A právě po emotivním výlevu frustrace vůdce dostal do té doby poněkud zoufalý výkon Zlína obrovské grády, což vedlo k vyrovnání na 5:5. V prodloužení pak trefil dva body Marušák, díky kterému Litvínov již pět let a devět zápasů na Zimním stadionu Luďka Čajky nevyhrál.

„Po snížení na 4:5 jsme už věřili, že vyrovnáme a získáme nějaké body. Za dva jsme vzhledem k průběhu rádi," oddechl si asistent zlínského trenéra Juraj Jurík.

Když ve 42. minutě zvýšil litvínovský Pavlík na 5:2, zdálo se, že extraligový lídr dokráčí k pohodové výhře. Jenže pak ševci předvedli něco, na co už fanoušci pouze vzpomínali z minulých sezon.

V čase 44:57 Říčka mezi kruhy snížil na 3:5, o 22 vteřin později Holík vymetl pavučiny litvínovské klece a zmrtvýchvstání mistrů dokonal v 52. minutě Čajánek, který tečoval nahození Řezníčka.

Litvínov doplatil na devět vyloučených. „V hokeji se pohybuji dlouho. Ale co se dnes dělo, považuji za nehoráznost a ostudu českého hokeje. Víc se k tomu nechci vyjadřovat. Počkám, jak to vyřeší svaz," směřoval zjevně výtky k rozhodčím Miloslav Hořava.

„Chyby hráči udělají vždy. Na jejich obhajobu ale musím říct, že by museli být ze dřeva nebo betonu. Ubližuje to hokeji," poznamenal litvínovský trenér bez větších podrobností.

Do začátku třetí třetiny přitom obratu vůbec nic nenasvědčovalo. Litvínov vládl. Už ve 4. minutě po faulu Řezníčka proměnil trestné střílení Písařík. Následně sice vyrovnal Okál, ale nevyužil 63 vteřin dlouhou přesilovku. Vždyť ve druhé třetině se do průběžného vedení dostal využitím série tří přesilovek. Během pěti minut překonali Kašíka Ručínský a dvakrát Pavlík a vyhnali zlínského brankáře z branky. „Litvínov ukázal, že je ve velké pohodě a hráči si věří. U nás byla znát křečovitost. Byli efektivní v přesilovkách," věděl Jurík.

Ostrou extraligovou premiéru si tak odbyl brankář druholigového Vsetína Petr Hromada, který několika výtečnými zásahy dal Zlínu naději na bodový zisk. „Podal dobrý výkon. Na Spartě asi nastoupí od začátku. Přechod z druhé ligy byl pro něj těžší, ale šanci chytil za pačesy. Vrátil nás do hry, měl i štěstí, ale to k tomu patří," poznamenal Jurík.

V 62. minutě dělovkou od modré propálil Marušák Horáka, který nastoupil místo reprezentačního gólmana Francouze. „Nechali jsme ho stejně jako Šlégra odpočinout. Bylo to v plánu," poznamenal Hořava.

Navzdory výhře zůstává Zlín i nadále poslední, ale díky porážce Vítkovic snížil ztrátu na poslední místo na čtyři body. Zlín již v neděli od 17 hodin nastoupí na ledě pražské Sparty.

PSG ZLÍN – LITVÍNOV 6:5 (1:1, 1:3, 3:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Okál, 37. Valenta (O. Veselý), 45. Říčka (Leška), 46. Holík (Roman Vlach), 52. Čajánek (Žižka, Řezníček), 62. Marušák (Jakub Svoboda) – 4. Písařík z trest. střílení, 31. Hübl (Ručinský, Kubát), 32. Pavlík (Hübl, Kubát), 37. Pavelka (Trávníček, Piroš), 42. Pavlík (Jánský, Ručinský). Rozhodčí: R. Čech, R. Polák – Bryška, Skopal. Vyloučení: 6:9, navíc Kubát, Ručinský (oba Litvínov) oba 10 min. Využití: 2:4. Diváci: 4435.

Zlín: Kašík (37. Hromada) – Marušák, D. Řezníček, Kotvan, Urbanec, Žižka, Valenta – Okál, Leška, Köhler – Holík, Roman Vlach, Říčka – Jakub Svoboda, Čajánek, O. Veselý – Kubiš, Ondráček, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Litvínov: L. Horák – Kubát, Pavlík, Pavelka, Frolo, Zeman, Baránek – Jánský, Hübl, Lukeš – Martynek, Gerhát, Ručinský – Majdan, Piroš, Trávníček – Písařík, Šrámek, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.