PSG ZLÍN – TŘINEC 3:4 v prodloužení (1:3, 1:0, 1:0 – 0:0)

Stav série 1:1

Nájezdová loterie. Všechno nebo nic. Nic mezi tím. Krutost penalt poznali berani na plné čáře. Přitom teď mohli slavit a juchat. Stačilo v prodloužení využít přesilovku, lépe vyřešit únik dva na jednoho. Nestalo se a berani byli tvrdě potrestaní.

„Šťastnější byl soupeř. Chci ale kluky pochválit, protože dřeli do poslední sekundy,“ viděl asistent trenéra Josef Turek.

„V Třinci se pokusíme urvat aspoň jeden zápas. Třinec porazit dvakrát po sobě je moc těžké,“ uvědomuje si.

Dvě a půl minuty před koncem se obránce Tesařík provinil vysokou holí a musel za katr. Třinec se měl jedinečnou šanci rozhodnout. Nastřelený kotouč však třinecký brankář Hamerlík vyrazil pouze k modré čáře k obránci Linhartovi. Obrovský nápřah, prásk, gól. V čase 58:07 ve vlastním oslabení zlínský zadák parádní ránou vyrovnal. Drama bylo na světě.

„Nešťastné vyrovnání samozřejmě otřáslo týmem,“ uznal hlavní trenér Ocelářů Jan Tlačil.

Hokejová zápletka dostala parádní grády už na začátku. Kouzlo zlínského brankáře Horčičky totiž pominulo. Po dlouhých 111 minutách totiž Třinec zlínského mága překonal. „Zápas jsme nezačali špatně, Zlín dal však rychlý gól Veselým po naší chybě. Byli jsme ale namotivovaní uspět,“ tvrdil Tlačil.

Odhodlání ukázal v 6. minutě Orsava, když zlínskou obranou prokličkoval a neomylně vyrovnal na 1:1. Defenziva beranů včera rozhodně neměla vlastnosti směsi prešovského betonu. Zvláště v závěru první třetiny totiž dostala výrazné praskliny. V 18. minutě totiž poslal Oceláře do vedení střelou nad Horčičkovo rameno Hrňa. Když v čase 19:57 Adamský třetí trefou zvýšil, Zlín byl na ručník.

„Přitom jsme začali dobře a šli do vedení. Bohužel čtvrtá pětka Matějíček s Míkou byli u prvních dvou gólů. Druhý a třetí gól neměl padnout. Byli jsme horší,“ uznal Turek.

Ten ale odmítl na led hodit Veselý, který ve 24. minutě svou druhou trefou v zápase a šestou v sezoně vrátil berany zpět do hry.

„Zredukovali jsme sestavu, vyhecovali jsme tým a soupeře jsme ve druhé třetině 14:5 přestříleli,“ viděl Turek.

Zlín ukázal velké srdce a odhodlání. Aktivní forčekingem, pohybem a nebezpečnou palbou roztočili před Hamerlíkem kolotoč. Publikum vřelo a hnalo žlutomodré barvy za vyrovnáním. Povedlo se, ale vše zhatil Hořava, který jako jediný proměnil nájezd a Třinec může slavit. Veze domů cenný skalp.

„Byli jsme odhodlaní zvítězit. Celý zápas jsme měli herně navrch. Ale podařilo se nám zápas poslední penaltou obrátit. Chci poděkovat týmu za sílu a odvahu,“ smekal pomyslný klobouk Tlačil.

Branky a nahrávky: 4. Veselý (Holík), 24. Veselý (Leška, Holík), 59. Linhart (Köhler) – 6. Orsava (Hrabal), 18. Hrňa (Polanský), 20. Adamský (Peterek, Květoň), rozhodující nájezd Hořava. Rozhodčí: Homola, Hradil – Bláha, Jindra. Vyloučení: 3:7. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4642.

PSG Zlín: Horčička – Hamrlík, Linhart, Zámorský, Galvas, Tesařík, Řezníček, Míka, Matějíček – Holík, Leška, Köhler – Důras, Čajánek, O. Veselý – Kubiš, Roman Vlach, Ondráček – Finsterle, Melenovský, F. Čech. Trenéři Rostislav Vlach, Turek.

Třinec: Hamerlík – Hrabal, Zíb, Lojek, Klouček, Novotný, Richter – Varaďa, Bonk, Kůrka – D. Květoň, Peterek, Adamský – Hrňa, Polanský, M. Hořava – McGregor, Ostřížek, Orsava. Trenéři: Tlačil a Janků.

Veselý: Na nájezd bych si věřil

Nejprve nastartoval svůj tým k dalšímu triumfu a poté dal trefou na 2:3 naději na zvrat. Zkušený extraligový útočník Zlína Ondřej Veselý dost možná odehrál ve druhém zápase předkola play off nejlepší zápas sezony, bohužel s hodně trpkým koncem.

„Dal jsem sice dva góly, ale neřekl bych, že to byl nejlepší zápas. Akorát branky jsou více vidět,“ myslí si Veselý. Berani smutní, ale rozhodně se nevzdávají.

Nejprve jste byli v euforii, v nájezdech jste ale padli a musíte se z toho vzpamatovat. Bude těžké se zvednout?

Nikdo nečekal, že to bude 3:0 pro nás na zápasy. Bude to dlouhá série. Odehráli jsme vyrovnaný zápas a oboustranně se hrál dobrý hokej. Nečekali jsme, že povedeme 2:0.

V prodloužení jste neproměnili přesilovku, měli i další příležitosti a mohli rozhodnout…

Šance jsme měli, byli jsme aktivnější. Nájezdy už byly o štěstí.

Nevěřil jste si i po dvou gólech na nájezd?

Celou sezonu jsem nejezdil a máme jiné hráče, kteří jezdí a dávají góly. Možná bych si ale i věřil.

Nyní je na koni soupeř. Jaká je podle vás nyní vaše šance uspět v sérii?

Šanci pořád máme. Budeme chtít jeden zápas vyhrát vrátit se sem.

Budou v Třinci zápasy v něčem jiné?

Je tam menší hřiště, takže do nás ještě víc půjdou. Ale jinak budou zápasy podobné.

V základní části jste spoustu bodů přivezli právě z ledu soupeřů. Může to mít pro vás psychologickou výhodu?

Play off je o něčem jiném, budou rozhodovat opět maličkosti. Když budeme hrát jako doma, jedno vítězství odvezeme.