Otrokovický klub čekají v MSFL čtyři soupeři z našeho regionu. Zůstane přece jen po postupu do vyšší soutěže kapitán Marek Vavruša?

Tehdy Viktorce scházela jediná výhra či jeden vstřelený gól. Nyní po odhlášení Orlové-Lutyně a Zábřehu na Moravě byla třetí liga nabídnuta oběma druhým týmům v pořadí. Tedy nejen Viktorii, ale také Vítkovicím.

„Když se ráno v den losovacího aktivu odhlásila Orlová, teprve poté jsme byli osloveni. První nabídku jsme odmítli a pokračovali v nabídkách jiným klubům dál. Když se nikdo nehlásil, ukecali mě. Prý jsem zkušený funkcionář a vím, jak je doplňování soutěží složité. Vždyť z Jihomoravského kraje nikdo do divize nepostoupil. Tak jsem to za určitých podmínek přijal," popisuje Ševčík, jemuž však dodatečným postupem přibylo starostí.

„Kdybych jen věděl, že druhá liga se může hrát o patnácti účastnících, nikdy bych účast v MSFL nepřijal. Kecy o tom, že jsme s postupem počítali, jsou nesmysl. Nepočítali jsme vůbec s ničím. Je to jen čirá náhoda," odráží spekulace Ševčík, který kvůli účasti klubu o soutěž výš přijde i o dovolenou.

„Chtěl jsem, ale nepojedu. Budu se starat," hlásí.

Naráz třetí nejvyšší soutěž nabídne pro region spoustu atraktivních zápasů, jelikož se v ní bude potkávat hned pět mančaftů ze Zlínského kraje. Ke Kroměříži, Hulínu a rezervám prvoligových týmů Zlína a Slovácka přibydou na mapě i Otrokovice.

Právě tento faktor zřejmě šéfa zlomil. Tím se Viktorii výrazně zmenší cestovní náklady, jelikož po sestupu Napajedel z divize D zbyl jediný krajský zástupce z Uherského Brodu.

„A také čekám vyšší návštěvy. S kluby z okolí se známe. Hrávali jsme proti sobě přátelské zápasy, teď z toho budou mistráky. Na druhé straně se zvýší náklady na rozhodčí o sto procent," upozorňuje Ševčík.

Celkový rozpočet Viktorie se však navýší.

„Odhaduju to o tři čtvrtě milionu korun. A ty samozřejmě zatím nemáme. Navíc tam máme nějakou dotaci vracet městu za loňský rok. Zatím nevím, ale pro kluky bude nějaká odměna zahrát si MSFL, ale jak to zvládneme finančně, to zatím opravdu nevím," krčil rameny Ševčík.

I proto se nedá čekat, že na Viktorce se objeví třetí ligou otřelí fotbalisté. Naopak reálně hrozí, že se nepodaří ani po postupu rozmluvit odchod střelce a vůdce týmu Marka Vavruši do Rakouska. I když…

„To mě trochu osobně mrzí. Už na to má nárok, něco tady u nás odehrál. Ale vzhledem k postupu mě to mrzí. Kdybychom zůstali v divizi, tak bych ho nepřemlouval. Uvidíme, jak se rozhodne. Je to v jeho morální rovině," vzkázal Ševčík, který chce přivést do každé řady po jednom hráči.

„Ale jestli se to podaří nebo ne, to zatím nedokážu říct. Jednáme se Zlínem a chceme i se Slováckem a Olomoucí. Ale je to těžké," podotkl Ševčík.

Je tedy MSFL pro klub výhra?

Kouč Sedlák: Pro celý region může být MSFL zajímavá

/ROZHOVOR/ Návrat na lavičku Viktorie Otrokovice hlásí zkušený stratég a psycholog, profesí učitel na kroměřížském gymnáziu Marek Sedlák. Zatímco přicházel ještě do divizního klubu, na podzim si to jeho staronový klub rozdá v regionálních bitvách ve třetí nejvyšší soutěži MSFL, kde vyzve Kroměříž, Hulín nebo rezervy Zlína a Slovácka.

„Pro kluky a celý mikroregion to může být zajímavé," těší se Marek Sedlák.

Jak se váš návrat do Viktorie vlastně seběhl?

Velmi rychle. Přitom jsem už myslel, že ve fotbale nebudu působit. Někdy v polovině června jsem se asi dvakrát nebo třikrát sešel s panem Ševčíkem, který projevil velký zájem, abych se vrátil. Ale to jsme se ještě bavili o divizi, nikoliv o třetí lize. Ale vzhledem k tomu, že znám kluky i celý klub, mám k němu vztah, tak jsem se rozhodl pokračovat. Během mé pauzy jsem byl na operaci křížového vazu a dával jsem se do pořádku. Nabil jsem se energií a doufám, že to nyní bude fungovat.

Říkal jste, že jste zvažoval svůj konec ve fotbale. Kde nastal zlom?

Po půl roce mi už fotbal chyběl. Musím se přiznat, že dennodenní práce s kluky na tréninku je parádní. Ve Viktorce jsou kluci lidsky zdraví a můžeme se společně posouvat někde dál. To byl hlavní důvod. Kdyby šlo o mužstvo, které se sejde jednou za týden na tréninku a o víkendu si zahraje zápas, tak by mě to asi nelákalo. Ale tady jsou kluci, kteří mají potenciál se někde posunout.

Nemáte v plánu zase po půl roce nebo po roce z klubu odejít a zůstat ve Viktorce delší dobu, aby perspektivní práce měla smysl?

Víte, jak to chodí. Když člověk podepisuje smlouvu, už čeká, kdy skončí. (úsměv) Všechno je to závislé na výsledcích. Víceméně jsme s vedením klubu domluvení na rok. Následně to nějak vyhodnotíme. Může se také stát, že po pěti mistrácích se rozloučíme. To předem nikdy nevíte.

Viktorka přijala postup mimo pořadí do MSFL, přestože vy jste přicházel ještě do divizního klubu. Co to pro vás konkrétně znamená? Budete muset nějak zásadně měnit plány a přerovnat si myšlenky, se kterými jste přicházel?

Myslím si, že trošku jo. Budeme nuceni k tomu, abychom herní strategii upravili. Protože si nemyslím, že bychom měli takovou sílu, abychom si to mohli naplno rozdat s týmy třetí ligy. Celé to bude zřejmě postavené na tom, že budeme bojovat o každý bod. Nemyslím si, že rozdíl v soutěžích je markantní, ale rozhodují maličkosti. Ve třetí lize malou chybu soupeři dokážou potrestat.

Už znáte podobu kádru?

Sešel jsem se s vedením i kluky a myslím, že ti, kteří si ligu vybojovali, by měli dostat možnost ji také hrát…

Až na Marka Vavrušu, který údajně odchází do Rakouska…

Je to škoda. Marek je osobnost nejen v kabině, ale hlavně na hřišti, kde má velkou sílu. A kolem něj mužstvo fungovalo. Uvidíme, jak to dopadne. Moc jsem stál o to, aby Marek zůstal. Ale je to rozhodnutí hráče a to je potřeba respektovat. Nemůžeme přání lidí zapírat. Ta doba je už dávno pryč, kdy bylo lidem organizováno, co mají dělat.

Místo něj ale máte nachystanou nějakou variantu útočníka, nebo Vavrušův odchod zalepíte z vlastních zdrojů?

Určitě máme někoho v hledáčku. Mužstvo je hrozně mladé a určitě hledáme zkušenost. Ale nejen hráče, který natáne ruku, ale který také do týmu něco přinese. Stojím o zkušeného hráče, který by pomohl s organizací na hřišti. Otázka je, jestli opravdu Marek Vavruša odejde, co bude s Honzou Silným. Možná bych uvítal nějakou posilu dozadu.

Čekají vás zápasy s týmy z regionu v čele s Hulínem, Kroměříží, béčkem Zlína či Slováckem. Vypadá to, že soutěž bude atraktivnější než divize D, co?

To stoprocentně. Pro nás určitě. A také co se týká nákladů. Jezdili jsme na Vysočinu a to byly tříhodinové zájezdy. I to byl jeden z důvodů, proč se do třetí ligy nakonec šlo.

MSFL přinese do klubu svěží vítr

Položím si stejnou otázku, jakou jsem zakončil článek. Je MSFL pro Viktorii Otrokovice výhrou? Byť přesně neznám finanční nároky klubů ve třetí lize, minimáně po sportovní stránce přinesou souboje s Hulínem, Kroměříží, Zlínem či Slováckem do klubu svěží vítr. Upřímně až na derby s Napajedly to už byla trochu nuda. Zápasy s Určicemi, Hodonínem nebo Rosicemi alespoň pro mě nebyly tolik atraktivní. A pak to cestování. Trenéři i hráči by vám o štrekách na Vysočinu mohli vykládat dlouhé hodiny. Byť je MSFL vyšší soutěž, na Viktorce nyní tolik hodin v autobuse nestráví. Také mladí hráči nejen typu kanonýra Jana Silného zjistí, zda mají skutečné kvality na profesionální fotbal. Konkrétně 20letý útočník už podle mě přerostl divizi a je na čase vyzkoušet jiný level. MSFL nejen jemu ukáže upřímné zrcadlo a já se už na něj těším. Zvláště pod taktovkou velkého psychologa trenéra Sedláka by to mohlo být velmi zajímavé…