„Jsem tak nasraný, že na soupeře ještě nemyslím,“ soptil krátce po porážce 1:4, která berany odsunula na sedmou příčku a do předkola, které startuje již zítra. Pokud chtějí berani uspět, musejí úřadujícího šampióna třikrát porazit.

Dobře se vyspat byl z neděle na pondělí pro zlínského srdcaře nadlidský úkol. „Nemohl jsem usnout. Hned na druhý den jsem musel ráno na trénink. Vstával jsem brzy, takže jsem unavený. Nemám na nic náladu,“ poznamenal včera Hamrlík.

Vypadá to, že vám stále leží špatný výkon v žaludku.

Máme dvě přesilovky a prohráváme 0:2. To už jsem dlouho nezažil. Celkově to byl velký zmar. Čekám, kdy nás začne vyšetřovat hokejová policie.

Čeká vás Třinec. Co na něj tedy říkáte?

I vloni jsme měli mistra, letos to na něj vyšlo také. Ale to je tak jediné, nad čím jsme přemýšleli. Na nic jiného nebyl čas.

Těžko to rozdýcháváte. Ale kdy se začnete těšit na play off?

Snad v úterý už to bude lepší. Ve středu snad potvrdíme pozitivní bilanci.

V aktuální sezoně jste s nimi v základní hrací době neprohráli, ztratili jste s nimi jen tři body. Ze všech týmů s nimi máte nejlepší bilanci. Sedí vám?

To jsem nevěděl. Musíme se dát nejprve dohromady, aby nám nějaký mančaft vůbec seděl.

Na oficiálních stránkách klubu je anketa, jak dopadne série. Ovšem větší polovina fanoušků vám nevěří. Je to smutné zjištění?

Není. Jen to odpovídá celé naší sezoně. Výsledky jsme spíše vybojovali. Tři čtvrtiny jsme nepředváděli hokej, jaký bychom si představovali.

Je nedůvěra fanoušků pro vás speciální motivací jim dokázat, že se mýlí?

Určitě ne. Hokej se sice hraje pro fanoušky, ale na ledě to za nás neodehrají. Je to obligátní fráze, ale budeme hrát především za své jméno, klub, pětku, za mančaft a poté teprve za fanoušky. Nehrajeme kvůli nim, abychom jim něco dokazovali.

Letos vůbec jste si nesedli a hodně často vám dávali najevo svou nespokojenost pískotem. Proč nejste na stejné notě?

Když neodvádíte na ledě to, co by si představovali, je taková odezva. Letos jsme hráli upracovaný, nepříliš pohledný hokej, což se jim nelíbilo. Je malým zázrakem, že jsme bojovali do posledního kola o šestku. Můžete tvrdit, co chcete, a říkat, že ostatní mančafty hráli neatraktivní hokej a měli body. I po vítězném zápase jsme někdy seděli jako zmoklé slepice a neměli jsme z předvedené hry dobrý pocit. Trápili jsme se v přesilovkách, chyběla tomu lehkost. Jediná šance a snad na tom budeme stavět i v play off, že máme kvalitní vyrovnané gólmany. Vždyť jsme druhý nejméně inkasující tým soutěže.

Čtete v kabině některé mnohdy kritické vzkazy a příspěvky na fanclubáckých webových stránkách?

Ne, jde to mimo nás. To se spíš dozvídáme z novin, když to otisknou. Každý si může udělat obrázek sám, jak je těžké přijít domů a založit si fórum. Vyberu si třeba basketbalisty nebo zlínské divadlo a budu jim dávat anonymně čočku přes internet. Na tyhle lidi svůj názor mám, ale není do novin zveřejnitelný. Fórum je asi život těchto fanoušků, ale tohle jde úplně mimo mě.

Vstřelili jste nejméně branek z celé extraligy. Je to důsledek odchodu nejlepších střelců loňské sezony Balaštíka s Rachůnkem?

Stoprocentně. Vždyť nám odešlo čtyřicet gólů a nedokázali jsme je nahradit. Je to kámen úrazu, pak to v zápasech vypadá, když vedeme 1:0 a třepeme se o výhru. Nevěříme si a v sezoně nemáme na čem stavět. Odehráli jsme jen málo zápasů opravdu v klidu bez nervů.

Vám osobně chybí Balaštík na ledě hodně?

Byli jsme sehraní a fungovalo to. Spoustu gólů dával Jarda z dorážek před brankou. Letos takové góly nedáváme, aby někdo tečoval a dorážel nahozené puky. Většinou to končí, že puk zůstane před gólmanem sedět a okamžitě odletí. Druhé, třetí šance, které Baláš (Balaštík – pozn. aut.) vytvářel, nemáme. Není náhoda, že i nyní dal šestnáct branek. U nás by byl druhý nejlepší. A zase bychom měli o šestnáct gólů víc. Zrovna on by nám udělal i bod navíc, který nám chyběl k přímému postupu do čtvrtfinále.

S tím úzce souvisí i úspěšnost v přesilových hrách, kde chybí souhra.

V přesilovkách se plácáme od samého začátku. Můžeme zkoušet, co chceme, ale nepadá nám to tam. I když odehrajete dobrou přesilovku, ale gól nedáte, mančaft to srazí.

Trenéři soupeřů stále rádi používají frázi, že si musejí dát pozor na zlínské přesilovky. Ale to už je obehraná písnička nezakládající se na pravdě. Souhlasíte?

To dělá každý, i novináři a hráči soupeřů. Bacha na Zlín a jejich přesilovky. To je pořád dokola. To máte jako v jiných odvětvích, i obyčejného života. Pořád se to obemílá dokola, přitom doba je dávno pryč. Je to česká klasika.

Letos vám nevycházela ani prodloužení a nájezdy. Vy jste býval úspěšným exekutorem, ale nyní se jim vyhýbáte. Proč?

Nevěřím si na ně. Jelo by se lépe, kdybych se bodově prosadil a byl v klidu. Ale letos klid není. Máme tady hodně šikovných kluků, kteří na tréninku vypadají dobře.

Nejdou vám ani poslední třetiny, přitom v prvních patříte mezi nejlepší. Čím si to vysvětlujete?

Rozhodně to není v tréninku. Ale je to v hlavě. Když vedeme jen těsně, začneme se bát hrát. Říkáme si, hlavně nedostat, protože v hlavách máme vsugerované, že už gól nedáme. Ale musíme to brát pozitivně. Jsme přece v předkole play off a nebojujeme ve skupině o udržení o hokejový život jako některé jiné týmy. To by byly teprve jiné nervy. My se nervujeme, když hrajeme za stavu 1:1 s Budějovicemi. Nedovedu si představit, co by tady na zimáku bylo za hrůzu, kdybychom hráli v play out.

Nejdou vám ani poslední třetiny, přitom v prvních patříte mezi nejlepší. Čím si to vysvětlujete?

Rozhodně to není v tréninku. Ale je to v hlavě. Když vedeme jen těsně, začneme se bát hrát. Říkáme si hlavně nedostat, protože v hlavách máme vsugerované, že už gól nedáme. Ale musíme to brát pozitivně. Jsme přece předkole play off a nebojujeme ve skupině o udržení o hokejový život, jako některé jiné týmy. To by byly teprve jiné nervy. My se nervujeme, když hrajeme za stavu 1:1 s Budějovicemi. Nedovedu si představit, co by tady na zimáku bylo za hrůzu, kdybychom hráli v play out.

Jste hodně negativní člověk. Nenapadlo vás během sezony, že byste po jejím skončení pověsil brusle na hřebík?

To mě nenapadlo. Zase tak negativní nejsem.

Takže počítáte, že zase bude následovat dovolená, letní příprava…

To ještě uvidím. Zase tak pozitivní také nejsem. (Úsměv.)

Do dosažení hranice devíti set zápasů vám ale schází osm zápasů. Víte o tom?

To nevím. Je to nějaká meta, ale zároveň je to pořád číslo. Kdyby to bylo alespoň, jako má brácha přes patnáct set zápasů. Ale mám jich odehraných podobně, protože jsem byl pět let v Americe a hrával jsem osmdesát zápasů za sezonu. To má u nás už kde kdo. Jde o to, aby si vás lidé pamatovali, jak jste hrál, nikoliv proto, že jste odehrál devět set zápasů.

Rituály už dodržujete?

Vůbec. Letos jsme už vyzkoušeli všechno. Každý musí začít u sebe a srovnat si v hlavě, co vlastně máme hrát. Rituály, jako jsou obarvené hlavy, neholení se, k tomu patří, ale nyní musíme myslet na něco jiného. Rituál by byl, kdybychom odehráli tři nejbližší parádní zápasy. To bych si moc přál.

Jakou si budete hrát před play off hudbu? Naposledy v kabině frčel Karel Gott a Alkehol.

Nevím, řešíme, kdy máme sraz na ledě. Nebavili jsme se o tom. Máme tam iPod. Něco se hrát bude, ale spíš výběr písniček.

Jste v kontaktu se svým bratrem Romanem, který také ve Washingtonu Capitals také strádá?

Ano, v neděli mi volal, kdy jsme jeli autobusem. Druhý trenér Dale Hunter mu dává neskutečnou čočku. Je vyloučený a jeho jediná hláška mezi třetinami je, že Hamrlík díky za stupidní vyloučení, pokazil jsi nám zápas. A to je po první třetině stav 1:1. Po jednadvaceti letech říkal, že nezažil podobné zacházení od trenéra. Nemůže si dovolit sebemenší chybu, jinak by mu pobyt na ledě zkrátil o deset minut. Nenaděláte nic, když je na vás trenér vysazený. Jedině, kdybyste měl smlouvu jako Ovečkin. Ale oni mají druhý nejvyšší rozpočet a mají podepsaných dost beků. Říkal, že by se v pondělí mělo rozhodnout, zda bude vyměněný, nebo ne.

Podrobné analýzy, názory a rozhovory s hráči obou táborů čtěte v zítřejším Deníku.