Celonoční čekání na vstupenky na finále se vyplatilo. Dostalo se přesně na 125 fanoušků

Je čtvrtek, krátce po desáté hodině dopoledne a u pokladen před Zimním stadionem Luďka Čajky ve Zlíně začal předprodej vstupenek na finále. Atmosféra při něm byla pěkně emotivní.

Nikoli však nepřátelská nebo nevraživá. Předcházela jí i pro některé dlouhá noc strávená před zimním stadionem. Ta připomínala spíše malou párty.

„Bylo to v pohodě, grilovalo se. Hrál se fotbálek nebo basket, nějaký alkohol padl, zkrátka dobrá akce," shodovali se fandové, na které se nakonec dostalo se vstupenkami často i po 12 až 15 hodinách. I tolik času totiž bylo potřeba obětovat pro získání vstupenek na pátý finálový zápas mezi Zlínem a brněnskou Kometou.

První fandové se tak u zimního stadionu scházeli už ve středu před sedmou hodinou večer. K povinné výbavě patřila především rozkládací židle a třeba karty. Aby nedocházelo k předbíhání, fandové si sami dávali pořadová čísla. Díky tomu tak i při uzavření jedné z pokladen nedocházelo ke konfliktům, ale v klidu se řadili podle svých čísel. Maximálně se u toho modlili do šály.

„Ať na mě ještě vyjde, ať na mě ještě vyjde," doufali. Pokud se tak stalo, následovalo u fandů hluboké a upřímné „Ufff," případně šťastné a nadšené „Jóó, je to doma". Pro některé bylo už získání vstupenky malým titulem.

První v řadě fanoušci ze Slovácka

Mezi prvními byli i hokejoví nadšenci ze Slovácka. Číslo 10, 11 a 12 měli pánové Adam a Jakub Gavlík a Lukáš Valda, všichni ze Šardic.

„Letos naštěstí nebyla ani taková zima jako vloni při předprodeji s Plzní," shodli se. S vyšším pořadovým číslem se museli smířit také Zlíňané Martin Bank a Tomáš Mikel.

Při úvodním předprodeji přišli k pokladnám ve dvě v noci a byli první. Tentokrát dorazili ještě dříve a beztak je několik desítek fandů předběhlo. Například s číslem 55 Radek Šimek z Kyjovska. Spolu s kamarádem Davidem Menšíkem dorazili z Těmic a Žeravic.

Fandové Komety Brno považují celý Jihomoravský kraj za království Komety. Některé z tradičních žlutomodrých základen však na svou stranu nepřetáhli. Kamarádi od Kyjova se ve frontě střídali. Jeden držel stráž a druhý se vždy trochu prospal v autě. V 10.10 se vyprodala první pokladna. V tvářích fandů se zračil děs a napětí. „Vyjde to ještě na mě?" ptali se sami sebe.

V 10.14 už ochranka uzavírá i druhou z pokladen. Poslední dvě vstupenky třímá v rukou Standa ze Všeminy.

„Ještě nevím, koho vezmu s sebou. Zájemců je víc než dost," směje se šťastný fanda. Na ruce měl fixem načtrlé číslo 125. Přesně na tolik zájemců se v řadě dostalo.

Názor odborníka: Fanoušci už peníze neřeší

Co říkáte na to, že Zlín prodával na finále hokejové extraligy lístky za 900 korun?

Jako hokejový agent jsem doopravdy ten poslední, kdo by měl cenu lístků komentovat nebo ji dokonce kritizovat. Hokej je dneska o penězích, a kdy jindy by měli diváci zaplatit za lístek než při finále extraligy?

Spíše si ale myslím, že k zamyšlení je to, že si Zlín může takovou cenu, na české poměry hodně vysokou, dovolit. Klub dlouhodobě staví tým výhradně na vlastních odchovancích, což se mu nyní i v tomto ohledu vrací. Fanoušci jsou s klubem maximálně ztotožnění a prostě neřeší peníze, když chtějí vidět odchovance Petra Čajánka, jak v posledním zápase kariéry zvedne nad hlavu mistrovský pohár.

Hokejoví fanoušci v Česku mají v těchto dnech prostě hody. Sám jsem byl v úterý na finále ruské KHL v pražské O2 Areně, kde byla na české poměry naprosto neskutečná atmosféra, umocněná i skvělou hokejovou podívanou.

Klobouk dolů před tím, jak pražský Lev letos hraje i jakou cestu klub za dva roky svého účinkování v ruské KHL urazil. A zase můžeme zmínit dobrý marketing i merchandising podpořený samozřejmě posledními výsledky. Po tom úterním neskutečném zápase ve vyprodané hale nebyl fanoušek, který by cestou domů řešil, kolik platil za lístek.

A to je pro celý český hokej jenom dobře. Opět se potvrzuje, že když klub funguje, jak má a věnuje se i věcem mimo sportovní část, výsledek se dostaví. ⋌(spo)

Vladimír Vůjtek, bývalý hokejový reprezentant a dnes hokejový agent společnosti Eurohockey services.