Berani tak po dvou zápasech bez zisku bodu uspěli. Již v úterý vyzvou před televizními obrazovkami od 18.15 ve šlágru kola lídra z Plzně.

PSG ZLÍN – ČESKÉ BUDĚJOVICE 5:2 (1:0, 0:1, 4:1)

Někde u Pelhřimova v neděli před polednem na cestě na zápas do Zlína viděl vůdce Jihočechů Václav Prospal textovou zprávu od spoluhráče Andrewa Ference. Ten se účastnil finálních jednání mezi majiteli klubů NHL a hráčskou asociací.

„Dohodli jsme se, stávka končí," dost možná Prospal četl na displeji svého telefonu. Společně s Milanem Michálkem jako na povel vysedli a s bagáží čekali v motorestu na spoluhráčova otce. „Byla to zajímavá situace. Nic podobného jsem nezažil. Venca za námi přišel, že jim máme zastavit. Vyhodili jsme je z autobusu a jeli dál. Přivezli jsme do Zlína jen jejich hokejky," popsal netradiční situaci hlavní kouč Českých Budějovic Peter Draisaitl.

„Rozumím jim, že se odpojili, nehráli zadarmo. Nikdy bych si nedovolil hráče tlačit, o tom jsme vůbec nepřemýšleli. Kluci nám pomohli a nyní musíme novou situaci zvládnout. Vždycky musíte být připravený, mohlo se to stát kdykoliv," snažil se trenér hostí brát situaci s nadhledem.

Přesto to ale včera vypadalo, jako by extraligová hvězdná soustava prožila výpadek proudu. Dohodou v zámoří totiž v jeden moment zhasly všechny star a do včerejších utkání již ani jedna nenastoupila. Ve Zlíně si s tím těžkou hlavu nedělali.

„Nás se to netýká. Připravovali jsme se na to, že přijedou. I bez nich ale Budějovičtí podali kvalitní výkon. Měnit taktiku jsme kvůli tomu nemuseli a jdeme si svou vlastní cestou. Naopak nás hosté překvapili, že nehráli zezadu a napadali ve dvou hráčích," všiml si zlínský asistent trenéra Juraj Jurík.

Zářil hlavně uzdravený zadák beranů Petr Zámorský. Ten nejprve ve 47. minutě bombou od modré čáry pohnul s nerozhodným výsledkem 1:1. O 87 vteřin později ale Kohn tečí vyrovnal. „Vůbec jsme nezvládli klíčové situace za stavu 2:2. Vždy nějakým způsobem najdeme cestu, jak zápas prohrát. Děláme moc individuálních chyb, na které doplácíme," mrzelo Draisaitla.

Druhý nápřah Zámorského pět minut před koncem utkání už definitivně utnul odpor snaživých Jihočechů. Naopak berani ještě Čechem a Čajánkem vedení zvýraznili.

Včera to skutečně byla od začátku urputná bitva. Jihočeši oslabení o své persony se drželi nadějí na body jako klíšťata. V 9. minutě sice Linhart také od modré v přesilovce otevřel skóre, ale další příležitosti již Čech, Kubiš, Leška nebo Linhart nevyužili.

Jihočeši poctivě bránili, postupem času ale ucítili šanci a Dejem nebo Langhammerem také zaměstnali Horčičku. Jenže ten v pravou chvíli ve třetí třetině zneškodnil pokusy Kohna a Janka a nechal naplno rozzářit Zámorského.

„Do poslední třetiny to vypadalo, že zápas může skončit remízou. Budějovice jsme ale v posledních minutách přetlačili," liboval si Jurík.

Jeho však víc než odliv hvězd za oceán trápí jiná věc. Zranění ramene obránce Martina Matějíčka je vážné. „Podle dnešní zprávy by měl jít na operaci. Má špatný kloub v rameni a k tomu i bicepsový úpon. Do konce sezony si tak už nezahraje," mračil se Jurík.

Čtěte dále: Hrdina Zámorský prý střílí pořád mimo

Branky a nahrávky: 9. Linhart (Hamrlík, Leška), 47. Zámorský (Řezníček, O. Veselý), 55. Zámorský (Čajánek, O. Veselý), 58. F. Čech (Kubiš, Melenovský), 59. Čajánek (Holík) – 35. Langhammer (Kotalík, L. Kohn), 48. L. Kohn (Vydarený, Kotalík). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. Diváci: 4060.

Zlín: Horčička – Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Valenta – Balaštík, Leška, Köhler – Holík, Čajánek, O. Veselý – Kubiš, Melenovský, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

České Budějovice: Kantor – Ptáček, Jank, Frühauf, Vráblík, Kolarz, Vydarený – Červený, Mertl, Suja – Kotalík, L. Kohn, Šimánek – Dej, Langhammer, Knotek – Rousek. Trenéři: Draisaitl a Bělohlav.