Desátá Hanácká Slavia Kroměříž se v sobotu odpoledne (16.30) střetne s dvanáctým Baníkem Ostrava B a v neděli před obědem (10.15) hostí sedmý TVD Slavičín předposlední Jihlavu B.

Valaši vyhráli na jaře jediný duel a po poslední porážce v Uničově navíc natáhli sérii bez vstřelené branky na tři zápasy. „Výkon ze druhého poločasu byl ale příslibem,“ uvedl slavičínský kouč Ladislav Straka (na snímku).

Jeho tým je sice stále v horní polovině tabulky, pro klid ve zbytku jara ale potřebuje zvítězit. „Nic jiného nám proti předposlednímu mužstvu ani nezbývá. Chceme se dostat na jednatřicet bodů, které vypadají opticky lépe a mohly by stačit k záchraně,“ odhaduje Straka.

Situaci mu ale komplikuje zdravotní stav družstva. V Uničově se zranili útočník Železník a stoper Hořák. Zatímco prvně jmenovaný dostal na koleno ortézu a minimálně tři týdny bude mimo, nad startem druhého se vznáší otazník. Na marodce jsou přitom obránce Ptáček a záložník Jaroš. Fit už je alespoň zkušený Lysáček a možná se vrátí i zadák Otepka.

Vítězství Slavičína by přivítala i Kroměříž, která má o dva body více než mladíci Baník. Hanáci minulý týden podlehli u tehdy poslední Bystrce a odmítli se posunout do klidného středu tabulky.

„Byli jsme málo aktivní. Hráčům chybělo potřebné nasazení. Zdálo se mi, že po výhře ve Slavičíně nepřistoupili k utkání zodpovědně. Hodně mě svým přístupem zklamali,“ zlobil se kouč Hanáků Jindřich Lehkoživ, jehož družina v této sezoně žádný rezervní tým ještě neporazila. Na druhou stranu ale v posledních šesti vzájemných duelech s ostravskou juniorkou neprohrála.

„Za rezervu Baníku pravidelně nastupují ligoví náhradníci Wojnar, Kraut nebo Zeher, proto nás opět nečeká jednoduchý zápas. Musíme hrát mnohem aktivněji než v Bystrci a dostávat se do koncovky. Obrana soupeře může být zranitelná, protože nenastupuje ve stabilním složení. Pro nás je každý zápas existenční. Nemůžeme si dovolit ztratit ani bod,“ zdůraznil Lehkoživ.

(pf, lk)