1. FC SLOVÁCKO – VÍTKOVICE 1:1 (1:0)

Slovácko nastoupilo v brance s Kovářem, který nahradil zraněného Filipka, v útoku dal trenér Jurkemik příležitost devatenáctiletému střelci Peteru Sládkovi.

Ten dal o sobě vědět už po třech minutách hry, kdy jeho střela skončila těsně nad brankovou konstrukcí vítkovické svatyně. Vzápětí kontrovali hosté. Němčický v šestnáctce minul míč, ten se dostal k Pulkertovi a jeho přízemní bomba jen těsně minula Kovářovu branku.

Po půlhodině hry přišly velké chvíle Michala Gondy. Nejprve si udělal z obránců Vítkovic Hanáka a Poznara slalomové tyče, jeho střelu gólman Uvarenko ale vyrazil na roh.

O chvíli později ovšem prošel z poloviny hřiště až do velkého vápna a na jeho křížnou střelu tentokrát brankář Vítkovic nedosáhl – 1:0.

„Gonda přešel na druhou stranu a tam nám činil velké potíže, z čehož vyplynul i ten gól,“ nechal se slyšet trenér hostí Vlastimil Palička. „Kubáň s Gondou si mohou měnit místa. Záleží na nich, kdy tak učiní,“ vysvětlil zajímavý tah kouč Slovácka Ladislav Jurkemik.

Domácí záložník měl prsty i v poslední vážné akci první půle. Do jeho přihrávky se opřel Randa, Uvarenko byl ale na místě. Po přestávce po dalším Gondově vybídnutí zkoušel štěstí Sládek, jeho přízemní křížná střela ale těsně minula branku Vítkovic.

Pak už převzali iniciativu hosté a vyrovnání několikrát viselo na vlásku. Kovář nejprve v gólové šanci vychytal Hanáka, přesnost pak chyběla střelám Pulkerta a Dericha.

Tři minuty před koncem pálil do boční sítě opět Hanák. Domácí si z tohoto varování nevzali ponaučení a v předposlední minutě za to zaplatili. Po zmatcích v jejich šestnáctce se míč dostal k volnému Pleškovi a ten jej s pomocí teče jednoho z domácích obránců dostal do sítě – 1:1. Tento stav ještě mohl změnit Čtvrtníček, jeho ránu ale Uvarenko vytlačil na roh.

„Samozřejmě je to velké zklamání, ale musíme si přiznat, že bod si soupeř zasloužil,“ řekl Ladislav Jurkemik, kterého naštval výkon jeho svěřenců ve druhém poločase.

„Vůbec jsme neudrželi balón, naopak soupeř šel cílevědomě za vyrovnáním. Dostat gól v závěru je sice kruté, ale bylo to spravedlivé,“ uznal domácí trenér.

Jeho protějšek Vlastimil Palička byl pochopitelně spokojený. „Ještě jsme letos nebodovali v zápase, kdy jsme jako první inkasovali. Jsme rádi., že jsme to zlomili.“

Branky: 32. Gonda – 89. Plešek. Rozhodčí: Bílek – Moudrý, Drastík. ŽK: Gonda, Hrotek, Randa – Diviš, Silveira. Diváci: 3120. Slovácko: Kovář – Němčický, Šimáček, Hrotek, Formánek – Kubáň, Perůtka, Randa, Gonda – Psohlavec (88. Kerbr), Sládek (77. Čtvrtníček). Trenér: L. Jurkemik.

Vítkovice: Uvarenko – Doležal, Derych, Švestka, Silveira (85. Fromelius) – Motyčka, Pulkert, Hanák, Křiva (63. Mikulenka) – Diviš (66. Pešek), Poznar. Trenér: V. Palička.

(ms, std)