A to dokonce ani na druhou ligu. Jenomže podle všeho jde pouze o formalitu, což si na Letné moc dobře uvědomují.

„Pokud Znojmo obdrželo druholigovou licenci na tuto sezonu, určitě ji obdrží znovu. Mohlo jít pouze o nějakou drobnost či nedodaný dokument," míní výkonný ředitel zlínského klubu Leoš Gojš.

Znojemští prý pondělním verdiktem nejsou zaskočeni. Při svém odvolání se totiž chtějí ucházet přímo o prvoligovou licenci.

„My jsme dopředu věděli, že to takto dopadne, protože o licenci typu bronz, nutnou pro druhou ligu, teď ani nežádáme. Ta by pro nás teď ostatně byla zbytečná. Všechny materiály pro odvolání budeme připravovat tak, abychom získali licenci silver, která by nás pustila do první ligy," řekl technický manažer znojemského klubu Karel Hodák.

Jihomoravané však pro účast v nejvyšší soutěži nesplňují jedno ze zásadních kritérií – chybí jim potřebná infrastruktura. Profesionální kluby už před dvěma týdny odmítly znojemskou žádost o výjimku, aby se nejvyšší soutěž v jihomoravském městě hrála i při plánované rekonstrukci stadionu.

Tedy v podstatě přímo na staveništi. Jen v tom případě by tamní radnice přispěla na rekonstrukci areálu částkou 35 milionů korun. Tato varianta sice na chvíli padla, klub se však nevzdává a chce vyvolat nové hlasování.

Hrát kdekoliv jinde, například v Brně, o tom ve Znojmě vůbec neuvažují.

„Jinde bychom nehráli. Například pronájem stadionu v Brně by podle mne byl velmi nákladný. Vše je tedy vázáno na udělení výjimky. Chceme, aby si i lidé ve Znojmě mohli užít první ligu fotbalu. Jsou totiž různé alternativy například montovaných tribun, které jsou ekonomicky výhodné," naznačil případné možnosti vylepšení stadionu starosta města Vlastimil Gabrhel.

I proto znojemští bossové dál přesvědčují prvoligové a druholigové kluby, aby jim napodruhé výjimku odsouhlasily. Před prvním hlasováním pravděpodobně Moravané něco podcenili a ke svému překvapení konstatovali, že jim chybějí čtyři hlasy.

Proti se stavěly hlavně prvoligové kluby. Paradoxně pro udělení výjimky byly sestupující Hradec Králové či České Budějovice, které by na to příští rok jako druholigisté mohly samy doplatit.

Dá se tedy očekávat, že napodruhé už si Znojemští zákulisní prostředí zmapují mnohem lépe a pečlivěji, aby měli dostatečnou podporu předem garantovanou. „Jak kluci bojovali na hřišti, tak to uděláme i my při jednáních u zeleného stolu. Nenecháme hráče ve štychu," uvedl prezident znojemského klubu Ota Kohoutek pro internetové stránky klubu.

Je jasné, že na Letné znojemské nadšení pro další zákulisní jednání nesdílí. „Na začátku ročníku si kluby odsouhlasily nějaká pravidla a ta by se měla také dodržovat," říká jednoznačně Gojš, podle nějž by si měl každý klub nejprve zajistit potřebné zázemí či souhlasit s přesunem na jiný stadion a pak teprve o postup do vyšší soutěže usilovat sportovní cestou.

„My jsme také museli před třemi lety dobudovávat za chodu umělé vyhřívání na Letné, mezitím hrát domácí zápasy v kunovickém azylu a vynaložené finanční prostředky jsme pak nemohli použít například na zkvalitnění kádru. Tehdy nás to možná stálo postup, protože do ligy proklouzlo Ústí nad Labem, které hrálo později v Teplicích," připomíná výkonný ředitel zlínského klubu, že s obdobnými výstupy v podobě udělování výjimek na poslední chvíli už mají ševci nemalé zkušenosti.

Na druhou stranu Znojmo se jen snaží vytěžit z dané situace maximum.

„Mají na to právo. Záleží jen na klubech, jak při dalším hlasování rozhodnou. My budeme celou situaci pozorně sledovat a uvidíme, co z toho vzejde," pokračuje Gojš s tím, že nelze předem vyloučit ani tu variantu, kdy na základě hlasování a konečné tabulky Fotbalové národní ligy budou dodatečně osloveni také ševci.

„Loni se to přihodilo Zbrojovce, která šla do první ligy z nepostupové příčky, letos se může situace opakovat. Pokud bychom byli osloveni, okamžitě bychom svolali mimořádné představenstvo, které by rozhodlo o dalších krocích," doplnil výkonný ředitel zlínského klubu.

Ševci totiž na rozdíl od Znoj᠆ma dostali společně s týmy Bohemians Praha 1905 a HFK Olomouc licenci i pro účast v nejvyšší soutěži.