„Tomáš od nás dostal do konce tohoto týdne povolení k trénování a sehrání přípravných zápasů se Znojmem," potvrdil výkonný ředitel zlínského klubu Leoš Gojš. Prvoligový nováček, jenž dostal povolenku ke vstupu mezi elitu až dodatečně na základě odvolání, chtěl z Letné odlákat i dalšího hráče základní sestavy Lukáše Pazderu, jenomže toho ševci nepustili. Paradoxní na celé situaci je, že zlínský obránce loni touto dobou odešel ze zkoušky ve Znojmě s nepořízenou.

Ševci si tím zároveň kryjí záda, protože podle všeho umožní svému hráči Jakubu Jugasovi další prvoligový fotbalový růst v Příbrami, která má o služby českého reprezentanta do 21 let eminentní zájem. „Hráč odstartoval v Příbrami letní přípravu a o jeho další formě působení v tomto klubu budeme jednat," uvedl Gojš. Není ovšem žádným tajemstvím, že o Jugase se zajímají také další kluby z nejvyšší soutěže.

Mnohé se vyjasnilo i v případě možného odchodu kapitána ševců Tomáše Polácha do Slovácka. V některých médiích se sice vyskytla mylná informace, že jeho transfer k uherskohradiš­ťskému prvoligistovi je vázán odchodem Šumulikoskiho do zahraničí. Nikoliv. Jak již Deník informoval, Slovácko mělo jinou prioritu. Na prvním místě byl jihlavský Tomáš Rada, kterého klub ve čtvrtek oficiálně představil. „O Tomáši Poláchovi s námi nikdo nejednal, v pondělí s ním tedy počítáme do přípravy," připomněl ředitel zlínského klubu termín začátku letní přípravy.

Jasné také je, že na Letnou se vrací z hostování v Hradci Králové obránce Tomáš Hájek. Naopak otevřený je stále příchod Davida Hubáčka. Zkušený bek působil předchozích osm let ve Slavii, i z rodinných důvodů by ale rád završil kariéru v mateřském klubu. Musel by se však zároveň částečně uskrovnit, protože ševci po nesplnění sportovních cílů v uplynulé sezoně žádné nadstandardní smlouvy rozdávat nehodlají.

I z tohoto výčtu je patrné, že kádr ševců hned na začátku přípravného období mírně nabobtná. V dalším průběhu se ovšem dají předpokládat transfery dovnitř klubu i směrem ven, neboť rozpočet není nafukovací. „Něco nám naznačí hned úvodní přípravné zápasy, i podle nich se pak budeme rozhodovat," plánuje trenér prvního mužstva Marek Kalivoda.

Zlín už přitom s uvolňováním svých hráčů začal. Kromě již zmiňovaných Poznara s Jugasem se mimo Letnou připravuje také Michal Šrom. Ofenzivní záložník v předchozím ročníku hostoval v Opavě, po pádu Slezanů o soutěž níž se nyní pere o novou smlouvu v Sokolově.