Srovnání s nejlepším hokejistou historie je možná přehnané, jenže fakta jsou jasná. V úterním zápase si totiž zkušený zlínský útočník připsal svůj 904. kanadský bod v kariéře, kterým předstihl Richarda Krále a stal se nejproduktivnějším hokejistou v historii české extraligy!

„Samozřejmě mám z toho radost. Hraji ale kolektivní sport, takže týmový úspěch je vždy lepší než osobní," ví 39letý Leška, který se stal „nesmrtelným" i svou hláškou k rozhodčím „Hoši, potřebuji nějaké kanadské body" v zápase proti Liberci v sezoně 2011/2012 poté, když mu neuznali gól.

„Teď mi ji nikdo nepřipomínal," usmál se Leška, který má v extralize průměr 0,79 bodu na zápas (1147 zápasů, 906 kanadských bodů). Pro zajímavost nejlepší hokejista v historii Wayne Gretzky 0,52 kanadského bodu na zápas (3239 zápasů, 1695 kanadských bodů). „Je to pěkná meta. Není to ale pro Lešouna vyvrcholení kariéry," myslí si kouč Rostislav Vlach.

Leška však na dosažení magické hranice tisíce kanadských bodů nemyslí. „Umím počítat. Je to přece jen skoro sto bodů. Myslím, že není moc pravděpodobné, že bych jí dosáhl," tuší Leška, který v aktuální sezoně zatím v 50 zápasech nasbíral 29 bodů za 5 gólů a 24 asistencí.

Když se v úvodu sezony nedařilo celému týmu, Leška dokonce nevyloučil po sezoně konec kariéry. „Když vám práce nedělá radost, netěší vás, říkáte si, proč se tomu věnovat. Teď je to ale zase super. Musím si to sám dát dohromady a vyhodnotit. Chuť pokračovat momentálně mám, ale všechno se může změnit," ví dvojnásobný český šampion.

Přesto Leška ani na prahu čtyřicítky nemá problém hledat další a další motivaci do extraligových bitev. „Hokej mám rád, baví mě a dělá mi radost. Asi to je právě ta motivace. Je to ale pořád stejné, jako v předchozích letech," tvrdí zlínský šikula, který většinu své úspěšné kariéry odehrál po boku kanonýra Jaroslava Balaštíka.

„Jejich spolupráce byla pro oba v mladším věku důležitá. Uměl mu nahrát, Jarda zase dát gól," ví Vlach.

Po odchodu Balaštíka ze Zlína do Liberce nyní nabíjí Leška především Zdeňku Okálovi. „Hraje se mi s ním dobře. Bojuje, bruslí. Největší rozdíl ale je, že Jarda ze dvou šancí dal jeden gól. Očko se k tomu musí teprve dopracovat," pousmál se Leška, který ale úbytek kanadských bodů neřeší. „Spíš sbíráme body, abychom se posunuli v tabulce," tvrdí Leška.

Ten navíc každým odehraným zápasem navyšuje jiný rekord. Leška totiž dnes nastoupí ke svému 589. zápasu v řadě. Naposledy marodil na konci sezony 2004/2005, když mu litvínovský Branda zlomil kotník. „Dlouho jsem nic neměl. Osobní souboje sice nevyhledávám, ale soupeři zase chodí do mě. Snaží se na mě hrát tvrdě. Nevím, čím to je. Svou roli hraje i štěstí," myslí si Leška. „Jeho zdraví výrazně přispívá k tomu, že body stále sbírá," ví zlínský trenér.

Štěstím bez sebe jsou fanoušci i z vzepětí celého týmu. Ještě po 26. kole byli poslední, nyní dvě kola před koncem základní části už mají přímý postup do čtvrtfinále ve vlastních rukou. Bylo by pěkné šestku udržet. I když to bude těžké. Naše vzepětí za zázrak nepovažuji, ale mám z toho radost. Těší mě, že jsme to dokázali, ať už to dopadne jakkoliv. Hlavně že nehrajeme play out," oddechl si Leška.

Zatímco fanoušci i média řeší, na koho ševci narazí a zda je lepší hrát čtvrtfinále nebo nejdřív předkolo i přes hrozbu vyřazení, samotní aktéři prý mají jasno. „My nijak nespekulujeme. Nedělali jsme to nikdy, ani nyní v sezoně. Hrajeme, a kolik uděláme bodů, na takové umístění to bude stačit," tvrdí zlínský útočník.

Dnes se však ševci vydají na led Třince, který převezme Prezidentský pohár pro vítěze základní části. V neděli pak do Zlína přijede zcela odlišný soupeř – beznadějně poslední pražská Slavia. „Třinec, to je ztělesněná euforie. Mají perfektní tým, což je těžký soupeř. Slavia je už v uvozovkách odevzdaná. Musíme se ale na oba zápasy nachystat a podat stoprocentní výkon," burcuje Leška.

Motivovat se prý nebude problém. „Už samotná vnitřní motivace je, když člověk ví, že jede do Třince. A ví, že mají perfektní přesilovky a dávají hodně gólů. Máte tak v sobě nějakou mobilizaci a víte, že musíte pořádně bránit a přistoupit k tomu zodpovědně. To by se mělo ke každému zápasu, ale soupeř svými výkony občas napomůže k podcenění. I když by se to nemělo stávat," připouští Leška.