Jenže za tři týdny může být všechno jinak.

„Nějaký model přípravy máme. Bude podobný jako před čtyřmi lety. Ale nebyl podle mě úplně ideální. Nevím, jestli to bylo mužstvem, nebo modelem. Chci ho vyhodnotit a poučit se z něj," plánoval kouč zlínských hokejistů Rostislav Vlach.

Obecně je známo, že reprezentační pauzy v posledních sezonách beranům příliš nesvědčí. Když se ale podrobněji podíváme na přehled, jak si vedl Zlín po olympijských pauzách v minulosti, čísla jsou doslova alarmující.

Zlín totiž naposledy v prvním zápase po olympiádě vyhrál po slavném Naganu v roce 1998 proti Třinci 5:2. Ani to jim ale tenkrát k postupu do play off nepomohlo. Po Salt Lake City, Turíně i Vancouveru Zlín nedokázal již nikdy v prvním zápase bodovat.

A díru v rámci extraligy udělali snad jen jednou, když v roce 2002 otočili čtvrtfinále proti Znojmu z 1:3 na 4:3 na zápasy. Jinak to skutečně v olympijských sezonách nebyla žádná sláva.

„Počet dní pauzy byl tenkrát delší, dnes je kratší. Složení tréninků bylo tenkrát, minimálně v roce 2010, také jiné, než jsou mé představy. Do příštího týdne to musíme dát dohromady," vysvětluje Vlach.

Zároveň ale odmítá, že by hráči dostali individuální plány. Přece jen všichni jsou profíci a musejí sami vědět, jak se připravit na rozhodující část sezony.

„Většina stejně nevydrží jen polehávat. Vím, že někteří pojedou na hory si odpočinout, někteří zůstanou ve Zlíně. Ve smlouvách mají jasně uvedené, že nesmějí lyžovat, tak snad se nic nestane," věří v profesionalismus svých svěřenců Vlach.

Po šesti dnech volna se hráči v kabině sejdou ve čtvrtek 13. února a kouč Vlach má v plánu různorodou přípravu.

„Máme v některých dnech v plánu dvě fáze, je tam možnost využívání posilovny. Je to nakombinované podobně, jako jsme měli před sezonou. Budeme se věnovat i fyzičce, ale především chceme, aby kluci byli nažhavení na následující zápasy. Nemůže se stát, že po čtrnácti dnech budeme sedření jen z toho, že jsme se věnovali fyzické kondici. Musíme to vyladit akorát," vysvětluje Vlach, že nechce své borce zatavit.

Úřadující vicemistři dokonce uvažují, že by v olympijské pauze sehráli přípravný zápas. Pokud bude s kým.

„Možností moc není. Slovenská extraliga i 1. liga se hraje. Měli jsme nabídku od maďarského Székeshérváru, ale nakonec jsme zvolili Třinec. Pak jsme chtěli Znojmo, to ale hraje dva zápasy s Pardubicemi a Brno se Slovanem Bratislava. Přesto stále zvažujeme, že jeden zápas odehrajeme. Vše je ale zatím v jednání," nechtěl více prozradit šéf zlínské střídačce.

Čas si prý ševci najdou i na sledování olympiády, především pak hokejového turnaje. „Bude to dobrý turnaj. Ať kluci vidí, jak se hokej hraje," pousmál se Vlach.

Jak si Zlín vedl po olympiádách?

Vancouver (12. – 29. 2. 2010): 51. kolo: Zlín – Slavia 1:2, 52. kolo: Vítkovice – Zlín 1:2 (ve čtvrtfinále podlehl Slavii 2:4 na zápasy)

Turín (10. – 26. 2. 2006): 49. kolo: Zlín – Sparta 2:3, 50. kolo: Třinec – Zlín 8:3, 51. kolo: Zlín – Kladno 8:0, 52. kolo: Pardubice – Zlín 2:3 (ve čtvrtfinále podlehl Spartě 2:4 na zápasy)

Salt Lake City (8. – 24. 2. 2002): 49. kolo: Zlín – Sparta 2:3, 50. kolo: Třinec – Zlín 8:3, 51. kolo: Zlín – Kladno 8:0, 52. kolo: Pardubice – Zlín 2:3 (v semifinále vypadl s Vítkovicemi 1:3 na zápasy, skončil na 3. místě)

Nagano (7. – 22. 2. 1998): 45. kolo: Zlín – Třinec 5:2, 46. kolo: Litvínov – Zlín 4:1, 47. kolo: Zlín – Opava 10:2, 48. kolo: Plzeň – Zlín 6:5, 49. kolo: Zlín – Pardubice 3:3, 50. kolo: Sparta – Zlín 4:2, 51. kolo: Zlín – Vsetín 1:5, 52. kolo: Kladno – Zlín 4:3. (Zlín skončil na 11. místě a do play off nepostoupil).