Nakonec zvítězila ta třinecká, kde se od prvního květnového dne stane prvním trenérem. S loňským mistrem podepsal dvouletou smlouvu.

Čtyřicetiletý kouč, který vedl i českou reprezentaci do 16 a 17 let, nakonec vzešel jako vítěz z okruhu pěti kandidátů, které si Třinec vyhlédl jako možné nástupce Jana Tlačila.

„Věděl jsem o nich, na druhou stranu jsem od začátku cítil, že Třinec má o mě velký zájem. Zřejmě neměli zájem o žádné velké jméno. Poprvé jsem se o jejich zájmu dozvěděl v závěru základní části, přičemž konkrétní podobu paradoxně nabyla v předkole Zlína právě s Třincem,“ vzpomíná Turek, který ani příliš dlouho neváhal.

„Sice o mě měly zájem i další celky ze slovenské extraligy, ale i Česka, přičemž ještě dnes mi přišla další z extraligy, ale ta třinecká byla pro mě na prvním místě. Taková výzva se těžko odmítá. Dostal jsem tady prostor k seberealizaci,“ přiznává.

Také Zlín měl o pokračování spolupráce zájem, ovšem k detailnějšímu probírání nové smlouvy nedošlo.

„Pouze vím, že mi nabízeli dvouletý kontrakt. Poněvadž jsem ale už byl rozhodnutý pro Oceláře, dál jsme podrobnosti neprobírali,“ přiznal.

Navíc vedení Beranů chtělo, aby se více staral o mládež, což Turek již nechtěl.

„Chtěl jsem se od mládeže poněkud odlepit, protože svoje jsem si tam už odtrénoval. V Třinci to je pro mě obrovská motivace, Oceláři jsou špičkovým klubem,“ řekl Turek, který povede tým společně s asistentem Pavlem Janků, trenérem brankářů bude Jaromír Kameš.

„Na Zlín však budu vzpomínat vždy v tom nejlepším. Kromě toho, že jsem zde dostal první šanci ve velkém hokeji, jsem měl možnost pracovat se skvělými lidmi na všech postech. Vše v klubu fungovalo, v kabině se sešla výborná parta kluků, která chtěla něco dokázat a táhla za jeden provaz. Přestože byla sezona klikatá, nakonec dopadla dobře,“ je i přes čtvrtfinálové vyřazení týmu s Plzní PSG přesvědčen Turek.

Již v těchto dnech pochopitelně pracuje se sportovním ředitelem Třince Pavlem Markem na skládání kádru. A nevylučuje, že stejně jako loni Zdeněk Venera, který si do Brna odvedl obránce Švrčka, možná ze Zlína odláká dalšího zkušeného hráče.

„Nikoho přetahovat nechci, na druhou stranu oslovujeme hráče, kterým končí smlouva. A mezi takové patří i Lukáš Galvas,“ přiznal.

Poprvé před „svůj“ nový tým předstoupí 1. května, nervózní ale nebude. „Už se na to moc těším. Mým prvořadým cílem je dostat z každého hráče maximum, aby mé metody byly zkušenými hráči přijaty. Chci si dávat postupné cíle a jít poctivě krok po kroku. Rozhodně je ale povinností se dostat do play off. Sezona začíná od prvního dne letní přípravy a já se chci v těchto dnech a týdnech zaměřit právě na tuto klíčovou oblast,“ přiznal kouč, který se ale se svou rodinou do Slezska stěhovat nebude.

„Zůstanu ve Vsetíně, v Třinci ale budu mít byt. Rodina je už na to zvyklá ze štací v Bratislavě, Praze nebo Chorvatsku. Povolání hokejového trenéra je totiž nejisté, nevíte, co bude příští měsíc. Já jsem ale odhodlaný šanci chytnout pořádně za pačesy a ukázat, že na to mám,“ dodal odhodlaně Josef Turek.

Trenér Vlach bude znát asistenta do konce měsíce

Po odchodu Josefa Turka i nadále v extraligovém hokejovém týmu PSG Zlín zůstává pozice asistenta trenéra neobsazena. Vedení klubu však intenzivně hledá hlavnímu kouči Rostislavu Vlachovi, který nedávno prodloužil s berany smlouvu o další dvě sezony, vhodného nástupce.

„Jednání stále probíhají. Máme vytipováno několik jmen a postupně s vybranými trenéry probíhají schůzky,“ potvrdil jednatel hokejového PSG Zlín Patrik Kamas, podle kterého jsou mezi kandidáty jména jak ze zlínského klubu, tak i mimo něj. „Do konce měsíce bychom ale chtěli mít jasno,“ potvrdil.