„Odehráli jsme kvalitní zápasy. Ale objektivní hodnocení bude možné až po delším časovém úseku,“ upozornil trenér zlínské juniorky Jan Jelínek.

Dílčí pozitivní výpověď o sportovní úrovni je příjemná. Je to překvapení?

„Neměl jsem žádné očekávání, protože je to pro nás nová soutěž. Hodně však bude záležet na sestavách, myslím si, že každé utkání bude jiné,“ odhaduje 35letý kouč.

Zatím měl se svými svěřenci „štěstí“. Uvozovky proto, že síla zlínských protivníků s sebou nesla nelichotivé výsledky – 0:4 se Slováckem, 2:2 v Brně a 0:1 s Třincem.

„Slovácko s Brnem postavily silnou sestavu a my jsme se o to snažili také. S Třincem bylo utkání jiné, specifické. Museli jsme dobývat obranu a nepodařilo se nám to. Zažili jsme tři různorodé zápasy, což je zajímavé,“ pousmál se Jelínek.

Sousední Slovácko v úvodu soutěže poznalo jistá specifika. Trenér Pavel Němčický po výhrách ve Zlíně, s Ostravou (4:3) a v Olomouci (3:1) postřehl: „Zápasy jsou běhavější než v MSFL, hraje se nahoru dolů a je hodně šancí. Chybí mi tam víc zkušených hráčů. To je rozdíl ve srovnání se třetí ligou.“

Přesto v Uherském Hradišti dělají maximum pro to, aby své odchovance posunuli směrem k lize.

„Stavíme se k soutěži profesionálně. Chceme dál vychovávat hráče pro první ligu a vyhrávat. Těší nás, že se nám to zatím daří,“ usmál se slovácký patriot.

VE ZLÍNĚ SI DALI CÍL SKONČIT DO 4. MÍSTA

Náznak je tedy takový, že po sportovní stránce by až tak zničující problém být nemusel. Stejně tak v motivaci hráčů, kterou z velké části ovlivňuje trenér. Největší potíž vidí Jan Jelínek v tom, že soutěž postrádá tlak. Nikam se totiž nepostupuje a nikam se nesestupuje…

„Pod tlakem hrají mládežnické týmy a profesionální liga je pak ještě náročnější. My pro ni máme vychovat hráče v soutěži, kde tlak mizí. Musíme jej potom vytvářet my trenéři a okolí,“ poznamenal bývalý fotbalista Zlína či Opavy.

Nicméně tuto úlohu má zrovna nyní usnadněnou. Vzhledem ke zmíněné bilanci týmu v prvních třech utkáních.

„Nabádám kluky, že porážky se nemůžou líbit žádnému sportovci a že musíme získávat body, abychom byli lepší. A také jsme si nastavili cíle. Poodhalím, že v první části soutěže chceme skončit do čtvrtého místa a dostat se do top skupiny,“ prozradil známý šprýmař.

Model soutěže, která je rozdělená na Čechy a Moravu oproti původnímu plánu kopírovat složení I. ligy, to je další problematika. Zlín i Slovácko na podzim mohou zapomenout na souboje se Spartou či se Slavií, potenciálně se dočkají až na jaře.

V devítikolové nadstavbě se ve skupině A utká prvních šest týmů z Čech a první čtyři celky z Moravy, ve skupině B bude hrát dalších šest výběrů z Čech a čtyři družstva z Moravy.

Juniorská liga je stále zahalena mlhou. Zatím platí, že by Zlín i Slovácko měly raději záložní týmy v mužské Moravskoslezské fotbalové lize.

FAKTA O JUNIORSKÉ LIZE

Juniorská liga začala sezonou 2012/13 a teď v létě doznala úpravy formátu. Byla rozdělena na Čechy a Moravu, po základní části následují dvě nadstavbové skupiny, v nichž se bojuje o titul a o konečné umístění. Primárně je určena pro hráče do 21 let. V každém utkání může tým až pětkrát střídat a nastoupit mohou maximálně tři cizinci, kteří jsou například v týmu na testech. Dále může nastoupit pět starších hráčů a maximálně dva ze soupisky A-týmu daného klubu.
Zdroj: juniorskaliga.cz