„Byly tam góly, které by nemusely padnout. I proto, že odstoupil Radim Tesařík, nejsou obrana ani gólmani na obou stranách tolik zkušení. A v play off právě tohle rozhoduje," je si vědom hlavní kouč Rostislav Vlach.

Možná i proto se po osmi inkasovaných gólech za poslední dva zápasy na střídačku posadí Libor Kašík a jeho místo zaujme Luboš Horčička. „Uvažujeme o tom," přiznal Vlach.

Ačkoliv je série nerozhodná 2:2, mírně navrch má Hradec Králové. Zlín na něj dvakrát vyzrál v prodloužení, v základní hrací době jej ale v play off ještě neporazil. Navíc inkasoval 13 gólů, hned osm v posledních dvou zápasech.

„Chybí nám důslednost v některých situacích. Měli bychom víc myslet na obranu a souboje dohrávat, hrát v nasazení. Chceme pomáhat jeden druhému a pak chybíme v prostorech, kde bychom měli být. Není důležité hrát pěkný hokej, ale především účelný, aby se vyhrálo," tvrdí Vlach.

„V neděli rozhodovaly třetí a čtvrté lajny. A ty naše jsou určitě lepší. Ale v jejich prospěch rozhodlo vyšší nasazení a srdíčko. Nemůžeme si myslet, že se to vyhraje samo," vyzývá své svěřence Vlach.

Zásadní změny herních stylů však neočekává. „Ty se nemění. Je důležité, když někdo odskočí o dvě branky, pro druhý tým je to pak složitější," tuší Vlach. Jenže Hradec je zatím efektivnější v přesilovkách. O víkendu z 15 početních výhod využil hned pět. Zatímco Zlín ze 14 jedinou.

„Ulítli jsme v oslabeních. Dostali jsme dost gólů, což jsme dřív neměli," srovnal Vlach, který v kabině kromě Tesaříka řeší blíže nespecifikované zdravotní problémy. „Není to ideální, ale nerad bych to rozváděl," omluvil se trenér vicemistrů Rostislav Vlach. 

Leška: Přesilovky měnit nebudeme

Zase chtěl v krizové chvíli soka oblafnout. Zlínští hokejisté v nedělním čtvrtém čtvrtfinále play off prohrávali 1:2, když snad z nouze vystřihl Petr Leška za klecí brankáře Kacetla dvě piruety a pokusil se zasunout kotouč. Stop, závora!

„Nebyla to z nouze ctnost, vyplynulo to ze hry. Dostal jsem se do této situace, tak jsem to zkusil a bohužel gólman to chytil," litoval Leška.

Přitom ani přesilové hry Zlínu v sérii nevycházejí, jak by měly. Zatímco Zlín vstřelil pouze dva góly (úspěšnost 11,11%), Mountfield hned šest (37,50%). „Mají větší efektivitu, ale.." nedořekne Leška myšlenku.

Pak přece jen dodá. „Ale jo, hrají je lépe," přiznal. „Myslím ale, že nic měnit nebudeme. Hráli jsme tak celou sezonu a budeme v tom pokračovat. Byli jsme v nich úspěšní. Je to jen o tom proměňování," myslí si Leška.

Dnes se oba soupeři potkají již popáté, kdo uspěje, získá postupový mečbol do semifinále play off. „Je to další zápas série. Sice důležitý, ale výhodu nemá ani jeden z týmů," tvrdí Leška.

Herní disciplinovaný a organizovaný styl Hradce Králové evidentně ševce deptá. „Dobře brání, mají šikovné útočníky, kteří chodí do protiútoků. Jestli nám jejich styl sedí nebo ne, je jedno. Musíme s tím počítat a vyrovnat se s tím," radí zkušený forvard Zlína ověnčený mistrovským titulem z roku 2004 a třemi stříbrnými medailemi.

Podle jeho spoluhráčů Zlín stále nezačal hrát „play off styl", který berany zdobil uplynulou sezonu v cestě do finále. „Nevím, kdo to říká. Já se snažím hrát vždycky nejlépe, jak umím. Ti co tak nehrají, by si to měli sami uvědomit," nabádá Leška.

Série považovaná za střet defenzivních stylů zatím předpoklady vyvrací. Vždyť v odehraných čtyřech zápasech padlo 23 branek. Zlín jich nasázel 10, soupeř ještě o tři více.

„Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Ale nepřekvapilo mě to. Třeba člověk čeká, že bude padat méně gólů. Ale padají a to je jen dobře," myslí si Petr Leška.