, že se vyčkává, aby v případě propuštění z vazby opět usedl do čela Miroslav Pelta. Umíte si ho představit opět jako šéfa české kopané?
Tato varianta je v mých očích úplně nereálná.

Kdy očekáváte mimořádnou valnou hromadu?

Nejlepší by byl přelom října a listopadu. Tedy v čase, kdy už bude po parlamentních volbách a bude známo, kdo se ujme vlády. Sport, potažmo fotbal se bez finanční podpory neobejde.

Koho byste rád viděl v čele FAČR?

Očekávám, že k Malíkovi s Fouskem přibudou další kandidáti. Osobně nikoho konkrétního nemám, ale měla by to být významná a důvěryhodná osoba, která nebude mít za sebou černou minulost a bude průchodná přes obě komory. Navíc musí být legitimní i pro vyjednávání se státem, respektive ministerstvem školství a tělovýchovy.

Takových kandidátů asi moc není… Není to taková pohádka?

Takoví lidé existují, ale z obavy nekalých praktik do toho nechtějí jít. Příkladem je Ivan Hašek, který když poznal, jak to ve vrcholové kopané funguje, po dvou letech odstoupil. Moc bych si přál najít takového kandidáta, naštěstí nyní máme dostatečný časový prostor.

Byl jste kandidátem do výkonného výboru za Moravu. Budete dál usilovat o tento post?

Ještě úplně nevím. Bude záležet na situaci, prostředí a kdo mě podpoří, respektive navrhne. Pokud se vše sejde, nemám problém opět kandidovat.

Co říkáte na výstup Ladislava Vilímka z Brumova, který chtěl valnou hromadu ukončit hned na začátku?

Odpor a jeho důvody byly pro kluby divize a MSFL zřejmé, s tím jsme absolutně neměli žádný problém. Ale pro nás zástupce OFS a KFS to byl velmi riskantní krok, a to v tom, že my se za každou cenu potřebovali dostat k některým bodům VH a revokovat tak usnesení z minulé valné hromady, aby v nejbližší možné době proběhlo financování nejnižších složek fotbalu přímo na účty klubů. Což se taky nakonec povedlo a jsem za to velmi rád, že revokace usnesení proběhla jednohlasně celou valnou hromadou.

Není patovým výsledkem valné hromady FAČR ohrožen ekonomický chod krajských, okresních svazů či klubů ve Zlínském kraji?

Nepopírám, že situace je stále vážná, neboť na dotace pořád čekáme. FAČR ale v minulých dnech opět podal žádosti, podklady k tomu, aby potřebné finance, se kterými každoročně počítáme, v horizontu týdnů byly vyplaceny. Pokud by se ale tato ekonomická nejistota dál prohlubovala, balancovali bychom už na hraně kolapsu či dokonce klinické smrti.