Nyní však ze spolupráce zkušeného ofenzivního dua Ondřej Veselý (v play off 7+2)  – Marek Melenovský (4+3) profituje celý zlínský hokej.

„Rozumíme si. Máme podobný smysl pro kombinaci,“ vysvětluje 34letý Ondřej Veselý. „Dobře se s ním hraje,“ vrátil o devět měsíců starší Marek Melenovský svému parťákovi kompliment.

Přitom ani nenastupují spolu v jedné formaci. Melenovský řídí třetí pětku s křídly Důrasem a Čechem. Veselý naskakuje v současnosti na křídle první Čajánkovy formace s Honejskem.

Ovšem kouč Vlach z těch dvou vytvořil úderné komando s Čajánkem do přesilovek. „Je v nich víc prostoru, a tím i víc šancí. Vidíme se navzájem,“ všiml si Veselý. „Jsou to šikovní hráči. Zase tolik si toho říkat k souhře nemusíme. Mají už oba něco za sebou. Hraje se tam dobře,“ podotkl Melenovský.

Bez nich by se dost možná již nyní ve Zlíně rozpouštěl led. Byli to oni, kdo v pátém rozhodujícím zápase předkola play off s Třincem režírovali popravu úřadujícího mistra. Oba se dvakrát prosadili, tři trefy ze čtyř zařídili v přesilovkách.

V pondělí s Plzní (4:2) zlínský duet svou spolupráci oprášil a opět se dvakrát prosadil v početní výhodě. „S Ondrou jsem začal hrát hned po svém příchodu do Zlína a rozuměli jsme si i v plném počtu hráčů na ledě,“ upozorňuje Melenovský.

Přitom Zlínu přesilovky během základní části nešly. Dvaadvacet gólů rozhodně nebylo na žádné chlubení. Ovšem v play off jich Zlín v početní výhodě během jedenácti zápasů vstřelil již třináct.

„Ale góly vyplynuly z toho, že po nás chodili ve dvou hráčích. Čekali jsme na to a šli do brejků. Proti jinému týmu je těžké se do pásma dostat. Stojí na modré čáře a čekají. Plzeň po nás víc jde, jsme na to připravení a můžeme z toho těžit,“ vysvětluje Veselý.

On sám nyní nosí se sedmi přesnými trefami korunu pro krále střelců vyřazovacích bojů. „Začalo mi to tam prostě padat. Jsem rád, že takhle můžu pomoct týmu,“ mne si ruce Ondřej Veselý.

„Je nepříjemný. Silný v nohou a dobrý bruslař. Vždycky hrával levé křídlo, když jsem jezdíval do Zlína. Proti němu se špatně prosazovalo. Uděláte mu kličku, přesto to ještě stačí dobruslit,“ vystihl Melenovský také bránící schopnosti Ondřeje Veselého.

Ti dva si prostě náramně rozumí. „Vždyť je to také výborný hráč do kombinace. Je silný na puku, má přehled, výborný bruslař, má výbornou střelu, umí dát gól,“ vystihl Veselý přednosti svého kumpána.

„Přitom jsme se vždycky jen pozdravili, moc jsme se předtím nebavili,“ prozradil Veselý.

Tahle dvojka už zase nabíjí zásobník gólů na dnešní duel, Zlín jejich góly bude v Plzni v sedmém zápase o postup do semifinále moc potřebovat.

Duo očima kouče

„Ondra hrál v play off vždycky dobře. Přitom nikdy nebyl rozený střelec. Zase potvrzuje, že rozhodující zápasy hrát umí. Je na tom dobře fyzicky, čímž zvládá větší počet utkání po sobě. Melen má motivaci. Chvíli mu trvalo, než se po svém příchodu v průběhu sezony sžil s kolektivem. Také je to zkušený hráč, který play off umí.

Šlo o to, aby se Melen dostal do herní pohody. I když postavou na to nevypadá, je nadupaný a fyzicky dobře. Jsme rádi, že se staří hráči probudili. Očekávali jsme to od nich. Čája, Veselka i Melen toho mají hodně za sebou.“

Trenér Zlína Rostislav Vlach