Dobrou zprávou pro ty, kteří si ještě nestihli koupit lístky, je, že jejich prodej bude na pokladnách fotbalového stadionu v Uherském Hradišti zahájen v pátek od 13 hodin a potrvá až do začátku utkání. Zlínští fanoušci sem budou muset dorazit „po vlastní ose" protože vypravit speciálně autobusy pro ně nyní zlínský klub neplánuje.

Pavel Hoftych. Ilustrační foto.
Lidi, bavte se! vzkazuje Pavel Hoftych

„Tentokrát jako v případě utkání v Olomouci při finále Mol cupu, nebudeme pro ně vypravovat autobusy," uvedl sekretář klubu FC Fastav Zlín Lukáš Pantálek. Naproti tomu soupeři z Bratislavy hlásí, že místa v autobuse, který má jejich fanoušky dovézt na Moravu jsou vyprodaná, spousta dalších však do Hradiště zamíří vlaky. Stejně jako zlínští fanoušci. Posilové spoje Českých drah jako v případě finále Mol Cupu ale nebudou. „Žádné posily regionální dopravy na toto fotbalové utkání neplánujeme. Nemáme informace ze strany Policie Zlínského kraje, že by se očekávala zvýšená frekvence fanoušků (popřípadě problémových cestujících) a neevidujeme požadavek ze stran sportovních klubů o zajištění posil," uvedla za České dráhy tisková mluvčí Monika Bezuchová.

I přes toto vyjádření, krajská policie utkání vyhodnotila jako rizikové. Podle vyjádření krajské policejní mluvčí Lenky Javorkové, dokonce budou do opatření přesunuty stovky policistů z řad pořádkové a dopravní služby, rovněž psovodi a policisté na koních a také antikonflitní tým.

Tomáš Janíček
Fastav chce hned na úvod prestižní trofej

„Přijedou i policisté ze speciální pořádkové jednotky z Brna a k dispozici budeme mít i policejní vrtulník, který bude situaci shora monitorovat," doplnila krajská policejní mluvčí. A důvod? Tisíce fanoušků a mezi nimi budou i ti konfliktní. „Počítáme s tím, že na utkání dorazí stovky fanoušků jak ze Slovenska, tak ze Zlína a rovněž z družebních fanouškovských základen z Rakouska nebo z Brna a samozřejmě si toto utkání určitě nenechají ujít i místní fanoušci.

Ilustrační foto.
Slavný triumf proti Barceloně, bitvy s Realem i mafiánská poprava

Lze předpokládat, že dorazí i problémoví fanoušci z jednotlivých klubů, proto budeme monitorovat jejich příjezd jak vlaky, tak osobními automobily a budeme je od vlaku na stadion doprovázet," vysvětlila za Lenka Javorková. Zda je vhodné je na utkání vzít i malé děti, je podle policejní mluvčí toto rozhodnutí na rodičích. „Ale lze očekávat mezi fanoušky konflikty," doplnila. „Myslím, že my to zvládneme jako vždycky. A taky domů přivezeme pohár," usmál se jeden ze zlínských ultras, jako vždy, ani on nechtěl prozradit své jméno. Zlínští fandové jsou, jak říkají, věrní, a tak už v pátek mají někteří volno, aby si cestu i za dalším pohárem ševců mohli náležitě užít.

Naposled se národní boj o pohár odehrál v roce 1993, tenkrát ještě jako Československý pohár. „Jde o obnovenou tradici a my jsme za tuto příležitost rádi, čeká nás kvalitní soupeř a my doufáme ve výborné utkání, které nám mimo jiné zpestří naši letní přípravu," komentoval za zlínský klub sekretář Lukáš Pantálek.