V úterý v Pardubicích ale i poctiví pracanti předvedli, že se umějí i krásně pomazlit s kotoučem a skórovat. Tříbodový export bodů z východu Čech zařídilo právě tohle duo dělníků, kteří vstřelili své premiérové trefy sezony. Ba co víc, roztrhalo domácí sérii Pardubic bez inkasovaného gólu.

PARDUBICE – PSG ZLÍN 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

„Tři body jsme před zápasem nečekali a jsme za ně rádi," lebedil si asistent zlínského kouče Juraj Jurík.

Jako první předvedl svá kouzla Okál, který se ve 36. minutě obtočil kolem Petra Sýkory, zbavil se i osobního strážce Vašíčka, druhou kličkou i odstavil do role diváka Starého a bekhendem vyrovnal na 1:1. Labužník zaplesal, pardubická aréna oněměla.

Po 155 minutách a 53 vteřinách totiž zlínský dravec ukončil domácí neprůstřelnost brankáře Martina Růžičky. Předtím si na něj nepřišel Litvínov ani Kladno. Už dřív ale byla série vrtkavá, když do tyčí mířili Melenovský s Holíkem.

Ve 24. vteřině třetí třetiny své umění předvedl pro změnu Kubiš, který do své akce vložil i přísadu důrazu a buldočí síly. Sebral odražený kotouč po střele Balaštíka, zamíchal a bekhendovou kličkou po ledě dokonale otočil výsledek. „Připravovali jsme se na to, že zápas bude hodně o soubojích, což se i potvrdilo. V některých fázích jsme byli soupeři víc než vyrovnaným soupeřem, výsledek výrazně ovlivnil náš druhý gól na začátku třetí třetiny. Pak už jsme se soustředili jen na obranu," potvrdil klíč ke třem bodům Jurík.

Ano, berani opět prohrávali. Jako již v předchozích čtyřech případech, i tentokrát museli úřadující vicemistři zvrátit nepříznivý vývoj. Tohle už je jejich královská disciplína. Tesaříkovo zaváhání u mantinelu využil ve 34. minutě Marha, našel volného Starého, který bez potíží prostřelil jinak fantastického zlínského brankáře Tomáše Štůralu. Ten včera odchytal zřejmě vůbec nejvydařenější zápas v modrožlutém dresu. V 10. minutě donutil pokřivit tvář Zohornu, který měl před sebou prázdnou branku a lapačku novojičínského odchovance. Dvakrát netrefil jeho prázdnou klec Marha, jednou Somík. Na závěr už zvedal ruce nad hlavu Radil, jenže Štůrala tasil pohyblivý beton. „Má na výhře velký podíl a trochu i štěstí," přiznal Jurík.

„Nedokázali jsme překonat perfektní zlínskou obranu, se kterou jsme měli po celý zápas docela problémy. Kvůli tomu se možná i zdálo, že zápasu chybělo tempo a větší počet šancí," všiml si hlavní kouč Pardubic Zdeněk Venera.

Závěr zápasu berani zvládli s bravurou, pokus o power play strávila Čajánkova formace na míle daleko od Štůraly a pokazili svému bývalému trenérovi Zdeňku Venerovi úterní večer. I proto, že Pardubice co chvíli prskaly a podrážděně reagovaly na výroky sudích. „Na začátku třetí třetiny bylo jasné, že rozhodne jedna branka, bohužel jsme tu chybu udělali my. Pak jsme se sice snažili o vyrovnání, ale nevyšlo to," litoval Venera.

Zlín se tak může v klidu chystat na páteční derby s Kometou Brno, které začíná od 18.20 na obrazovkách ČT sport.

Branky a nahrávky: 34. Starý (Marha) – 36. Okál, 41. Kubiš (Balaštík, Valenta). Rozhodčí: Polák, A. Jeřábek – Kájínek, Hejl. Vyloučení: 4:5, navíc Cetkovský 10 min., P. Sýkora (oba Pardubice) 10 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 6923.

Pardubice: M. Růžička – V. Kočí, Píša, Ďaloga, Benák, Vašíček, Gregorc, Čáp – P. Sýkora, Kousal, Somík – Cetkovský, T. Nosek, T. Zohorna – Kolář, Marha, Starý – Číp, Špaček, Radil. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

PSG Zlín: Štůrala – Marušák, Valenta, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec – Balaštík, Leška, Kubiš – Ondráček, Čajánek, O. Veselý – Honejsek, Holík, F. Čech – Okál, Melenovský, Köhler. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.