Navíc o prodlouženém víkendu prosákla informace, že klub opustil i generální manažer (GM) a jednatel klubu Karel Adamík.

„Je to mé rozhodnutí,“ reagoval exkluzivně pro Deník Adamík, který o své rezignaci informoval vedení prezídia klubu poslední dubnový pátek, přičemž k jejímu naplnění dojde až na nejbližší valné hromadě klubu.

„Celou záležitost ohledně odchodu jsem pečlivě uvážil a rozhodně z boje neutíkám. Naopak jsem připraven klubu maximálně pomoci v rozjednaných věcech. Nezlobte se, ale více celou záležitost nyní nebudu komentovat,“ omluvil se zkušený funkcionář, jenž ve zlínském hokeji působil dlouhých šest let.

„A i to byl důvod ke změně,“ poznamenal na závěr Adamík, který po listopadové rezignaci Patrika Kamase na nátlak fanoušků zastával i funkci jednatele.

Petr Holík
Nejhorší scénář naplněn. Holík se na MS nepředstaví

„Rozhodnutí Karla Adamíka nás zaskočilo. Změny ale ke sportu patří. Náhrada za něj jsou tak otázkou příštích dnů,“ vzkázal primátor města a prezident zlínského hokeje Miroslav Adámek.

Také osobnosti a lidé pohybující se kolem zlínského hokeje byli po dotazu Deníku odchodem Karla Adamíka zaskočeni.

„Doslova jsem to nečekal, ale jednou to přijít muselo. Je otázkou, jak se to bude řešit a kdo jej bude následovat,“ je v očekávání někdejší brankář, trenér a také někdejší sportovní manažer Zlína Horst Valášek.

„Překvapilo mě to, je to pro mě nečekaná informace. Není to ideální období, nyní by se měla připravovat další sezona. Navíc nevím, v jaké fázi je jednání o novém generálním sponzorovi. Pokud není připravený rozpočet, je to nyní velmi složitá fáze,“ myslí si i bývalý obránce a někdejší generální manažer klubu Miroslav Michalovský, který byl ve funkci čtyři sezony, 2007 až 2011.

Fanoušci Zlína by z fleku obsadili do uvolněných křesel hvězdy a osobnosti zlínského hokeje Petra Čajánka s Petrem Leškou. „Nemám k tomu momentálně žádný komentář,“ reagoval včera Leška na přímý dotaz.

Deník kontaktoval i Petra Čajánka, který ale nezvedal telefon.

„Petr Čajánek je pro mě nejvhodnější osobou. Je to chytrý podnikatel na to, aby to ukočíroval. Petr Leška je tam už formálně vedený, ale zatím pouze formálně. To je málo. Měli by nastoupit,“ myslí si Valášek, který oba i trénoval.

Karel Adamík
Zlínský hokej hledá manažera. Adamík skončil

Čajánek s Leškou se však zřejmě chtějí po skončení úspěšných kariér věnovat rodině a dětem, které zároveň vedou k hokeji.

Valášek navíc navrhl i další zajímavé jméno stále ještě aktivního obránce Jiřího Marušáka, který má vystudovanou vysokou školu.

„Po organizační stránce by se mohl v klubu pohybovat. Ať nastoupí noví, mladí lidé. Nemůžeme hned čekat zázraky, ale prostředí by se mělo zklidnit a hlavně být více aktivní, aby nedocházelo k nečekaným odchodům,“ vybízí Valášek.

Zcela opačného názoru je však Miroslav Michalovský, který po přečtení diskuse fanoušků jejich nadšení a velká očekávání o dosazení klubových ikon na post generálního manažera nesdílí.

„Tím jim nechci ubližovat ani křivdit, ale řídit klub je něco jiného než hrát hokej nebo eventuálně dělat sportovního manažera. Tam prostor pro tyto kluky je. Ale pozice generálního manažera je o něčem jiném,“ tvrdí Michalovský.

Ten by si v pozici GM představoval osobnost, která už má zkušenosti s řízením klubu či jiné instituce.

„Sportovní klub je firma jako každá jiná, kde se točí, dejme tomu, stomilionový obrat. Má pod sebou dva stadiony, občanské sdružení, legislativu, ekonomiku, bezpečnost a další faktory, které řídí generální manažer. Sám vše nevykonává, ale rozděluje kompetence. Nechci nikoho z kluků podceňovat, ale myslím, že ani oni se v této pozici nehledají. Ale třeba se mýlím a budu překvapený,“ vzkázal Michalovský.

Čajánek s Leškou se po skončení kariéry zapojili maximálně do trénování mládeže. Podle někdejšího zadáka je právě tohle jejich parketa.

„I v jiných klubech extraligy se většinou výjimeční hokejisté uplatnili ve sportovní roli, tedy ve funkci trenérů nebo sportovních manažerů,“ zmínil Michalovský.

Známá zlínská výtržnice Oldřiška Golhová
Zlínská striptérka močila na veřejnosti

Výjimkami jsou snad jen v Plzni Martin Straka a Libor Zábranský v Kometě Brno, kteří jsou majiteli klubu, generálními manažery i trenéry.

„Ti na to mají celý štáb výkonných lidí. Naše možnosti jsou ale finančně skromnější. Proto není prostor na to, aby tady byli další tři manažeři,“ vysvětluje Michalovský.

Kromě hledání nového výkonného aparátu klub navíc tíží i stále nejistá situace s generálním sponzorem po odcházející stavební společnosti PSG.

„O odchodu hlavního sponzora se vědělo dost dlouho dopředu, čas na přípravu byl. Je však otázka, zda v našem regionu je tak silný sponzor, který by v hokeji generálního sponzora dělal. Řekl bych, že jde najít, dnes je ale doba, kdy za sponzory musíte chodit, třeba i dvakrát. Sami se nepřihlásí,“ argumentuje Valášek.

Inspiraci Zlín možná může hledat v nedalekém Vsetíně, kde někdejší rival našel ve firmě Robe silného partnera. Velkou zásluhu na vstupu firmy zabývající se osvětlením má právě osoba někdejšího obránce Zlína i Vsetína Radima Tesaříka, který pro nováčka první ligy shání peníze a sponzory. Ovšem oficiálně svou funkci vykonává jako sportovní manažer.

„Ale také je pořád na cestách. Je však mladý a aktivní. Sponzora našel pro Vsetín ve Valašském Meziříčí. Ani Zlín nemusí sponzorovat firma přímo odtud, ale i z blízkého či vzdálenějšího okolí. Je potřeba mít přehled, kdo má vůbec zájem financovat sport,“ ví Valášek, který právě na Lapači zažil nejslavnější časy v podobě zisku titulů v roce 1995 a 1996.

V devátém díle seriálu Nejsilnější momenty v historii zlínského hokeje přinášíme rozhovor s Petrem Čajánkem.
Zapojit se do fungování klubu? Uvidíme, co život přinese, nevylučuje Čajánek

Michalovský by si návrat do kanceláře na zimním stadionu dokázal za určitých okolností představit.

„Nikdy se nemá říkat nikdy. Představit si dokážu všechno, ale k tomu by bylo potřeba vědět, jak si klub, co se týká hráčských i sponzorských smluv vede. Takhle z voleje se do něčeho vrhnout neudělá dnes nikdo. Je potřeba mít relevantní informace o momentálním chodu a stavu klubu,“ přiznal Michalovský.